A bormúzeum tokaji aszú palackjai 1.

Zimmermann 1880 essencia

1891. jelentős dátum Tokaj-Hegyalján. Ettől az időponttól kötelezővé tették az egységesített 0,5 literes, henger alakú tokaji palackok használatát. Korábban, a tokaji aszúk tárolására és forgalmazására elég sok fajta különböző alakú és méretű palackokat használtak

A most is kötelezően előírt, 0,5 literes, henger alakú palackokat az 1891. évet követő időszaktól származtathatjuk, ezek az “ősök”. Tudnunk kell, hogy a nyomdatechnika fejletlensége miatt a tokaji aszúk tárolására és forgalmazására az 1800-as években sokan használtak tulajdonjegyes palackot. A tulajdonjegy a palack fújásakor készült. A színes nyomdatechnika fejlődésével a tulajdonjegy visszaszorult és nagyszámban megjelentek a színes boros címkék.

A vigbor.hu Bormúzeum legrégebbi aszúja a Zimmermann Lipót és Fiai bornagykereskedő 1880-as évjáratú essenciája.

A palack különlegessége, hogy pincepenészes állapotban csomagolták. A palackra rászáradt a penész. Ezt a penészes palackot tették celofánpapírba, és a papírra ragasztották a címkéket. A palack alja kúposan van kialakítva, és ide van gyűrve az összecsavart celofán.

Az essencia palackozása 1891. után történt, ezt a palack típusa bizonyítja. A palackon lévő címkén 16 db borverseny díja van feltüntetve. A kezdetleges nyomdatechnika miatt olvashatatlan az érméken lévő szöveg. Rendelkezünk egy utólagos palackozás címkéjével. Ezen aránylag láthatók a medálok szövegei, de az érmék kisebb – nagyobb mértékben egymáson vannak, így elég sok adatot takarnak.

Címkéről tudjuk, hogy a Zimmermann aszúk valamilyen díjat nyertek 1892-ben Budapesten, 1894-ben Bordeaux-ban, Brüsszelben, Párizsban kétszer, Amszterdam 1894-ben. A dátumokból adódik, hogy a címke 1894 után készült. A címkén csak a puttonyszámot jelölték. A gallércímkén van az évjárat. A celofánpapír hátsó részére ragasztották az űrtartalmat jelölő 0,5 literes, kis címkét. A dugó tejére általunk ismeretlen anyag van ráöntve.

Az essencia tartozéka a vesszőből fonott tartóhenger. A henger a pincepenészes palack szállítására szolgál. Szép, precíz munka.

A palack eredeti celofánpapírját ez elmúlt 100 év eléggé eloxidálta. Jelenleg az aszú egy védőrétegként szolgáló újabb celofánpapírba van csomagolva.

Szándékosan mindenütt essenciát írtunk, mivel a palackon ez van feltüntetve a most használt eszencia szó helyett.

Ezeknek az ősi tokaji aszú palackoknak a jellegzetessége, a palack talpának a kialakítása. Tudomásunk szerint az 1950-es években használtak utoljára hasonló üvegtalpas palackokat, de ezeknél az üveg válla és a nyaka már másképpen volt kialakítva.

Az eredeti Zimmermann palackozású essencia és az utólagos palackozású Zimmermann aszúk palackjai, címkéi között, jól felismerhető különbségek vannak, így az “Öreget” nem kell félteni, hogy sokszorozódik.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?