Eredeti vagy nem eredeti bor?

Előszó

Nekünk, az oldal készítőinek nincs borászati szakismeretünk, így sohasem minősítjük a palackban lévő borokat, nem foglalkozunk a borok eredetével és minőségével. Ha hamisításról beszélünk, nem a palack tartalmát hanem annak külseje (felirat, eredet) körüli ellentmondásokat értjük.
A bormúzeumban lévő palackok eredetét, beszerzési helyét ismerjük, tudjuk a vásárlás időpontját és módját. Lehetőségünk van a különböző palackozások összehasonlítására, az eltérések megfigyelésére, továbbá nem elhanyagolható szempont a közel két évtizedes borgyűjtés során megszerzett tapasztalatunk sem.

Hamisítás

Amióta a földön bort készítenek, azóta ezeket hamisítják is. Minél értékesebb egy bor, annál gyakoribb a hamisítása. Ez a tokaji aszúra is vonatkozik, mint muzeális bor nagyon sokáig eltartható ezért érdemes a hamisításával foglalkozni.
A muzeális tokaji aszúk drága borok. Ismeretünk szerint egymillió forint felett is kötöttek már üzletet egy-egy palack aszúra, de a még most megvásárolható értékesebb palackok ára is jóval százezer forint felett van.  (A képen egy angol exportra készített Tokaji aszú lemásolt hátsó címkéje látható.)

 

A tokaji aszúknak 5 csoportját különböztethetjük meg:

1850 – 1945 közötti időszak eredeti palackozású aszúi.

1850 – 1860-as évektől, 1944-1945-ig beszerezhetők eredeti palackozású aszúk. Ezek a borok a legértékesebb tokaji aszúk.

Ezeknél az eredeti palackozásoknál a pincészetek a saját címkéjük mellett még egyedi palackokat is használtak. Más volt a palackja például a Zimmermann és más a Bilicki aszúnak. A palackokon az évjárat legtöbbször a gallér címkén volt, a puttonyszámot a címkén tüntették fel. Amennyiben az aszút később palackozták, akkor egy speciális igazoló szalaggal ezt jelezték. Nem használtak kapszulát, pecsétviaszt alkalmaztak, egészen rövid dugókkal. ( Kivételt képeznek az exportra készült palackok. )

Az aszú eredetvédelme az akkori adottságoknak megfelelt. A címke és a speciális palack elegendő volt. A palackok egyediek, jól beazonosíthatók. Sajnos ezeknek az aszúknak a címkéje a jelenlegi technikák mellett egyszerűen másolható.
Azoknak, akik nem ismerik megfelelő részletességgel az aszúkat, pult alól, interneten vagy magánembertől történő vásárlását nem ajánljuk. Ezek a borok kereskedelmi forgalomban nem kaphatók! Vásárlásukat kizárólag a borász szakma szervezésével megtartott borárveréseken javasoljuk. Itt az utóbbi időben csak biztos eredetű borok kerülnek árverésre.

1850 – 1988. közötti időszak kalitkás aszúi

Az 1850-1945 időszak eredeti palackozású borai már elég ritkák, de az utólagos palackozások,
kalitkás kiszerelésben könnyen beszerezhetők. Sajnos már megjelent a piacon a szintén kalitkás 1988-as aszú is.
Sajnos, mert véleményünk szerint a kalitkás aszúk eredetvédelme nincs megoldva, így nagymértékben hozzájárulnak a muzeális tokaji aszúk értékvesztéséhez. (A képen egy általunk bizonytalan erdetűként kezelt kalitkás látható)

A Tokajban 2003. május 31-én tartott Tokaji Borok Árverésén sok muzeális kalitkás aszú került kikiáltásra (1852/6 puttonyos 220.000 Ft, 1857 eszencia 230.000 Ft, 1879/6 puttonyos 210.000 Ft, 1886/6 puttonyos 200.000 Ft, stb). A borok magánszemélyektől származtak, mélyen áron alul kerültek kikiáltásra, de egyetlen palack sem kelt el a bizonytalan eredet miatt.
Tokajban, a 2004. évi borárverésen, már egyetlen kalitkás aszú sem a kínálatban.

A kalitkás muzeális aszúknak nagyon rossz hírük van!

A bormúzeumban is megtalálható minden fajta kalitkás aszú. Vannak közöttük biztos eredetű palackok, ezek a hivatalos helyen kerültek megvásárlásra, és ellátták minden igazolással. Ellenben vannak olyan kiszerelések, ahol hiányzik a hátsó címkéről a sorszám, kézzel írt a dátum, szerintünk nem megfelelő az eredet igazoláson a pecsét, a pince penész utólag került az üvegre, a palackon van az állami ellenőrzőjegy, hiányzik az ellenőrzőjegy, nem a szokásosan van felrakva a nemzeti színű szalag, a rögzítő zsinór stb. Ezeket a borokat egyelőre bizonytalan eredetűknek tartjuk.

A képen látható eredetigazoláson a dátum és a bélyegző csak egy másolat.

Van kalitkás aszúnk több pincészettől is. Ezek biztos eredetűek, de egyszerűen másolhatók. Ezeknek az eredetvédelme sincs megoldva.

A nagyon gyakori hiányosságok miatt a nem hozzáértőknek azt javasoljuk, hogy kalitkás aszút csak közvetlenül a termelőtől vásároljanak. Figyeljenek az eredet igazolásra, a palackok rögzítésére, csomagolására. Ha lehetséges dedikáltassák a borásszal a címkét és írassák alá. Legyen rajta a dátum is!
A kezdő borgyűjtő a kezdeti időszakban lehetőleg boltban se vásároljon kalitkást. A legjobb borboltban is előfordult, hogy az összes kalitkás aszújuk címkéjén és az eredet igazoláson lévő sorszám nem egyezett meg (!). Egyszerűen a Tokaj Kereskedőház összecserélte azokat, és így értéktelenné tették a bort!

Az interneten is lehet muzeális aszúkat venni. Véleményünk szerint a megvételre felajánlott kalitkás aszúk legalább fele bizonytalan eredetű. Sokan nem is tudják, hogy a tulajdonukban lévő és az általuk értékesítendő aszúk eredete bizonytalan. Ez a vevőkre is vonatkozik.

A tokaji muzeális aszúk legnagyobb problémáját szerintünk a kalitkás aszúk okozzák. A végleges megoldást a kalitkás kiszerelés megtiltása jelentené.

1960 – 1980 közötti időszak borkombinátos aszúi

 Jelenleg az 1960-1970-1980-as évjáratú borkombinátos aszúkat ritkán másolják. Összesen egy palackkal találkoztunk, de az is nagyon kezdetleges volt. A borok eredete jól felismerhető. Általában kissé zavaros, világos kávé színű a bor, a palackokat belül kisebb nagyobb mértékben megfogta, egyszerű alumínium kapszulások és nagyon gyakori a műanyag dugó. Minden palackon van népköztársaság címeres ellenőrzőjegy. Ezek mérete és kialakítása időszakonként változott. Sokáig nem volt rajtuk dátum és a sorszámot is kézzel pecsételték rájuk. A borkombinátos aszúkat bátran vásárolhatjuk. Az interneten gyakran találkozhatnak velük. A borárveréseken is beszerezhetők, általában 10-20.000 Ft között. Kivételes esettekben ennél egy kicsit drágábban.

1945 – 1990 közötti időszak muzeális, nem kalitkás aszúi

Egyre több muzeálisnak mondott aszú jelenik meg a piacon. Gyorsan, aránylag sok pénzért vehetünk értéktelen borokat. Mint a képen látható eredeti palackozású aszúkhoz elég ritkán juthatunk hozzá. Ez a palack a Moninpex által USA exportra készült. Ritka, 0,75 literes űrtartalmú! A Moninpex által forgalmazott aszúk jól felismerhetők. A korszaknak megfelelően elég jó eredetvédelemmel rendelkeztek. Még most is nehéz jó minőségben másolni őket.

1990 – 2000 közötti időszak

Ezek a borok már a rendszerváltás után kerültek forgalomba. Sajnos a legtöbb 90-es évek eleji palackozás egyszerűen másolható, sok címke könnyen hamisítható és mivel az eredetvédelemre nem fordítottak kellő figyelmet később sok problémát okozhatnak.

Az utóbbi két-három évben jelentősebb fejlesztések történtek. Egyedi, nehezen vagy egyáltalán nem másolható címkék kerültek a palackokra. Megjelentek a különlegesen kialakított egyedi kapszulák, viaszos lezárások. A palackokat különleges, pincészetekre jellemző egyedi kapszulabélyeggel forgalmazzák. A kezdő borgyűjtőknek minden esetben ezeket a borokat ajánljuk először megvételre, biztos eredetűek.

Mire ügyeljünk?

Ár
Legjellemzőbb ezeknek a boroknak az árai. A hamis palackokat eredeti aszú árának a 20-30%-ért árulják. Ne vegyünk meg egy 1937-es évjáratú bort 40-50.000, 1946-os 30-40.000 Ft-ért, 1975-ös aszúeszenciát 15.000 Ft-ért stb. Legyen minden olcsó bor gyanús, tartsuk őket hamisítványnak, győzzenek meg az ellenkezőjéről.

Címke
Nagyon gyakori, hogy a címkét másolták. Az interneten lehet ezeket gyorsan beszerezni mivel nehéz észre venni. Az itt árult aszúk nagy részét mi bizonytalan eredetűnek tartjuk. A webes bormúzeumban található, bizonytalan eredetűnek tartott borok is az interneten keresztül kerültek megvásárlásra. Egy részüket már tudatosan vettük, az ismeretünk gyarapítása céljából.

A hamis boroknak legtöbbször hiányos a címkéjük. A palackon – amennyiben nem pincében lett vásárolva – rajta kell, hogy legyen az évjárat, puttonyszám, termelő és palackozó, alkoholfok, térfogat, különböző engedély szám. Jó, ha tudjuk, hogy állami ellenőrzőjegy nélkül nem lehet tokaji aszút a kereskedelemben forgalmazni.

Eredetigazolás
Az utólagos palackozásnál minden esetben ragaszkodjunk az eredetigazoláshoz! Figyelem! Nélküle semmit nem ér a borunk!

Van olyan bor, melyet 1975-ös tokaji feliratú címkével, eredet igazolás nélkül, jelenleg forgalmazott tokaji feliratú palackban árulnak.
A palackok jellemzőek a pincészetekre és a palackozási időpontra. Könnyű észrevenni, hogy a címkén lévő évjárat nem kerülhetett az adott palackba csak később. Ezt egy-két kivétellel csak eredetigazolással fogadjuk el.

Kapszula
A muzeális borok kapszuláira figyeljünk! Sose se vegyünk a száraz szamorodnira jellemző kapszulás aszút! Az aszú kapszulája általában arany, néha fehér, bordó, sötétkék vagy fekete, de semmilyen esetben sem ezüst színű!

A legtöbb pincészetnél jellemző a kapszula anyaga, kapszulabélyeg mintája, kapszula felirata. Az oldalon minden bornál megtalálja a kapszulabélyeg fotóját is, érdemes ezeket áttanulmányozni. Nagyobb gyakorlat esetén aránylag könnyen kiszűrhető a nem odaillő kapszula.

Az 1970 előtt palackozott boroknál, amennyiben a szokásos címkével forgalmazták, a palack nyakára ragasztották az igazoló szalagot.

Elég sok pincészet rendelkezik muzeális készlettel és azokat forgalmazza is. Van közöttük már olyan, amely jól védett, nem másolható. De sajnos a többség boraira ez nem vonatkozik. Ezek később egyszerűen másolhatók lesznek.

Egy kezdő borgyűjtőnek ebben a kategóriában van a legnehezebb dolga, mivel Ő is tudja, hogy az eredeti címkés aszúk az értékes borok, így biztosan megvásárolja a másolt címkés aszúkat 1937-től 1962-ig, és örül is, hogy az 50.000 forint helyett már átlag 30 000-35 000 forintért megkapta. A Hortobágyi Hídi Vásáron végre találkozhatott az álmai borával. Egy sátor alján két órai kemény alku után 70 000 forintért vett eredeti Zimmermannt 1896-ból és az áldomást kézbe csapás helyett egy 1937-es aszúval meg is itták.
Sorolhatnám a borgyűjtő élményeit, ezért tessék a vásárláskor vigyázni !

Zárszó

Felmerülhetett a kérdés, hogy a cikk miért nem tartalmaz konkrétumukat, képeket a bizonytalan eredet felismeréséről. Azért, mert ezeket az ismereteket a hamisítók jobban és hatékonyabban hasznosítanák.

 

Kapcsolódó fórum:
Bizonytalan eredetű, hamis aszúk!

Vélemény, hozzászólás?