Védjük a címkét a palackokon!

Minden borgyűjtő és leendő gyűjtő tudja, hogy a megvásárolt palackjainak tárolásához megfelelő körülményeket kell biztosítania. Erre a célra a pince általában megfelel. Közel állandó hőmérséklet és viszonylag magas páratartalom mellett jól érzik magukat a boraink.

Boraink szeretik a pincét, a borászatok pincéjében évekig is érlelődhetnek a palackokban, csak egyet ne felejtsünk el, hogy címkézetlenek!

A kezdő borgyűjtőket kellemetlen meglepetés érheti. A letárolt, palackokra ragasztott címkék, a pince nedvességtartalmának függvényében gyorsan elrohadhatnak, olvashatatlanná válhatnak. Az azonosíthatatlan palackok értéktelenek.

Azoknak  a gyűjtőknek, akik nedves pincében  saját fogyasztásra tárolnak borokat, aránylag könnyű dolguk van. Egyszerű üvegfestékkel a palackra írható a termelő, bor neve és évjárata. Ezeket a palackokat a penész is belepheti. Minden esetben beazonosíthatók.

Gondunk a befektetés céljára eltárolt palackok papír alapú címkéjével van.  A Tokaji Aszúk és egyéb borok évtizedekig is eltarthatók. Ezen palackoknak a címkéjét meg kell védenünk. Az elrohadt címkéjű bort nem lehet eladni. Lehet, hogy sokan nem hiszik el, de ez jelentős problémát okoz.

A jelenleg forgalmazott borok döntő többségének borgyűjtő és bortrezor ellenes címkéje van. Még nem terjedt el a palackok pinceálló címkézése. Nekünk borgyűjtőknek kell megvédeni borainkat!

Azokat a keveseket, akik megfelelő, nem túl magas páratartalmú, szigetelt pincével rendelkeznek nem érinti a címkekérdés. A többiek csak egyetlen módon védhetik meg a palackjaikat és  a rajtuk lévő címkéket. Szabályozzák a pince nedvességtartalmát. Az épületek alatti, szigeteletlen pincék páratartalmát állandó értéken tarthatjuk egy egyszerű párátlanító készülékkel. Ez nem klímaberendezés, és csak a páratartalmat csökkenti, beállíthatjuk rajta a kívánt értéket. Az évszakok és az időjárás függvényében a páratartalmat állandó értéken tartja. Csak arra kell figyelnünk, hogy a vízgyűjtő tartályát időben ürítsük ki.

A tárolt palackokat célszerű az előre csomagolt élelmiszereknél használt fóliával betekerni. A fóliával betekert palackok tökéletesen védve vannak a portól és az egyéb szennyeződéstől.

Arra vigyázzunk, hogy ezt a műveletet a pincében végezzük el, ne hozzuk a palackokat ki a pincéből.  A 10-15 fokos pincéből felhozott palack, ha melegebbre kerül, kicsapódik rajta a pára. Párásan lefóliázott palackon a címke megpenészedik!

Igazságtalanak lennénk, ha nem említenénk meg, hogy már találkoztunk és nekünk is van pinceálló címkézésű Tokaji Aszúnk, valamint Szt. Márton Kft. által műanyag címkével palackozott Somlói Furmintunk.

A pinceálló címkézés jelenleg egy teljesen kihasználatlan marketing. Elég sok olyan bora van az országnak, melyek megérdemelné azt, hogy nagy mennyiségben felcímkézve bortrezorba, gyűjteménybe kerüljenek. Ennek egyik feltétele a pinceálló címke bevezetése.

 

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?