A “rendszerváltás” aszúja, népköztársasági állami ellenőrzőjegy a köztársaságban

A népköztársaság címeres állami ellenőrzőjegy az 1970-es évek elejétől egészen  1990-ig volt forgalomban. Ezt a minőségi tanúsítványt használták különböző mérettel és kialakítással. Egy adott korszakra jellemző az állami ellenőrzőjegy. Ha ismerjük a kialakításukat, akkor a boroknál, a forgalomba kerülés időpontja elég pontosan  behatárolható (A bormúzeumban az állami ellenőrzőjegyek megnézhetők). 1989 volt az utolsó év, amikor még ezt a régi ellenőrzőjegyet használták. 1989 október 23-án megváltozott az államforma. Elvileg, ettől az időponttól már a régi népköztársaság címeres állami ellenőrzőjegy használata megszűnt. 1990-től a most is használt, köztársaság címeres ellenőrzőjegyek kerültek felhasználásra.

A bormúzeum rendelkezik egy olyan 1990-es palack tokaji aszúval amin még népköztársaság címeres állami ellenőrzőjegyet használtak.

Ezek szerint még korábban, de valószínű, hogy 1989-ben kinyomtattak népköztársasági állami ellenőrzőjegyeket 1990-es dátummal. A rendszerváltás közbe szólt, így ezeket a címkéket már nem használhatták fel.

Egy palack 1983-as évjáratú, 3 puttonyos, névre szóló címkével ellátott tokaji aszún, 1990-es dátumú, népköztársaság címeres állami ellenőrzőjegy található. Sorszáma: 1990. C. 281478.

Nem tudjuk hogyan került a palackra, de megköszönjük és az elkövetőt felmentjük, mivel egyedivé és így értékessé tette a rendszerváltás aszúját.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?