Helvécia, ami nem Svájcban van!

Mit  keres egy konyak a bormúzeumban?

1892-ben Kecskemét Város Tanácsa 2000 hold területű, ballószögi  futóhomok adott egy befektetési társaságnak. Sokan  nem tudják, hogy ettől az időponttól van magyarországion nagyüzemi szőlőtermesztést.

Miért került a szőlőültetvény a homokra?

1875-től Magyarország területén is megjelent az Amerikából származó filoxéra, magyarul gyökértetű. A gyökértetű a magas kvarc tartalmú talajokban nem tudott tovább terjedni, így ezek a talajok a kipusztított szőlők pótlására tökéletesen megfeleltek. A másik fontos szempont, hogy a Duna – Tisza közén a futóhomok egyre nagyobb problémát okozott, megkötését, akác, szőlő és gyümölcs telepítésével végezték.

Helvécia megalapítója  Wéber Ede.

Eduárd Weber, a svájci Baselben 1843-ban születet. Otthon, tanári diplomát szerzett. 1870-ben Magyarországra hívták és a Molnár Aladár által alapított  balatonfüredei menhely igazgatója lett. A szeretetházban 16 éves korig lakhattak a kiskorú árvák, vallás és nemzetiség megkülönböztetés nélkül. Szőlő és gyümölcs termesztést tanultak. Itt ismerkedett meg Wéber a szőlőtermesztéssel. 1883-ban ment nyugdíjba és Kerepesen létrehozott egy mintagazdaságot.
1892-ben, Ő és a fia, Wéber Aladár valamint a honfitársai által összeadott pénzből vásárolták meg a cikkben említett 2000 holdas homokot. Kezdetben, 92 családot telepített le. A településen iskolát és templomot is épített. Az ország területéről összegyűjtött családokkal a 2000 holdon létrehozta az ország első nagyüzemi, kordonos szőlőültetvényét és pincészetét.
Wéber Ede 1935-ben meghalt és végakaratának megfelelően nevezték el a települést és a birtokot HELVÉCIÁNAK.

A helvéciai birtokot 1911-ben megvásárolta az Országos Földhitel Intézet. 1945 után, ezen a területen alakult meg és gazdálkodott a Helvéciai Állami Gazdaság.

Wéber Edéről a Helvéciai Állami Gazdaság, az általa exportra készített öt csillagos borpárlattal emlékezett meg. Az igen szép kiszerelésű konyakot a bormúzeum tagjai közé soroltuk, emlékezve az alapítóra.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?