A “nagy öregek”

A “hegyaljai háborút” távolról szemlélve, egy laikusban nagyon sok kérdés marad tisztázatlanul. Valószínű, csak az idő adja meg a válaszokat. 20-30 év múlva választ kapunk arra, hogy melyik jobb, az oxidált-ászkolt vagy az új reduktív erjesztéssel előállított aszú. Lesz összehasonlításra lehetőség.

Manapság divat az előző évtizedekben, az “átkosban” dolgozók munkáit lenézni. Mindenki a Magyar Állami Pincegazdaság illetve a jogutód Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátot becsmérli, pedig a nagy öregek, borászok jó része itt sajátította el tudását. Nem vitatjuk, hogy tömegtermelés folyt hegyalján, de azt igen, hogy nem csak silány minőségű aszúkat készítettek.

Ezek – a mostanság divatos kifejezéssel – az agyon oxidált, ászkolt aszúk köszönik jól vannak. Ennek bizonyítására a Webes Múzeum adatbázisából készítettünk egy összeállítást a muzeális korú aszúk, borversenyen elért eredményeiről. Most csak az állami gazdaság illetve a borkombinát tulajdonában lévő muzeális aszúkat gyűjtöttük ki 1983-as évjáratig.

1956. 4 puttonyos aszú

  • 1987. Bordeaux aranyérem
  • 1990. Országos Borverseny aranyérem
  • 1992. Országos Borverseny aranyérem
  • 1994. Országos borverseny aranyérem

1956. 5 puttonyos aszú

  • 1998. VinAgora Budapest aranyérem

1957. 3 puttonyos aszú

  • 1998. VinAgora Budapest nagy aranyérem
  • 2001. Országos Borverseny aranyérem

1957. aszúeszencia

  • 1983. Budapest aranyérem
  • 1984. Budapest aranyérem
  • 1984. Bulgária nagydíj
  • 1985. Bordeaux aranyérem
  • 1990. Országos Borverseny aranyérem
  • 1992. Országos Borverseny aranyérem
  • 1994. Poznan aranyérem
  • 1997. Ljubljana nagydíj
  • 1998. VinAgora Budapest aranyérem

1958. muskotályos aszú

  • 1990. Országos Borverseny aranyérem

1959. 6 puttonyos aszú

  • 1985. Bordeaux aranyérem
  • 1993. London aranyérem
  • 1994. Országos Borverseny aranyérem

1962. 5 puttonyos aszú

  • 1985. Bordeaux aranyérem

1963. 4 puttonyos aszú

  • 1999. Országos Borverseny aranyérem

1963. aszúeszencia

  • 1989. Bordeaux nagydíj
  • 1996. Országos Borverseny aranyérem
  • 1998. Portó aranyérem

1972. eszencia

  • 2001. Országos Borverseny aranyérem

1972. 6 puttonyos aszú

  • 1987. Bordeaux aranyérem
  • 1990. Országos Borverseny aranyérem
  • 1994. Poznan nagydíj
  • 1995. Bordeaux nagydíj
  • 1999. Országos Borverseny aranyérem

1975. 5 puttonyos aszú

  • 1989. Bordeaux aranyérem

1975. 6 puttonyos aszú

  • 1997. Argentína aranyérem
  • 1998. Ljubljana champion díj

1979. 5 puttonyos aszú

  • 1997. Bordeaux nagydíj
  • 1990. Országos Borverseny aranyérem

1981. 4 puttonyos aszú

  • 1989. Bordeaux aranyérem
  • 1990. Országos Borverseny aranyérem
  • 1992. Országos Borverseny aranyérem

1981. 5 puttonyos aszú

  • 1990. Országos Borverseny aranyérem
  • 1992. Országos Borverseny aranyérem

1981. 6 puttonyos aszú

  • 1992. Országos Borverseny aranyérem

1983. 5 puttonyos aszú

  • 1993. London nagydíj
  • 1994. Országos Borverseny aranyérem

1983. 6 puttonyos aszú

  • 1994. Ljubljana aranyérem
  • 1996. Országos Borverseny aranyérem
  • 1997. Verona nagydíj
  • 1998. Bruxelles aranyérem

Az első ami feltűnik, hogy az 1964-1971 közötti időszak az hiányzik. Nem tudjuk miért, pedig több kiváló évjárat is volt ebben az időszakban, például a Gundel pincészet által benevezett 1964-es évjáratú aszúeszencia, az 1999-es Országos Borversenyen champion díjat kapott.

Megállapítható, hogy az 1947, 1958-as évjáratú borok kivételével, mindegyik évjárat valamelyik elismert borversenyen jelentősnek mondható díjat kapott. A bordeaux-i, ljubljanai aranyérmek, nagydíjak és a champion díjak nagyon nagy borokat sejtetnek. Az 1983-as évjárat 10 illetve 11 éves korában Londonban nagydíjat, Ljubljanában aranyérmet kapott. Az 1956. 4 puttonyos bor már 31 évesen nyert aranyat Bordeaux-ban, az 1957-es eszencia pedig 40-éves korában kapott nagydíjat Ljubljanában.

Ezeket a borokat a hegyaljai borászok készítették, hagyományos technológiával. A “hegyaljai háborút” részben ezeken a borversenyeken lehet megnyerni és elveszteni. Jelenleg több évtizedes előnnyel vezetnek a “Nagy Öregek”.

Feladták a leckét. Tessék túlszárnyalni őket! Addig, véleményünk szerint, még övék “Az igazi aszú”.

Felhasznált adatbázis: Webes Bormúzeum 1994, 1996-os VinAgora eredményei nélkül.

Az adatbázis pontosításához a segítségüket megköszönjük.

vigbor.hu

Kapcsolódó fórum:
Ászkolt vagy reduktív erjesztésű aszú?

Vélemény, hozzászólás?