Egy deciliteres palackozású Tokaji nektár Koppány Lászlótól

Egy korábbi, a Tokaji Eszenciáról íródott cikkünkben megmorogtuk, hogy az aszúk Aszúja, a Tokaji nektár, csak 0,25 illetve 0,5 literes palackokban kapható, így megfosztjuk a magas ára miatt honfitársainkat, ennek a nedűnek a leírhatatlan  íz és aromavilágától.

A korábbi cikkünk megállapítása, morgásunk aktualitását vesztette. Nem igaz, hogy nincs kisebb kiszerelésű Tokaji Nektár mint 0,25 liter.

A bormúzeum a mai naptól  rendelkezik egy deciliter palackozású Tokaji nektárral, a mostani nevén Tokaji eszenciával.

Ez a “polgárbarát” Tokaji nektár, Koppány László, mádi borász pincéjéből származik.
Igazi ászkolt aszú, 1983-as évjáratú muzeális nektár. Nem egyenesedett ki, 7%vol alkoholtartalmú.
Nekünk tetsző, különleges galléros üvegbe töltötték. A palackra még nem készült el a kapszula, így a dugó fedetlen. Ha rajtunk múlna, mi így is hagynánk, csak a dugó tetejét viaszolnánk. (A múzeumi palackokon utólag elvégezzük.)
A címke egyik érdekessége, hogy az elődök által használt helyen és az általuk alkalmazott kialakítással látható a Pincészet pecsétje.

Ezt az 1983-as, egy deciliter kiszerelésű, galléros Tokaji nektárt bátran ajánljuk az aszúgyűjteménybe. Információnk szerint 1000 darab került letöltésre. Aki megteheti annak érdemes több palackot is megvenni. Reprezentatív ajándék. Magunkba csepegetve orvosszer királyi aromákkal.

Jelenleg a galléros nektár még kereskedelmi forgalomban nem kapható.  Koppány László borásznál tudják megvásárolni.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?