Nászéjszakák Aszúbora

A bor fogyasztása az emberiséggel valószínűleg egyidős. Ennek az italnak minden korszakban valamilyen mértékű gyógyító hatást tulajdonítottak. (A jelenlegi gyógyszertár szavunk görög megfelelője az APTHEKE. Ennek az eredeti jelentése BOR RAKTÁR. A gyógyszertári alkohol SPIRITUS VINI. A szószerinti fordítása BOR LELKE.)

Őseink nem sok vizet ittak. A fertőzött vizek különböző betegségeket terjesztettek, így hát maradt a bor. Még az 1936-os bortörvény is külön borfajtaként említi a gyógyborokat. A tokaji nektárt, mai nevén eszenciát, a tehetősek szintén orvosságként iszogatták. Lehet, hogy ott is a helye?

A bor fogyasztása és a szexualitás összekapcsolható. A somlói bor, már több száz éve “a fiú utódok bora”.

A Sárosdi Ferenc által készített, világbajnok szekszárdi cabernet sauvignon  hátsó címkéjén lévő szövegből idézünk.

” Mámor nélkül az élet mit sem ér.
   Bor nélkül nem pezsdül csak az ifjú vér.
   Tudod-e, hogy mi a jó bor diadalma?
Hogy a vén issza magát fiatalra.”

Koppány László, mádi borász is szakítva a hagyományokkal az 1995-ös évjáratú aszúeszenciáját, Nászéjszaka Aszúboraként kezdte forgalmazni. A hátsó címkén az alábbi szöveggel:

“Vágyat serkent, megifjít, a nászéjszakán a fellegekbe repít.”

A palackot a borásztól kaptuk. Sajnos azt elfelejtettük a megkérdezni, hogy mi történik nászéjszakán kívüli használatkor. Próbálják ki, de előtte dobják el a Viagrát.
Azt tudjuk, hogy ez a bor kismértékben gyógyszer, nagymértékben fogyasztva elalvást okoz. Mellékhatásáról kérdezzék meg a borászt.

Vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?