“Az aszúgyűjtő ivós aszúja”

Egy Tokaji Aszú a hat puttonyosnál kezdődik és az eszenciánál végződik!

Egy kezdő tokaji aszú gyűjtő, valószínűleg hallgatva a tanácsunkra, legelőször megvásárolta a boltokban kapható legolcsóbb Tokaji aszúkat. Szépen gyarapodott a gyűjteménye. Az olcsó borok tényleg csak a gyűjteménybe valók.

Nem akarjuk bántani a teszkós aszúk termelőjét és a forgalmazóját, de az 1000 Ft körüli boraiknak semmi közük a Tokaji Aszúhoz, csak rontják és lejáratják a mi aszúnkat. Hegyekben áll a nagy bevásárló központokban. Már a termelője is szégyelli, mivel csak a palackozó nyilvántartási számát meri a címkén feltüntetni (Akit érdekel, az oldalon, a termelőknél feltüntettük a nyílvántartási számokat, így a borok beazonosíthatók.) A tudatlanok, a külföldiek és a véletlenül vásárlók ha megkóstolják ezeket a borokat, elképzelhető, hogy az életben többet nem vesznek aszút. Vannak ezek között olyanok, melyekről el sem tudjuk képzelni hogyan szereznek O.B.I. engedélyt.

A  megvásárolt teszkós aszúkat a pincében jó mélyen dugjuk el. Lehetőleg a címkéje se látszódjon. Ha megélik, akkor 15 év múlva, két sorral előrébb hozhatjuk. Most véletlenül se bontsuk fel. Ne kóstoltassuk meg. Ennyire nem haragudhatunk senkire!

Egy kezdő tokaji aszúgyűjtő próbálja megszokni, hogy a Tokaji Aszú a hat puttonyosnál kezdődik és az eszenciánál végződik. Az ismerősei szemében elég hamar szakértővé válik. Tanácsait és véleményét elfogadják, így önző érdeke, hogy lehetőleg kiváló minőségű borokat ajánljon fogyasztásra. Ezért javasoljuk a hat puttonyos aszút, mint alsó kategóriát. Nagyon jó minőségű öt puttonyos aszúk is vannak a piacon, de ezeket kezdőként nehéz kiválasztania.

Egy kezdő borgyűjtő igazán reprezentálni egy jó aszúeszenciával tud. Ezek a borok már drágábbak így csak a családdal, a jó barátokkal itassuk. Vigyázzunk rá, hogy ténylegesen desszert borként kerüljön fogyasztásra.
Minden jelentősebb pincészet készít és forgalmaz aszúeszenciát. Vannak közöttük igazán nagy borok. Az internetes bormúzeum elég sok pincészet aszúeszenciájával rendelkezik, az oldalon megkereshetők. Nagyobb borboltokban megvásárolhatók és még  válogathatunk is közöttük. Jellemző ezekre a borokra, hogy a borversenyeken jól szerepelnek.
Egy díjnyertes aszúeszenciával learathatjuk a babérokat. Sokan ilyen bort még nem ittak, a három puttonyos aszút ismerik. A különbség óriási és ezt a szakértelmének fogják tulajdonítani.

Ne felejtse el!

Egy Tokaji Aszú a hat puttonyosnál kezdődik és az eszenciánál végződik!

vigbor.hu.

 

Vélemény, hozzászólás?