A bormúzeum “Kincsei” – 3.

Champion díjas Badacsonyi Kéknyelű

Aki ért egy kicsit a szőlőkhöz az tudja, hogy a kéknyelű az egy nem normális szőlőfajta. Kövület, lemaradt az evolúcióban és itt maradt nekünk. Fürtjei csak női ivarú virágokat tartalmaznak. Egyedül termést hozni képtelen. A szakirodalom szerint a világon csak nálunk található meg és a Badacsonyi Borvidéken termesztik. Igazi Hungaricum.

Ez az ősi szőlőfajta az egyedisége mellett valamit tud és ez megkülönbözteti a többi normális szőlőtől. Minél öregebb annál jobb!

A bormúzeumban megtalálható a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 1967-es évjáratú Badacsonyi kéknyelű bora. Ezt a bort az intézet központi pincészete palackozta Budapesten. A palack az öntési hibás, jellemző az 1970-es évekre. Ezt az évjáratot is lepalackozva tárolták és csak közvetlenül az értékesítés előtt ragasztották rá a címkéket. Népköztársasági, 1987-es állami ellenőrzőjeggyel rendelkezik.

Az 1967-es évjáratú Badacsonyi Kéknyelű
1990-ben a XXII. Országos Borversenyen aranyérmet,
1996-ban a XXV. Országos Borversenyen aranyérmet,
2001-ben a XXVII. Országos Borversenyen Champion díjat kapott.

Látható, hogy 34 éves korában választották a borverseny egyik legjobb borának. Ez már egy tokaji aszúnak is a dicsőségére válik. Ezek szerint a jó kéknyelű bort megfelelő körülmények esetén bátran tárolhatjuk évtizedekig és valószínű, hogy a minősége csak javulni fog.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által készített 1967-es Badacsonyi Kéknyelűt a Web múzeum kincsei közé soroltuk. Ha megéljük, akkor 40 éves korában, egy palack bort felajánlunk a hozzáértőknek minősítésre. Kíváncsiak leszünk az eredményre. 2004-ben, a Bor és Pezsgőfesztivál árverésen még meglehetett venni. Az akkori ismert készlet kb. 600 palack volt.
vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?