Tulajdonjegy és a fiú utód összefüggései

Tornai Pincészet, Somló hegy, tulajdonjegyes borospalackja

A tulajdonjegyes borospalackok használata Magyarországon már több száz éves.
Nem minden borász és borpince engedhette meg magának az egyedi módon készített boros palackok használatát.  (tulajdonjegyes palackba az üveg öntésekor a borász vagy a borpince jelét vagy címerét beleöntik.) A tulajdonjegyes palack  az eredetvédelem egyik leghatékonyabb módja. Ezt a védelmet használja a Tornai Pincészet a borainak forgalmazásánál.

A Tornai Pincészet, Magyarország legkisebb borvidékén, Somló hegyen gazdálkodik.
A somlói bort még manapság is a nászéjszakák boraként ismerjük. Azt mondják, hogy fogyasztásával fiú utódot lehet nemzeni. Tudomásunk szerint a Habsburg császári udvarnál kötelező volt az ivása.  Lehet, hogy Mária Terézia császárnő részben ennek köszönheti 16 gyermekét? Nem tudjuk. A somlói bor  magas savtartalma miatt, több napos tivornyák, nehéz zsíros húsételek kedvezőtlen hatásait, elég gyorsan megszünteti. Még többet lehet enni!  Lehet, hogy ez is szempont.

Az igazi somlói bor mindig kelendő, így fontos az eredetvédelme.  A Tornai Pincészet palackján egy 4 centiméter átmérőjű korongot láthatunk a Tornai Pincészet, Somló hegy felirattal, a címer közepén egy sólyommal.

Ezek a fehér borok sokáig tárolhatók. Amennyiben van megfelelő pincénk, a borokat előre beszerezhetjük. Egy leendő fiú utód, fiú unoka talán ennyit megér. Abban biztosak lehetünk, hogy a gyerek fogantatása nem a pincészeten múlik.  A nászéjszakán már másban  nem tud segíteni.

A VigBor ajánlata: Somlói Hárslevelű 2001.  A bor 2004-ben  Montreál Nemzetközi Borversenyen aranyérmet, szintén 2004-ben a Verona Nemzetközi Borversenyen nagydíjat kapott.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?