Ajánlások Tokaji Aszú gyűjtéshez

A közel két évtizedes aszú gyűjtés tapasztalatai alapján közreadjuk, hogy szerintünk hogyan lehet egy aszú gyűjteményt létrehozni és megtartani a legtöbb családnak még elfogadható ráfordítással.

Alapelvek

Legfontosabb, hogy ne igyák és ne itassák meg a meglévő borainkat! Kevesen hiszik, de talán ez a borgyűjtés legnagyobb problémája. Az a borgyűjtő a legszerencsésebb, aki antialkoholista, mert nincs kitéve a csábításnak. Amennyiben a leendő borgyűjtő imádja az aszút, biztos, hogy egy idő után megissza először a legjobb borokat, majd utána a többit is.
A barátok és az ismerősök hasonló problémát okoznak. Általában mindig van közöttük egy-két aszú-párti aki sportot űz belőle, hogy rábeszélje önt egy kóstolásra. Ennek elkerülésére több megoldás létezik:

  • A gyűjteményt az első 30-40 palackig titkolja el. Ez a mennyiség már jelentősnek tűnik, és nem csábít annyira a felbontásra, megivásra.
  • Mindig tartson olyan aszút is, amivel az ismerőseit, barátait meg tudja kínálni. Ennek az a hátránya, hogy több palackkal is vásárolnia kell. Az olcsó, a nagy bevásárló üzletekben kapható 1000 Ft alatti aszút lehetőleg mellőzze, a barátok ennél többet érnek. Kapható késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült édes tokaji bor. Ez egy kicsit drágább, de jól helyettesíti az aszút.

Tárolás

A borok tárolása nagyon fontos kérdés. Amennyiben nem tudja ezt megfelelően megoldani a gyűjteménye elvesztheti értékét!
A borászok ezt a kérdést egyszerűen elintézik azzal, hogy a bornak a pincében a helye. Könnyen mondják, mivel rendelkeznek pincével és a palackokat utólag címkézik, így a címke nem rohad le az üvegről.
A címke kérdés borgyűjtő probléma. Az eredeti címkés aszú jóval többet ér a kalitkás aszúnál, így erre nagyon kell vigyázni.
Figyelem! Általános elv, hogy a nedves pincében a címkés palack nem tárolható. De van már pincészet aki erre is figyelt, ő a kivétel, viaszos címkével forgalmazza az aszúját.

Tehát a borgyűjteményt száraznak mondott pincében tárolja. A pince nedvességtartalma elég gyakran függ az időjárástól. Kedvezőtlen, csapadékos, párás időjárás esetén itt is tönkremehetnek a címkék. A kereskedelemben kapható páramentesítő készülékkel a pince nedvességtartalma szabályozható. Hátránya, hogy alkalmazása növeli a villanyszámlát.
Pince hiányában hol tárolja az aszú gyűjteményt? Semmi képen sem a szekrény tetején, vagy a vitrinben. A palackoknak állandó hőmérsékletre van szükségük. Lehetőleg olyan helyen, ahol nincs meleg és 15 °C körüli a hőmérséklet. A kezdetben a spájz erre a célra legtöbbször megfelel.

Nagyon lényeges, hogy aszúkat a fénytől védje. Ez vonatkozik a napfényre és a mesterséges világításra is. A napfénytől a borok besötétednek, elvesztik az eredeti gyönyörű színüket.
Amennyiben szükséges a palackokat csomagolja be. A por elleni védelmet minden esetben javasoljuk. Felhasználható a boltokban kapható műanyag fólia, melyet az előrecsomagolt élelmiszereknél használnak. A fólia lehetőleg a legvékonyabb legyen, ez jól ráfeszül az üvegre. Levételekor nem sérti a címkéket. Ha szükséges, a fénytől való védelemre minden csomagoló papír felhasználható, ami nem engedi át a fényt.

Pince hiányában mit csináljon? Mint már korábban is írtuk, vitrinben, a szekrény tetején, a fényen ne tárolja borait. A zárt szekrény erre a célra megfelel, de csak akkor, ha nincs magas hőmérséklet a helyiségben. Egyszerűen kirakja a ruhákat, bepolcozza jó erős lapokkal és tele rakja borokkal. Így már a szobában is nézegetheti. Amennyiben kinövi a szekrényt, nézzen egy pince után. Az már megéri.

Állítva vagy fektetve tárolja az aszúkat?

A fenti kérdésben a hozzáértők véleménye is megoszlik. Mi ezt a kérdést a gyakorlati oldaláról kezeljük. A kezdő tokaji gyűjtő is elég hamar hozzájuthat a borkombinát 1960-1970-es évjáratú aszúihoz. Ezen borok többsége, valamilyen mértékben már dugóhibásak. A fekve tárolásnál szivároghatnak. Tehát állva tároljuk őket. A muzeális palackozású kalitkás aszúk, szintén állítva tárolandók.
Olvasható, hogy álló palacknál a dugó kiszárad, megromlik a bor a levegő miatt. Az asztali bor megromolhat, de egy “igazi” tokaji aszú dugó nélkül is sokáig elvan.
A weboldalon található több olyan kép is ahol a palackról lefejtettük a kapszulát. A dugókon alul látható az elnedvesedés, pedig ezek a palackok mindig állva voltak tárolva. Minden pincében van egy természetes párolgás a hőmérséklet és a nedvességtartalom függvényében. Ez a palackban is lejátszódik.
A fentiek miatt nálunk a palackok állnak és ezt is javasoljuk az aszú gyűjtőknek.

Vásárlás

Nagyon sok helyen lehet aszúkat kapni különböző pincészetektől, termelőktől és különböző árakon. Az első pár napon menjen el az ön által ismert nagy bevásárló központokba, borboltokba és olyan helyekre ahol sokfajta bort árulnak. Írja fel magának a megvásárolható borokat, termelő, évjárat és puttonyszám bontásban. Ezek felderítő célú séták, lehetőleg még ne vegyen aszút. Kb. 15-20 termelő aszúiról lesz adata. Otthon nézze meg, hogy a jelenlegi pénzéből mire telik.
Megtervezi az első vásárlást a következő szempont szerint. A legkevesebb pénzből, a legtöbb termelőtől, legalább egy-egy palack aszút szeretne venni. Ezt úgy tudja elérni, hogy most csak a legolcsóbb aszúkat fogja megvenni. Ezek a borok 1000-2000 Ft között vannak palackonként, a gyűjteményben elvannak. A vigbor.hu oldalon megtalálja a termelők nagy részét. Próbáljon mindegyiktől legalább egy-egy palackot beszerezni. A gyűjtött aszúknál először nem a termelők rögződnek, hanem a palackok címkéi, ezért a nyilvántartása legyen pontos, így elkerülheti, hogy sok azonos bort vásároljon. Ha van elég pénze és kapható, akkor vegyen meg egy adott évjárat 3, 4, 5, 6 puttonyos aszúját valamint az aszúeszenciáját.
Mi azt javasoljuk, hogy a “kortárs”, forgalmazott aszúkat vásárolja a kezdeti években. Ezek a palackok “tiszták”, és már a gyűjteményében fognak korosodni. Az elmúlt években a különböző termelők azonos évjáratú és azonos puttonyszámú aszúinál már jelentős árkülönbözet alakult ki. A drágábban forgalmazott aszúk megvétele már nagyobb összeget igényel. Jó tudnia, hogy nem minden esetben a drágább borok a jobbak. Lehetőleg a vásárolt palackokon legyen állami ellenőrzőjegy. Erre nem önnek van szüksége, hanem az utókornak, hogy jóval később is látható legyen a palackozás, forgalomba kerülés közelítő időpontja. Egy-két éves aszúgyűjtés tapasztalati alapján óvatosan elkezdheti a muzeális borok beszerzését is. Vigyázzon a biztos eredetre. Tapasztalatunk, hogy nagyon gyorsan, sok pénzért, nagyon sok bizonytalan eredetű bort lehet megvenni. Ezen borok vásárlói a kezdő borgyűjtők!
Kezdetben a drágább aszúkat lehetőleg ne ön vegye meg, hanem vetesse meg. Használja ki, hogy van névnapja, születésnapja, karácsonya, stb. Rengeteg alkalom van mikor ajándékot kap. Határozottan jelentse ki, hogy melyik bort, hol lehet megkapni és mennyi az ára. Ezt kérje családi ajándéknak. Legtöbbször beválik.

Hol vásároljon tokaji aszút?

Természetesen a termelőnél, de a borgyűjtés kezdetén egy-egy palack bor megvásárlásához nem érdemes sokat utazni. Aránylag olcsón vásárolhat a nagy bevásárló központokban, de csak az ott forgalmazott termelőktől. Vásárolhat a borboltokban, itt már egy kicsit drágábban.
A borfesztiválok látogatását kifejezetten javasoljuk.
Azt tapasztaljuk, hogy a termelők a fesztiválokon jelennek meg az új boraikkal. Itt általában azok a borok is megvásárolhatók, melyek nem kerültek kereskedelmi forgalomba és szerintünk a legjobb árakon kínálják őket.
A gyűjtés elején nem javasoljuk a termelőknél a pincékben történő vásárlást, mivel ott úgyis megveszi az olyan bort is, amit ráérne később is beszerezni. Először csak azokat a termelőket látogassa meg akinek a bora nincs kereskedelmi forgalomba.
Amennyiben van pénze akkor megveheti egy pincészet teljes választékát. Ezért érdemes már oda utazni. Javasoljuk – nálunk már jól bevált -, hogy az utazás helyett telefonon vegyük fel a kapcsolatot. Sok pincészet eljuttatja hozzánk a megrendelt borokat. Figyeljünk rá, hogy ez már bizalmi alapon működik.

Érdemes minden borárverésre elmenni, még akkor is ha éppen nem akar vásárolni. Általában találkozhat egy-egy különleges aszúval és megismerheti az aktuális árakat. Az utóbbi időben csak biztos eredetű aszúk kerülhetnek fel az árverési listára, így értékes borokat is vásárolhat.

Az interneten is több helyen található borárverés. A szakboltok árverési tételeiben megbízhat. Az egyéb helyeken történő vásárlásra ügyeljen. Amennyiben a bor eredetével kapcsolatban minimális kételye van, már ne vegye meg.

Milyen tokaji aszú kapható?

Elmondhatjuk, hogy majdnem mindegyik tokaji pincészet termel aszút. Régebben, a most érvényes bortörvény előtt, a hagyományos aszú készítésnél annyi évig tárolták hordóban az aszúbort, ahány puttonyos volt. Így, azok 3-6 éves késéssel kerültek forgalomba. Az új bortörvény ezen változtatott. A kötelező fahordós érlelés az aszúnál 2, az aszúeszenciánál 3 év lett. Most már lehetőség van 3 éves korában, a puttonyszámtól függetlenül forgalmazni az aszút.
Dúl a harc Hegyalján! A privatizációval megjelent a modern borkészítés reduktív technológiája a pincészeteknél. Ezt sokan nem tudják elfogadni, az évszázados aszú készítés technológiájának a felrúgásaként értékelik. Az eltéréseket a technológiában a borgyűjtő leginkább a borok színén érzékeli. Az ászkolt, oxidált aszú a hordóban érintkezik a levegővel, oxidálódik, így sokkal sötétebb a színe. Ezeknél a boroknál általában betartják a hagyományos hordóban érlelés időtartalmát is. Ahány puttonyos minimum annyi éves érlelés. A reduktív technológiát alkalmazók pedig azzal érvelnek, hogy a borkészítés zárt rendszerben a levegőtől elzártan történik. A szabályozott hőmérsékletű erjesztés és a technológia miatt a borban maradnak az eredeti íz és illatanyagok.
A fentiekből következik, hogy már kapható a 2000-es évjárat is és van a piacon 1993-as évjáratú aszú is. Ezek a borok kapható, “kortárs”, nem kifutott évjáratok. Az aszúknál elég nehéz meghatározni, hogy milyen idős korban válik muzeálissá. Sok mindentől függ. Van olyan bor amely csak 8-12 éves korában kerül forgalomba. A vigbor.hu oldal, általában az aszúknál 15 év után használja a muzeális jelzőt.

A legértékesebbek és egyre ritkábbak az 1850-1945 közötti időszak eredeti palackozású aszúi pl. Zimmermann, Bilicki, stb. által palackozott borok. Ritkán borárveréseken lehet találkozni velük, mivel a gyűjtők féltve őrzött kincsei. Ezeket a borokat már hamisítják. Nagyon körültekintően vásárolja.

Kapható még “kalitkás muzeális aszú”. Eredetileg a nemes penésszel belepett palackok forgalmazására alkalmazták. Vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy nincs jó híre. Elég sok bizonytalan eredetű palack került forgalomba.
A kalitkás aszút jelenleg a penészmentes muzeális borok forgalmazására is felhasználják.
Sok pincészetnek van muzeális aszú készlete. Ezek általában a saját címkéjükkel meg is megvásárolhatók.

 

Kapcsolódó fórum:
Bizonytalan eredetű, hamis aszúk!
Borok vétele-eladása

Vélemény, hozzászólás?