A bormúzeum bizonytalan eredetű borai 1.

Museum Collection

 A vigbor.hu oldalon a palackokban lévő borok minőségével nem foglalkozunk, az a borászok, szakértők dolga. Mi a múzeumban meglévő  borok kiszerelésénél, palackozásánál észlelt eltéréseket értékeljük.  A palackon, címkén, kapszulán olyan változtatásokat észlelünk melyek az általunk mintának tartott palacktól eltérnek, akkor a bort, annak tisztázásáig bizonytalan eredetűnek nyílvánítjuk.

Jelenleg bizonytalan eredetűnek tartjuk a múzeumban lévő borok közül a Korona Birtok Muzeális Kollekciójának (Crown Estates Museum Collection) 1937/6, 1947/6, 1948/6, 1951/6,  1962/6, 1972/6 puttyonyos aszúit. Említettük már, hogy egy kezdő borgyűjtő nagyon gyorsan, nagyon sok pénzért, nagyon sok bizonytalan eredetű aszút tud beszerezni. Mi sem vagyunk kivételek, az előző felsorolásból két palack bort “eredetiként” vettük meg. A többi beszerzése már tudatosan történt.

Legelső kérdés melyre megpróbálunk válaszolni, hogy miért vettük meg a borokat amelyeknél első ránézésre jól látszanak az eltérések. A válasz egyszerű. Egy kezdő gyűjtő nem ismeri az adott pincészet palackján lévő első-, hátsó címkéket, kapszulákat, valamint a muzeális aszúk árait.

Mit kellett volna legelőször észrevennünk? A kapszulát. A kombinátos, tokajkeres, korona birtokos kapszulák kezdettől fogva igen jó minőségűek.  A palack tetején lévő kapszulabélyeg  szép dombornyomású, jelen esetben korona. Az általunk vásárolt aszúnak pedig a legsilányabb, nagyon vékony zsugorfóliás a kapszulája melyet egyszerű mintás kapszulabélyeggel zártak le. Azonnal észre kellett volna vennünk, hogy a címke rossz minőségű.

A Korona Birtokos címke felső részén lévő dombornyomású aranyozott embléma, méltó a tokaji aszúhoz.  A korona és környezetében lévő motívumok és az azokon lévő szövegek kiemelkednek a címke papírjából. Ezt szemmel is láthatjuk, nem fontos a tapintása. Az interneten vásárolt boroknál is láthatók az eltérések. Általában minden palack címkéjéről feltesznek egy közeli képet is. A korona alatt találjuk az 1631-es számot és az “of Hungary” feliratot. Ez a felirat piros, fehér, zöld alapú zászlórészen van. A fényképen a színeket látni kell.

A hátsó címke már nem dombornyomású. Ennél már egy kicsit nehezebb észrevenni a másolást. Az ” of Hungary” szöveg, itt is piros ,fehér, zöld alapon van.

Az általunk vásárolt aszúkon nem volt állami ellenőrzőjegy. A palackok beszerzési ára különböző volt, de a régebbi évjáratoknál a reális érték 20-30%-a. Mi is emberek vagyunk, jól esett jóval áron alul vásárolni. Nem tűnt fel nekünk sem, és úgy látjuk, hogy sok más gyűjtőnek sem, ez az aránytalanság.

Egyébként ezek a “bizonytalan eredetű aszúk” gyönyörű színűek. A bormúzeumban színesítik a választékot, de befektetési célból, az eredet tisztázásáig megvételüket nem ajánljuk.

vigbor.hu

Kapcsolódó fórum:
Bizonytalan eredetű, hamis aszúk!

Vélemény, hozzászólás?