Őszentsége II. János Pál pápa látogatására felajánlott misebor

A bormúzeum rendelkezik jópár palack érdekes eredetű borral. Ezek közé tartozik a pápa magyarországi látogatásának tiszteletére felajánlott misebor.

Közvetlenül a rendszerváltás után, 1991-ben látogatott Magyarországra II. János Pál pápa. A látogatása elég nagy felhajtással járt, valószínű, hogy ennek terméke ez a bor.

A Kiskunhalasi Állami Gazdaság 1990-es évjáratú Halasi Muskotály félédes minőségi borát ajánlotta alkalmi fogyasztásra és misebornak. A hátsó címke szerint az értékesítésből származó bevételből a Magyar Katolikus Egyházat támogatják. Ezek a támogatások úgy látszik már 1950-től beidegződtek az állami gazdaságba: Kuba, Vietnám, Nicaragua, Katolikus Egyház, stb.

A miseboros címkével van egy problémánk. Rendelkezünk pár palack felszentelt borral. A felszentelésnek az adatait minden esetben feltüntetik a palackon, hol, mikor és ki végezte. Ezek az adatok hiányoznak a palackról, ezért mint misebort, csak ügyes marketing fogásnak tatjuk. Másik lényeges szempont, hogy a misebort nem szokás alkalmi fogyasztásra ajánlani.

Ez a félédes Halasi Muskotály nem bírta ki az elmúlt 15 évet. Az idősebb rokonaitól eltérően elég nagy mennyiségű porszerű üledéket tartalmaz, felrázva zavaros. A palackban lévő bor a rossz minőségéből vagy pedig a helytelen tárolásából adódóan ihatatlan.

Az előzőktől függetlenül, elismerésünket fejezzük ki, a szépen megtervezett, az alkalomhoz illő boros címke miatt. – Az “Isten hozta hívő nyájához a főpásztort” idézet a címkén lévő kotta szövege. –  A címke méltó emléket állít a pápa 1991. évi magyarországi látogatásának, ezért ezt a palack bort a bormúzeum egyik érdekes boraként tartjuk nyílván.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?