A bormúzeum tokaji aszú palackjai 3.

Zimmermann 1934.

Az Internetes Bormúzeum talán “legproblémásabb” palackja. Nagyon sok megoldandó kérdést vet fel.

Az biztos, hogy Zimmermann pincészet 1856-ban alakult meg. Azt olvastuk, hogy 1910-ben megszűnt. Nem tudjuk, hogy a pincészet megszűnése után ki lett a jogutódja, ki forgalmazta a borait és ki használta fel a címkéit. Azt sem tudjuk, hogy ezt a bort mikor palackozták, mikor készült a címke, miért ilyen üvegbe került, stb. A gondjainkat még az is növeli, hogy az internetes keresőkkel az 1800-as évek végétől 1940-ig elég sok helyen rátalálunk Zimmermann aszúkra.

Ezt a palackot 1955-ben vásárolták hegyalján a muzeális készletből. 1956-ban egy disszidens 12 palackot vitt Svájcba majd onnan került vissza. Ez az aszú nem olyan típusú palackba került, mint a kortársai. A palackon épségben megtalálható az üveg nyakára feltekerve egy eredetigazolás. “TOKAJI BOR EREDETI HORDÓBÓL LETÖLTVE”. A kör alakú részen a “Zimmermann Lipót és Fiai, ABAUJSZÁNTÓ, TOKAJ – HEGYALJA, MAGYARORSZÁG, ALAPÍTVA: 1856” szöveg látható.

Ha ezt az 1934-es évjáratú 4 puttonyos aszút 1940-ig palackozták, akkor nem kerülhetett rá az eredetigazolás és valószínű, hogy hasonló lenne a palack a kortársaihoz.

A palack kialakítása, főleg a talpának egyedisége jelentősen eltér elődeitől, illetve a Bilicki aszútól. Annyira egyedi, hogy csak ez az egy van a Múzeumban, és jelenleg nem tudjuk pontosan besorolni. Az üveg talpának a jellegzetessége, hogy 6-7 mm-es kiálló karimája van, az üveg alja ennyivel van bentebb a szélétől.

A palack címkéje kisebb eltéréssel megegyezik az 1880-as évjáratúval. Nagyon lényeges különbség a nyomás minőségében van. A címkén feltüntetett macaromok, díjak, nagyítóval olvashatók. Előállításához fejlett nyomdatechnika kellett. Más a szöveg elrendezése a belföldi forgalomba és más az exportra készült palackoknál.

Az aszú kapszulája valószínűleg ónlemez és rajta a kapszulabélyeg egy díszítéssel ellátott ötágú csillag.
Mikor kerülhetett a csillag a palackra? Valószínű, hogy nem 1949. előtt nyomták rá. Nem szerették annyira a csillagot, csak 1950-től az államosítás után.
Az egyik palackon a kapszulát rátették az ellenőrzőszalagra. Ez valószínűsíti, hogy már a felcímkézett palack került állami tulajdonba, így csak a kapszulát kellett rányomni. Aki ezt az aszút 1940-1950 között palackozta annak megvolt a Zimmermann eredeti címkéjének a nyomó sablonja, meg volt az aszúja, megvolt a “certificátja”, csak palackot kellett vennie.

A fenti gondolatmenetből adódik, hogy a Zimmermann pincészet 1910-ben nem valószínű, hogy megszűnt. A pincészet, vagy a jogutódja még az 1940-es években is működött. Így már érthető, hogy miért találkozunk az interneten még 1940-es Zimmermann aszúval.

A következtetésünk csak feltételezés, bizonyításra vár. Ettől függetlenül a Zimmermann 1934-es évjáratú 4 puttonyos aszúja egyedisége miatt egy értékes bor. Eredetvédelmét jónak tartjuk.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?