Ne vásároljunk kalitkás aszút!

“Elvérzett” Kalitkás Tokaji Aszúk!

A pincepenészes muzeális Tokaji Aszú palackjainak kereskedelmi forgalmazására találták ki a fakeretes, – továbbiakban – kalitkás aszúkat. Az 1990-es évek elejéig nem is volt ezekkel probléma. A nyomdailag előállított címke és a certificat, eredetigazolás egyszerűen nem volt másolható.

A számítástechnika fejlődése lenullázta ezt a védelmet, így a nagy értékű kalitkás muzeális Tokaji Aszúk elvéreztek.

A bizonytalan eredetű, hamis aszúk forgalmazását az internetes piacterek megjelenése jelentősen növelte. Előtte, ezeket a muzeális borokat csak egy-két jelentősebb  boltban és Tolcsván lehetet megrendelni, megvenni. A behatárolható forgalmazók közvetlenül a bormúzeumból vásároltak borokat, csak nagyon ritkán magán személyektől, így nem alakult ki a hamisított borok piaca.

Jelenleg az interneten árult muzeális aszúk többsége már kalitkás. Véleményünk szerint az itt megvételre felkínált kalitkások 80 %-a bizonytalan eredetű és ennek 20-30 %-a gyenge minőségű hamisítvány.

Mit értünk a bizonytalan eredeten?

Mint tudják, a bormúzeum nem foglalkozik a palackban lévő borral. Mi feltételezzük, hogy ténylegesen az került a palackba, amit a boros címkére írtak. De bizonytalan eredetűnek nyilvánítunk minden olyan palackot, amely a múzeumban lévő biztos eredetű kiszereléstől eltér, valamint téves, hiányos a címkéje és az eredetigazolása. A címkéken található dátumnál, bélyegzőnél, állami ellenőrzőjegynél, viaszpecsétnél, zsinóroknál bármilyen eltérést észlelünk.

Jelentős problémát okoz az interneten árult aszúknál, hogy a hamisított, bizonytalan eredetű borok tulajdonosai sem tudják, hogy egy értéktelen palack bort vettek korábban.
A kezdő borgyűjtők, mivel nem ismerik az eladókat, 90%-os valószínűséggel bizonytalan eredetű,  hamis, kalitkás aszúkat vásárolnak.

Azt tapasztaljuk, hogy az eredeti kalitkás muzeális aszúkat az interneten nem lehet eladni, a reális magas áruk miatt nem vásárolják meg. Az interneten kapható gyenge minőségű hamisítványok 10 000-30 000 forint között már megvehetők. A korosabb aszúk 60 000-80 000 forint, az 1800-as évek palackjait 200 000 forint körül megvásárolhatják. Viszonyításként közöljük, hogy az 1800-as évek muzeális aszúinak valahol 700 000 – 1 300 000 Ft között van a listaára. Ezek az aszúk nem kaphatók.

Tudjuk, hogy a korábbi években, befektetés céljából, elég sok kezdő borgyűjtő nagyobb mennyiségű kalitkás aszút vásárolt (80 000 Ft körül lehetett az 1800-as évek aszúit megvenni). Jelenleg még a pincében lévő boraiknál szeretnék realizálni a hasznot. Megjelentek eladóként az interneten, és kínálatukkal növelik a bizonytalan, hamis eredetű kalitkások számát.

Árulnak olyan kalitkás aszúkat is melyekről már nem lehet biztonságosan megállapítani az eredetét. Lehet valódi, eredeti tokaji, de ugyanúgy lehetséges, hogy hamisítás. A hamisításra csak az árából lehet következtetni.

A bormúzeumban már többször írtunk a kalitkás vásárlásának veszélyeiről. Most is csak az előzőeket tudjuk megerősíteni:

Az interneten ne vásároljanak kalitkás kiszerelésű muzeális Tokaji Aszút!
Ne vásároljanak befektetés céljából kalitkás muzeális aszút, még szakboltokban sem!

A forgalomba került nagymennyiségű hamis kalitkás aszú miatt, a befektetésünk nem fog hasznot hozni, ezek a borok kiszorultak az árverésekről. Ha megtehetik, jelenleg befektetés céljából ne vegyenek sehol ilyen kiszerelésű aszút.

Mint már korábban leírtuk, csak reméljük, hogy ezt a kiszerelést nagyon gyorsan megszüntetik. Egyszerűen nem értjük, hogy az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház miért nézi tétlenül, hogy a nemzeti kincsnek számító muzeális Tokaji Aszú a nevesebb árveréseken eladhatatlanná vált. Thetetlensége következtében az elmúlt 10 évben a kalitkás muzeális aszúk elvesztették értéküket, ezzel minden olyan borgyűjtőnek és magánszemélynek jelentős kárt okoztak, akik még a Kereskedőház által kiadott muzeális, kalitkás aszúkkal rendelkeznek.

Kíváncsiak lennénk, hogy a leértékelődő muzeális készlet miatt, mennyi  az állam, az egész ország kára?

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?