A bormúzeum tokaji aszú palackjai 2.

Bilicki Flórian

Bilicki Flórian Szőlészete és Pincegazdasága által 1938-ban készített 4 puttonos aszuja a borász szakma által szervezett borárverésen került megvételre. A bor gallércímkéje hiányzik. Az évjáratot így csak az adás-vételi szerződés tartalmazza.

Nem elírás a puttonos aszu. A Web múzeum 1934-es évjáratú Zimmermann aszúján valamint egy 1967-es évjáratú, exportra készült Monimpex palackon is puttonos szerepel, a puttony helyett.
Az aszúban az “u” betű már nem ilyen egyértelmű. A Zimmermann aszún hosszú “ú”, a Bilickin rövid “u”, egy 1953-as állami gazdasági aszún hosszú “ú”, 1967-es Monimpex aszún rövid “u” az aszú. Ez előfordul az 1990-es évjáratoknál is. Szóval az aszú szó lehet rövid is és hosszú “ú”-s, hasonlóan az essenciához, mert a kezdeti időben ezt is két “s”-sel írták.

Bilicki Flórian 4 puttonyos aszújának palackja az 1880-as Zimmermannhoz hasonlít. Az üvegtalp kiképzése megegyezik. A palack válla nem teljesen szimmetrikus, ez a készítésénél felhasznált forma hibája. A palackok lezárásánál valamilyen okból spóroltak a dugóval és csak rövid dugót használtak. A dugóra és az üveg szájára pecsétviaszt kentek. Kapszula nincs az üvegen, így jól látható belülről a dugó. Nagyon rossz állapotban van. Itt is látható a tény, amit a Webes Múzeum is képvisel, hogy a muzeális tokaji aszúkat nem szabad fekve tárolni. Az aszú bármikor elfolyhat! Ennek a palacknak a szerencséje, hogy elég vastagon kenték rá a viaszt, így csak kb. 3 milliméter hiányzik az aszúból. Ez az apadás jól látható, mivel a bor befogta az üveg belső oldalát. Az aszú a palackja szempontjából nehezen utánozható, hamisítható. De ez nem mondható el a címkéjéről.

A címke, a kor technikai adottságához viszonyítva is egyszerű kialakítású, közönséges papír felhasználásával készült. A címkének a védelme másolás ellen nincs megoldva. Csak egy módon győződhetünk meg eredetiségéről, ha nagyítóval megnézzük. A papír rostjain látható, hogy a nyomáskor felhasznált tinta “megfolyt”, a látvány olyan, mintha a hagyományos tintás tollal újságpapírra írnánk, és ezt csak kicsinyítve látnánk. Érdekessége a címkének, hogy angol felirattal megjelent rajta az alkoholtartalom, ez 15 százalék.
A címkén a pincegazdaság székhelye feltüntetésre került, Abaujszántó. A Zimmermann címkéjén külön írták, Abauj-Szántó. Ez abból adódik, hogy a két címke között kb. 40 év korkülönbség lehet, a Zimmermann az öregebb.

Sajnos a Bilicki aszúról hiányzik a gallér címke, így az – meg nem érdemeltem – hátrébb került a múzeumi ranglistán.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?