Keressük a Szövetkezeti Borvásárló Egyesület aszúit

Tokaji aszúk 1945-1949 között időszakról?

Sohasem fogjuk pontosan megtudni, hogy második világháború Tokajhegyalján milyen mértékű kárt okozott, mennyi tokaji aszút vittek el vagy folyattak ki a pincékben. A tradicionális pincészetek, borkereskedések megszűntek.

Az Ideiglenes Nemzeti Kormány, Debrecenben hozott, 1945. március 15-én kelt, 600/1945 M.E. számú rendelete megszüntette a nagybirtokrendszert és rendelkezett a földmíves nép földhözjuttatásáról. A rendelet alapján már 1945. áprilisában megkezdődött a tokaji szőlők kiosztása. A birtoklevél szerint egy kat. hold nagyságban.
1945-ben alakult a Szövetkezeti Borvásárló Egyesület (Az egyesület a jogutódja lett az 1950-ben megalapított Magyar Állami Gazdaság Tolcsvai Pincészete.).

A Szövetkezeti Borvásárló Egyesület 1945-1950 között működött. Ennek az időszaknak az egyedi palackozású aszúit keressük.
1945-ös évjáratból a 3, illetve 4 puttonyos aszút, 1946-os évjáratból csak a 3 puttonyos aszút forgalmazhatták.. A többi aszút már az érlelési idő miatt az állami gazdaság palackozta. Az 1945-ös év aszúmennyiség szempontból közepes, 1946-os év jónak mondható. Elvileg készíthettek aszút.

Erről az időszakról nincsenek információink. Nem ismerjük a használt palack típusát, címkék kialakítását, kapszulákat, állami ellenőrzőjegyet, stb. Lehetséges, hogy nem is palackoztak ilyen évjáratú aszúkat.

A fentiek miatt a VigBor és a bormúzeum keresi az adott évjáratok egyedi palackozású aszúit, illetve az ezzel kapcsolatos információkat megköszöni.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?