Tokaji Eszencia, bor vagy orvosság?

Tokajhegyalját a tokaji eszencia tette világhírűvé. Ezt a különleges italt nagyon sokan nem ismerik. Nem ismerik, mert kevés van belőle és a világ egyik legdrágább ital különlegessége.

Az eszenciát gyakran összetévesztik az aszúeszenciával. Az aszúeszencia az bor. Erjesztés útján készítik.

Az eszencia nem bor, mivel nem erjesztés lévén jön létre. Ezt az ital különlegességet a természet adományozta nekünk. Koncentráltan tartalmazza a hegyaljai szőlők által  a talajból felvett ásványokat, nyomelemeket és az emberi szervezet számára nagyon fontos anyagokat.

A rossz nyelvek azt híresztelték, hogy  Béres Úr, a Béres Cseppeket az eszencia összetevőinek ismeretében készítette el. Nem lepődnénk meg rajta, mivel Őseink az eszenciát nagyon sokáig orvosságként használták.

Az eszenciának nem a menő borboltok elzárt vitrinjeiben lenne a helye. Ezt a nedüt a világban és nálunk is természetes gyógyitalként kellene forgalmazni, hasonlóan a Béres Cseppekhez.

A borfogyasztás ízlésvilága több mint száz éve eltolódott a száraz borok irányába. Az édes borok valószínű, hogy nem nyerik vissza a vezető szerepüket, másodlagos szereplőkké váltak a borpiacon és ott is maradnak.  Lehet, hogy ilyen mennyiségben nincs szükség három és négy puttonyos aszúra. Talán még az öt puttonyos is sok. A tokaji aszú a hat puttonyosnál kezdődik és az eszenciánál végződik. Ezt a megálapítást sokan még vitatják, de piac elmozdult ebben az irányban.

Egy átlagos borivó ritkán találkozik tokaji eszenciával. Kevés készül belőle és csak a különlegesen jó évjáratokban. Tudjuk, hogy ezt a nektárt nem lehet három éves korában forgalomba hozni, így készítése gazdasági kérdés is. A tokaji eszencia a leírhatatlan íz, illat és aroma világával, a világ  egyik legdrágább, aszúsodott szőlőszemekből készített koncentrátuma. Nagyon sok embernek megfizethetetlen az ára. Megérdemelne egy kisebb, egy deciliteres, díszdobozos csomagolást, négy darabb  két köbcentis pohárral.  A 10.000 forint körüli árával méltó ajándék lenne.

A Tokaji Eszencia nem bor, nem gyógyszer, valami egészen más!

Tessék megkóstolni !

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?