A bormúzeum tokaji aszú palackjai 5.

Nem szabványos tokaji aszú palackok

A bormúzeum 1891. előtti, eredeti tokaji aszús palackokkal nem rendelkezik. Az 1891-ben szabványosított palackokról az előző fejezetekben már írtunk. A múzeum tulajdonában négy fajta tokaji aszú található, melyek palackjának kialakítása eltér a szabványostól.

1974.  3 puttonyos MONOINPEX export aszú

A bort a HUNGAROVIN palackozta, a MONINPEX exportálta az USA-ba. A palack űrtartalma 0,75 liter. A címkéje a szokásos korra jellemző MMONINPEX-es, angol nyelvű. Érdekessége, hogy a tokaji aszú “light sweet wine” azaz könnyű édes bor szöveget tartalmaz. Nem tudjuk miért “könnyítettek” az aszún. A címkére rányomtatták az importáló cég nevét és székhelyét. A hátsó címke szintén angol nyelvű.  A rajta lévő szöveg a tokaji aszú név helyes kiejtésének bemutatásával kezdődik.
A gallér címkéje egyedi kialakítású “imported wines of hungary” felirattal. A palackon HUNGAROVIN EXPORT MONINPEX feliratú műanyag kapszula van. A kapszulabélyeg dombornyomású BUDAPEST, HUNGAROVIN, MONINPEX szöveggel.

Meglepő módon, ez az aszú nagyon jó eredetvédelemmel rendelkezik. Sokan, most is tanulhatnának belőle.

Royal Tokaji aszú eszencia 1995.

Ez egy díszdobozos kiszerelésű aszúeszencia. Egyedi kialakítású tulajdonjegyes palackban hozták forgalomba. Az üveg nem párhuzamos oldalakkal készült. A talpától felfelé bővül, így az üveg válla és a nyak része, jelentősen eltér a szabványos kialakítástól. A talpban lévő belső kúpon, az öntéskor belekerült felírta látható.  A tulajdonjegy “royaj tokaji” felíratott tartalmaz.
Kapszula helyett viaszos lezárást alkalmaznak, dugóra rögzített címerrel.

Jól védett eredetű tokaji aszú. Az eredeti palack hiányában másolhatatlan.

1999. 3 puttonyos Tokaji Aszú, Promontor Rt.

A Promontor Rt. talpas, hosszú nyakú, tulajdonjegyes palackban hozta forgalomba ezt az aszúját. A tulajdonjegyen a Promontor címere látható. A címer bal oldalán tokaji, a jobb oldalán Mád felírat található. Vastag, kiálló talpú palack, bele öntve különböző jelek és számok.

Teljesen egyedi kialakítású, jól védett palck. A szépségének megitélését Önökre bízzuk.

1990. 3 puttonyos Tokaji Aszú, Tokajker.

Kb. két évig használta a Tokaj Kereskedőház Rt. a saját tuljadonjegyes palackját. Nem tudjuk, hogy a forgalmazását miért szüntette meg. Valószínű, drágának tartotta a palackot. Ez is hosszú nyakú, egy kissé kiugró talpú üveg.  A palack  síkjából 2-3 mm-rel kidomborodik a tulajdonjegy.  A tulajdonjegyen a tokajkeres korona és alatta a tokaji felirat látható. A palack talpának külső oldalán van  egy kupos bemélyedés. Ettől balra az űrtaltalom, jobbra különböző jelek láthatók.

Ez a palack típus 1996-, 1997. évben nem tartozott a különlegesek közé, nem tartottuk fontosnak. Aránylag rövid ideig is használták. A koronás  palackba töltött tokaji aszúk  most lépnek muzeális korba, kezdenek értékessé válni. Becsüljük meg őket!

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?