Tudja-e, hogy a nótában hány liter bort kértek az asztalra?

Száz icce bort ide az asztalra!

A középkorban királyi rendeletekkel próbálták szabályozni a bor összemérhetőségére szolgáló mértékegységeket. Egészen  a XIX. század végéig kellett várni az egységes liter űrmértékrendszer bevezetésére. Sokan nem ismerik az elődeink által használt meszely, icce, pint, köböl, cseber, akó mértékegységeket, így nem tudják,- mi sem tudtuk – hogy mennyivel egyszerűbb három deci bort kérni, mint kb. fél magyar iccét.

Magyarországon az 1800-as években még használták a házi és a kocsmai boreladásnál a meszely, icce, pint mértékegységeket. A bordézsmában a köbölnek és a csebernek, míg a kül- és a belföldi borforgalmazásban az akónak volt elsődleges jelentősége.

Meszely

Régi űrmérték, főleg a csárdákban, kocsmákban használták. 1 meszely az fél iccével egyenlő, azaz 0,4242 liter. A meszely szó egy bizonyos nagyságú cserépedényt is jelöl. Aki egy meszely bort kért az kb. 4 deciliter kapott.

Icce (ice. itze )

Szintén űrmérték, de különböző időben és helyeken más-más nagyságú volt. Általában egy icce az 0,8484 liter. Egy icce = két meszely.
A magyar icce az kisebb = 0,5979 liter, de ez megegyezik egy bécsi pinttel.

Pint

Ez is űrmérték és szintén más-más nagyságú volt. Magyarországon 4 meszely = 2 ice = 1 pint, azaz kb. 1,6 liter.

Köböl

Területileg és történetileg is változó bormennyiséget jelöl. Nagysága 12-42 liter között változott.

Cseber, ( veder.)

A köböl szinonimájaként ismert. 12-42 liter közötti változó mennyiséget jelölt.

Akó

Az iccék nagyságától és számától függően változó mennyiséget jelent. A XIX. század elejétől egy magyar akó az 64 iccével volt egyenlő. (64 x 0,8484 = 54,3 liter)

Az előzőkből adódik, hogy a magyar akó az 32 pint. A régi magyar akó valamint az erdélyi köböl az 64 pint, pontosan duplája az előzőnek, de csak akkor, ha nem a magyar iccével számoltak. A magyar icce az megegyezik a bécsi pinttel. A németországi pint az 1,069-2 liter között változott. Az angliai pint az 1/8-ad gallon,  azaz 0,567 liter.

Ezt a cikket a Magyar Néprajzi Lexikon felhasználásával írtuk. Az érthetőség kedvéért kihagytuk belőle az egri, váradi, kasai, köbölt, az öreg vagy nagy köblöt, a cinkotai nagy iccét, és még sorolhatnánk a mértékegységeket.

“Száz icce bort ide az asztalra.”

Hogy milyen mennyiségű bort kértek az asztalra? Ha tudják a nóta keletkezésének helyét és időpontját, és azt, hogy pontosan melyik egységet használták, akkor Önök ki tudják számolni.  Mi nem tudtuk :)

Vigbor.hu

Forrás:
Révai Lexikon
Magyar Néprajzi lexikon

Vélemény, hozzászólás?