A bormúzeum “kincsei” – 2.

Homoki ezerjó, mint zászlós bor!

A bort kedvelő emberek egy része biztosan nem tudja, hogy Magyarországon készített borok között a legjobbak a borlovagrendek zászlós borai.

Az első borlovagrendek már a középkorban megalakultak. Egy-egy borvidék kultúrájának, hagyományának ápolását tűzték ki célul, mind ezt a lovagi erények gyakorlásával, hűséggel, odaadással és mértékletességgel. Ezt a hagyományt követve 1960-ban alakult meg Párizsban a Bacchusi Borrendek Szövetsége belga és francia polgárok kezdeményezésére.

Magyarország 1978-tól tagja ennek a szövetségnek. Az első magyar borrend Baján, 1976-ban alakult meg. 1989-ben 13 borrend alapította a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét. A szövetség tagjainak száma az alapítása óta folyamatosan bővül.

A borrendek egy-egy borvidéket, termőhelyet képviselnek. Borrend tagja lehet a bortermelő, borforgalmazó és a bort szerető férfi és nő. Tevékenységük célja, hogy az adott termőhely hírnevét, a termelt borok minőségét növeljék. Ápolják a hagyományokat, és még sorolhatnánk.

A borrendek minden évben választanak maguknak zászlós bort.

A zászlós bor a tájegység legnevezetesebb, leghíresebb és legjobb bora. Ez a bor lehet cuvée, lehet egy állandó fajta, de lehet egy házi borversenyen kiválasztott fajta is. A legfontosabb, hogy kiváló minőségű és a borrendet, borvidéket reprezentáló bor legyen. Egy borivó és egy borgyűjtő számára ez előző a lényeges. Kiváló minőségű, reprezentáló bor. Ezek a zászlós borok korlátozott, mindig pontosan megadott darab számban készülnek.

A bormúzeum “kincsei” közé soroltuk a soltvadkerti Krámer Fülöp Borlovagrend 2002. évi Ezerjó zászlós borát. Ez a bor a Frittmann Testvérek pincéjéből került ki.
A letöltött mennyiség 500 liter, amely 667 db 0,75 literes palackba került. Minden palackról készült Certifikát, díszes oklevél. A bor minőségét és különlegességét megerősíti a Certifikáton és a palack címkéjén szereplő sorszám, valamint a postai első napi felülbélyegzés.

Ezek a Frittmannék tudnak valamit, amit mi nem tudunk! Hogyan kell a homokon jó ezerjót készíteni. A bormúzeum rendelkezik a pincészet egy másik ezerjó borával.

2001. évi Soltvadkerti Ezerjó. A bor 2003-ban a Magyar Zászlósborok Rendjének zászlósbora lett.

vigbor.hu

Forrás: www.borrend.hu

Vélemény, hozzászólás?