Miért nincs “Magyarország bora”?

Gondolatok egy hiányzó elismerésről

Egyre több és jobb minőségű borokat készítenek a magyar borászok. Ezeknek a boroknak egy részét benevezik a nemzetközi illetve a Magyarországon tartott borversenyekre. Itt a borbírák ízlésvilágának megfelelően különböző elismeréseket szereznek.

Mennyit érnek ezek az elismerések, díjak?

A világfajták borainak nemzetközi díjaira büszkék lehetünk, mivel van összehasonlítási lehetőség, de ezekre a nemzetközi  borversenyekre, a magyar borászat jelentéktelen számú bora kerül. Lehetséges, hogy nem is a legjobbak.

Az évente megtartott Pannon Bormustrának az a legnagyobb baja, hogy korlátozott a pincészetek és a benevezhető borok száma. Évente kb. 200 palack borból választják ki azt az 50 db-ot amelyek Csúcsbor minősítést kapnak. A többségében külföldi borbíráló, szerintünk nem nagyon ismeri a hungaricumokat, magyar borfajtákat, így ezek nem is nagyon szerepelnek a benevezett borok között.

Nagyon sok egyéb borversenyt tartanak évente az országban. Egy részénél nem tudjuk, hogy milyen minőségű bort kapott díjat, ebből mennyi a készlet, stb.

Minden évben megválasztják az Év Borászát és az Év Pincészetét.

Miért nem kerül kiválasztásra évente a Magyaroszág legjobb bora?
Miért nem tudjuk, hogy borfajtánként melyik Magyarország legjobb bora?

Egy borász számára az Év Borásza díj talán a legnagyobb elismerés, mivel a kollégáktól kapja. Ugyanígy a magyar borászok, bor fajtánként kiválaszthatnák Magyarország legjobb borait. A nemzetközi minősítésű borversenyek minden díjazott borából valamint, a magyar borversenyek aranyérmes boraiból kerülne kiválasztásra fajtánként a Magyarország Bora.

Tudjuk, hogy ennek megszervezése és objektív lebonyolítása nem egyszerű feladat, de jelentős marketing értékkel bírna. Milyen jó lenne, ha  Magyarország Borait az egyre nevesebb Budapesti Bor és Pezsgő Fesztiválon már meglehetne kóstolni és egy reprezentatív csomagolásban a makaronnal ellátott palackokat haza lehetne vinni.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?