Napfogyatkozás Tokaji aszú bora!

Lehet, hogy egyesek  már unják Koppány Lászlót, de egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a Tokaji aszút gyűjtők figyelmét ne hívjuk fel a legújabb palackozású borára.

A “múlt üzenete a jövőnek” egy érdekes lelkivilágú Tokaji aszúeszencia. 1981-es évjáratú aszú, most 24 éves muzeális bor. Koppány László borász az aszúeszenciájának címkéjén a palack felbontását 2081-re javasolja, azaz 100 éves korában. A hátralévő 76 évet mi biztosan nem, de úgy gondoljuk, hogy a borász sem éli meg. Így nem tudjuk ellenőrizni az állítását, de nem is akarjuk.

Fontosnak tartjuk ezt a nyilatkozatot. Ha a borász a borára felvállal 100 évet, de akár 70-t vagy 50-t, akkor Ő vagy a bora, vagy mindkettő tud valamit, amit mi amatőr borgyűjtők csak sejtünk. Hagyományos ászkolt aszúk hosszú ideig, jó minőségben eltarthatók. Sajnos megérhetjük, hogy ezeken a hagyományos eljárással készült aszúk címkéjén a jövőben a felírás ordítani fog, hogy én ÁSZKOLT vagyok, egyre kevesebb van belőlem.

Nem értünk hozzá, így nem is célunk a reduktív aszú, szebben fogalmazva a fél reduktív aszú készítésének kritizálása. Ezek az aszúk még fiatalok, a  legidősebb is csak 10 éves és még  nem érte el a muzeális kort. Jelenleg tudományos alapon bizonyítgatják, hogy az új eljárással készített aszúk az igaziak. Úgy gondoljuk ezt majd az idő eldönti, de benne van a pakliban, hogy mégsem az igazi. Akkor mi történik? Semmi. Ilyen az élet!

A “múlt üzenete a jövőnek” nem nekünk, hanem a reduktív aszúnak üzen. Ugyan 14 évvel idősebb vagyok, gyertek utánam, ki bírja tovább. Géneim minimális 100 évet garantálnak, mert volt kitől örökölnöm. Nem tudjuk, hogy a megszólított fiatal erre mit válaszol.

Koppány László által készített 1981-es évjáratú Napfogyatkozás fantázia nevű Tokaji aszúeszenciája a múlt üzenete a jövőnek. A palack egy értékes ászkolt bort tartalmaz, és különleges, egyedi címkéje miatt szép darabja lehet az aszúgyűjteményünknek. Közepes árfekvésű bor, így a tehetősebbek iszogathatják. Nem tudjuk, hogy mennyi a letöltött mennyiség és hogy kereskedelmi forgalomban kapható-e, de a borásznál megvásárolható.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?