Muzeális Tokaji Aszúk méltó kiszerelésben

Egy kezdő Tokaji Aszú gyűjtő valószínű nem is tudja, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. forgalmaz olyan muzeális Tokaji Aszúkat is melyek kiszerelése méltó a borához. Nem véletlenül választotta a Tokaj Kereskedőház  weboldalán nyitóképének az ott látható kétfajta különlegesen kialakított aszútartót és a benne lévő aszúkat.

A bormúzeum is rendelkezik egy-egy palack hasonló kiszerelésű muzeális borral. A palackokon esztétikusan megtervezett egyedi címke van. (A címkék a bormúzeumunkban az 1936/5, illetve 1956/4 puttonyos boroknál megnézhetők) Tudomásunk szerint az ovális  címkéket csak ezeknél a kiszereléseknél használják. A címkék mérete és egyedi papírja valószínűleg megegyezik, de praktikus módon már a címkén lévő szövegek, minták eltérőek.
A címkén lévő évszám, puttonyszám és aszú felírat ránézésre dombornyomásúnak látszik.

Mindkét palack régi típusú, lapos az alja. Az 1936-os évjáratú aszúnál a kapszula anyaga és a rajta lévő lenyomat, kapszulabélyeg megegyezik  az 1970-1980-as években használtakkal..

Az 1936-os évjáratú aszút díszdobozban forgalmazták. A doboz belső része fehér, bársonyszerű anyaggal van bélelve. Külső részén, a doboz tetején van egy rézlemez. Ide gravírozták a Tokaj Kereskedőház Rt, anno 1936 5 puttonyos Aszú feliratot. Ennek a szövegnek azért van jelentősége, mert a dobozt lezárt állapotban, lepecsételték. A pecsét megsértése nélkül a dobozt nem lehet kinyitni. A pecsét lenyomata VINOTÉKA, Tolcsva. A doboz jól kialakított, pácolt és lakkozott, egyszerűen szép.

A másik fajta kiszereléssel már gyakrabban lehet találkozni. Az aszút nagyon jól védett dobozban forgalmazzák. A doboz kialakítása olyan, hogy csak a palack talpát és nyakat rögzíti, így az aszú és címkéje látható. A tartó két darabból készült és középen az előzőkben leírt viaszpecséttel van lezárva.  A pecsét megsértése nélkül a palackot szintén  nem lehet a tartóból kivenni.  Mindegyik palackon található certificate.

A fenti kiszerelésű, Tokaj Kereskedőház Rt. által kiadott muzeális aszúk jó eredetvédelemmel rendelkeznek.

Amennyiben befektetési célból szeretnének muzeális Tokaji Aszúkat vásárolni, keressék őket.

A fekvő dobozos, gravírozott, 1936-os tokaji, korlátozott darabszámú, lehet hogy már nem kapható. Az álló, különlegesen kialakított dobozú, múzeális tokajival sok helyen találkozhatnak. Javasoljuk, hogy a szakboltokban vagy közvetlenül a  Tokaj Kereskedőház Rt.-nél érdeklődjenek a forgalmazott évjáratokról. Ezek a borok nem vesztik el értéküket.  Az interneten nagyon ritkán találkozunk velük.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?