Melyik évjárat nem “valódi aszú”?

A borgyűjteményünket átnéztük, mert kíváncsiak voltunk, hogy 1960-tól 2000-ig – tehát napjainkig – melyik évjárat hiányzik a tokaji aszú gyűjteményből.

A Magyar Állami Pincegazdaság 1960-ban alakult, így az első aszú bora 1964-ben kerülhetett legkorábban piacra. Az 1964-es évjárat meg is van. 1965-ös évjáratot nem találtunk, és most jött a meglepetés. 1966-tól 2000-ig, a múzeumban lévő tokaji borok szerint, csak 1976-ban nem volt aszúsodás hegyalján. De lehet, hogy akkor is szüreteltek aszú szemet, csak a bora nálunk hiányzik. 1970, 1971, 1973 és 1977 évi évjáratú szamorodni van a múzeumban. 1978-től 2000-ig minden évjárat megtalálható.

Nem rossz, 34 évből csak egy évjárat hiányzik. A problémát az okozta, hogy olvastuk a szakirodalomban, hogy 10 évenként 2-3 évjárat az kiváló, a többi jó, közepes, gyenge és az is előfordul, hogy egyáltalán nem képződik aszúszem. Lehet, hogy nem jó irodalmat lapozgattunk, így keressük a hiányzó évjáratot. Akinek van 1976-as évjáratú aszúja, az jelentkezzen. Megvesszük, és teljes lesz a gyűjtemény. A hiteles forrást is keressük, amelyből megtudhatjuk, hogy 1966 és 2000 közötti időszakban melyik évjárat aszúját termelték fólia alatt.

Annak is örülünk, ha valaki konkrét adatokkal rendelkezik az ügyben, hogy melyik évben nem volt aszúsodás, hisz talán megtudhatjuk, hogy a bormúzeumban lévő palackok közül melyekben nem valódi aszú van.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?