A bormúzeum “kincsei” – 1.

Magyarország Európai Uniós csatlakozásának emlékére

Magyarország Európai Uniós csatlakozását a borász társadalom is vegyesen fogadta. Voltak akik kételyüket fejezték ki, mások pedig örültek az eseménynek, a csatlakozás emlékére külön címkékkel palackoztak tokaji aszút.

A Dereszla Kft. által termelt 5 puttonyos aszút a Tokaj Renaissance hozta forgalomba, egyedi címkével és szépen megtervezett díszdobozzal. Ebből a palackból jelentősebb mennyiség került forgalomba.

A bormúzeum kincsei közé soroltuk a Kubus Családi Pincészet által készített “emlék aszúkat”. Kubusék két fajta aszút láttak el egyedi címkékkel.

1993 évjáratú tokaji aszúeszenciát és egy 1993-as 3 puttonyos ászkolt aszút választottak az “emlék palack” megtöltésére. A gyönyörű színű aszúeszencia világosabb, míg a 3 puttonyos aszú sötétebb címkét kapott. Mindegyik címkén szerepel a Magyarország Európai Uniós csatlakozásának emlékére 2004. május 1. felírat.  A címke két oldalán az unió tagjainak zászlói vannak. A palackok értékét növeli, hogy csak 100-100 db került letöltésre. Mindegyik palack sorszámozott.

Ezek a palackok a tokaji aszút gyűjtők álmaiban szerepelnek. Szép ászkolt aszúk, egyszer kiadott egyedi címkékkel, korlátozott darabszámmal. Nálunk a bormúzeum kincsei.  A kincseket a Kubus Családi Pincészet, Tornyos borház, Szegi készítette.

Még egyszer megköszönjük Koppány László mádi borásznak, hogy segtett az aszúk beszerzésében.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?