Tokaji Millecentenáriumi Palack, 1972

1972-es 6 puttonyos kőedényben, közjegyző által hitelesítve.

Egy értékes palackra hívjuk fel az aszúgyűjtők figyelmét. A palackhoz mellékelt tájékoztatót módosítás nélkül, szó szerint idézzük.  

“A Tokaj Kereskedőház Rt, és a Holland Rt. elhatározták, hogy a magyar szőlő és bortermelők nevében méltó, idő és értékálló emléket állítanak a magyarság legnagyobb ünnepének, a honfoglalás 1100. évfordulójának.

A Tokaj Kereskedőház Rt. tolcsvai Bormúzeumának – ahol 1852 óta őriz különleges tokaji borokat – egyik legféltettebb  kincse az évszázad borának tartott 1972-es évjáratú 6 puttonyos aszúbor, amely elnyerte az 1995-ös Bordeux-i Borvilágkiállítás Nagy Aranyérmét.

E nemes italt tartalmazza a közjegyzői tanúsítvánnyal ellátott Millecentenáriumi – palack 1100 számozott példányban.
A palackok és a márkavédjegy sorszámozása honfoglalásunk évével kezdődik és 1996-tal végződik. A Millecentenáriumi – palack megálmodói bizonyosak abban, hogy a magyar borászat ezen emlékműve az évek során a gyűjtők egyik legféltettebb kincsévé válik.

A palack megtervezésére Ferencz Marcell urat kérték fel, aki egyedülálló tervet készített, hűen adva vissza a többezer éves multunkat.

A kőedény motívumai közül a körbe futó négy éles, határozott szalag jelképezi a nemzetetek történetében elfoglalt, ezredévekre visszavezethető folyamatos jelenlétünket, egyben emléket állít a hunok négy seregének, akik a kínai krónikák szerint egymás után rontottak az ellenségre, vörös, fehér, fekete és kék harci öltözékben.
A palack alsó harmadában kifeszített íj a magyarok, hunok, avarok, szkíták ősi fegyvere, amely előtt évszázadokig hajtott térdet az akkori világ. Számunkra ez az íj nemcsak a harcot és a fájdalmakat jelenti, hanem idézi a régi mondást:  “Jól feszítsd meg az íjad, hogy messzire szálljon a gondolat”, mint ahogy a palackban lévő aszúbortól is felbomlik a szalagok rendje, de csak annyira, hogy felszálljon egy új eszme, egy új gondolat, hogy visszatérve az ősi rendbe azt még erősebbé, tartósabbá tegye.
Az íj kávájában elhelyezett égbolt a csillagokkal megidézi Attila fiát, Csaba királyfit, akit a székely nép mondáiban és dalaiban  ma is istenként tisztel.
Kifeszített húr tartja a Tokaj – Tarcali hegyet, amelynek Szarvasdűlőjében termett az a szőlő, amiből ez a híres – neves aszúbor készült. A legendák szerint ezelőtt 1100 évvel Ond vezér harcosai itt vigyázták az első őrtüzeket.
Az íj káváját fogja össze legősibb, keleti származásunkra utaló jelképünk az életet adó napkorong.
Végül az egész jelképrendszer koronája magyar rovásírással a nagy fejedelem, Árpád neve.
Őseink csodálatos kézművességét érzékelteti a motívumok 24 karátos aranyozása., és utal a tokaji aszúarany színére is.
Az alkotók szerettek volna szólni ezeken a lapokon a honfoglalás jelentőségéről a magyarság számára, de ez a feladat meghaladta erőiket, hiszen le kellene írni hegyeinket, folyóinkat, a fákat és a virágokat, várainkat és templomainkat, anyáinkat és apáinkat, születéseket és halálokat, örömeinket és fájdalmainkat, harcainkat és a boldog éveket, nagyjainkat, akiket számolatlanul adtunk önmagunknak és a világnak, vagyis  mindent , ami itt a Kárpát-medencében volt, van és lesz, de erre egy újabb ezredév sem lenne elegendő.
Hirdesse tehát a palack a Magyar Honfoglalás nagyszerűségét, az e földben gyökerező bor csodálatos ízét, és mindazok tiszteletét a magyar múlt és jövő iránt, akik megalkotásában részt vettek.

1996. augusztus havában.”

Közreadta: vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?