“Az igazi aszú”

Sajnálattal értesítem az ászkolt tokaji aszúk szerelmeseit, és az ászkolt aszúk készítőit, hogy tévedésben vannak, nem az övék AZ IGAZ ASZÚ. Ezt olvastam a 2004-ben megjelent Áldott Föld című könyvben, melyet a szerzők Pannon Borműves Céh jelenlegi és jövőbeli tagjainak ajánlottak.

Mint laikus és hobbi borgyűjtő kénytelen vagyok már megint korrigálni a tudásomat, mert idáig mást tudtam. Nekem még az iskolában – ugyan elég régen volt – azt tanították, hogy a tokaji aszút gönci hordóban érlelik, hogy az oxidáció során megkapja a jellegzetes tokaji ízt, illatot és aromát.

A hivatkozott könyv egy szépen, bő terjedelemben és számomra eléggé tudományosan megszerkesztett mű.
Azt írják, hogy “az érvényes bortörvény betartásával előállított aszúk kezdetben szükségszerűen üdék és gyümölcsösek, mert fiatalon kerülnek palackba. A két éves hordós érlelés megindítja a mikro oxidációt és ez a folyamat a palackban fejeződik be és semmi máshoz nem hasonlítható illat és íz világgal ruházza fel a Tokaj – Hegyalja édes borait.” Ez AZ IGAZ ASZÚ.

Tisztelt ászkolt aszút készítő borászok!

Az a tokaji aszú, amely Önök 1641-től – 1994-ig készítettek AZ NEM IGAZI, tévedtek. Elég sokan még 2005-ben is tévedésben vannak. Szintén azt olvastam, hogy Önök tévednek mikor az -igaz aszú készítését- reduktív aszúnak nevezik. Azt is írja a könyv, hogy a hordóban a borból elpárologhat az alkohol, az élesztősejtek aktivizálódnak és felélik a cukrot, a száraz szamorodnihoz hasonló bor keletkezik.

Ez lejátszódik a palackban is? Mit csináljon egy hobby borgyűjtő, mivel mindegyik palackos muzeális aszúnál van minimális párolgás. Itt is megindul az újraerjedés és ezekb?l a borokból “kiegyenesedett” aszú, jó minőségű száraz szomorodni lesz? Nincs ráírva a palackra, hogy megvette 6 puttonyos aszúként, tárolja 20 évig és fogyassza szamorodniként.

Kinek higgyen egy hobby borgyűjtő mikor a Disznókő 1994-es évjáratú – reduktív, illetve nem reduktív – aszúját 10 éves korában megkóstolták és az “ászkolt pártiak” azt mondják, hogy szétesőfélben van, a könyvben pedig pont ellenkezője olvasható!

A hagyományos aszúk tárolhatósági idejét ismerjük., de nincs egyetlen új technológiával készített aszú sem még muzeális korban. Mennyi ideig tarthatók el ezek a borok? A válasz hiányzik a könyvből.

A Webes múzeumban 1996-97-ig csak ászkolt aszú van. Nagyon jól érzik magukat. A félig reduktív aszúk olyanok, mint Közép-Afrikában egy-két fehér ember. Színük szerint nem odavalók. Ha megérik idővel ők is megbarnulnak.

Ezt a cikket azért írtuk, hogy valamilyen formában reagáljunk a könyvben leírtakra, amely véleményünk szerint az aszú készítés vitájában még egy laikusnak is feltűnő módon győzködi az olvasót az igazáról és tudományosan eléggé lekezelően bánik a több évszázados aszúkészítés technológiájáról.

Nem tudjuk, hogy a szerző mit írt volna, ha a bortörvény egyszerűen megtiltja a félig reduktív aszú készítését

A könyvben a fejezet neve “AZ IGAZ ASZÚ” Ezek szerint a hagyományos eljárás AZ NEM IGAZ, ami nem igaz az HAMIS. Kérdezzük, hogy milyen erkölcsi alapja van a szerzőnek egy több évszázados aszúkészítési technológiát hamisnak, nem igaznak nevezni? Mit szól ehhez a borász szakma, a Pannon Borműves CÉH jelenlegi és jövőbeli tagjai?

Úgy érezzük, hogy két-három év múlva, megpróbálnak majd meggyőzni bennünket, tudományosan bebizonyítható, nincs szükség hordós érlelésre, oxidációra, mert így sokkal jobb illat és íz világgal ruházzuk fel a Tokaj-Hegyaljai Aszút.

Sokan vagyunk ebben az országban, akik a szeretjük és ragaszkodunk a hagyományos ászkolt aszúkhoz, mindegy, hogy igaz vagy nem igaz aszú. Ezek a világ legszebb színű borai. Még többen lennénk, ha a címke alapján ránézésre, a laikus is meg tudná állapítani, hogy ezt kell megvennie, mert ez a hungarikum, több száz éve így készítik.

Felhasznált könyv:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Magymarosy András:
Terra, Bene, Dicta – Áldott Föld. 187,188,189 oldal

vigbor.hu

Kapcsolódó fórum:
Ászkolt vagy reduktív erjesztésű aszú?

Vélemény, hozzászólás?