Eltüntetett állami ellenőrzőjegy

Valószínű, hogy nem csak mi vettük észre, de egyszerűen eltűnik  a védett borospalackokról a Magyar Köztársaság címerével és az adott év dátumával, sorszámával nyomtatott nemzeti színű állami ellenőrzőjegy.

Úgy tudjuk, hogy a borospalackokra felragasztott állami ellenőrzőjegyet az elődeink a márkavédjegy fontos részeként vezették be és alkalmazták. 1945 előtti időszakban a tokaji aszúknál a pincészetek, rájuk jellemző módon, különleges kapszulával címke és gallércímke alkalmazásával megoldották a boraik védelmét.  Az előző védelem mellett az 1930-as években megjelent a palackokon az állami ellenőrzőjegy. A háború után palackozott tokaji aszúknál egy spirál alakban felragasztott korongos nemzeti színű szalagot használtak. A szalagon magyarul és franciául olvasható a védjegy szövege, sorszámmal. A népköztársaság címeres állami ellenőrzőjegyet valamikor 1960-as évek közepén  kezdték használni. A rendszerváltás után, 1990-től köztársaság címerrel került a palackokra.

Ezek a szalagok márkavédjegyként szolgáltak. Hirdették, hogy a palackban a vásárló, a borivó garantált minőséget talál.  Ezt garantálja a magyar állam, az általa nyomtatott évszámmal és sorszámmal ellátott állami ellenőrzőjeggyel. A szöveget magyarul és franciául is rányomtatták a jegyre.
Az állami ellenőrzőjegyen 1986-tól használták az évszámot. Ettől az időponttól megállapítható, hogy a palackok kb. melyik évben kerültek kereskedelmi forgalomba.

Egyszerűen nem értjük, hogy miért kellett megszabadulni ettől a piacon is már régen  bevezetett jelképtől, márkavédjegytől. Nem tudjuk, hogy mi motiválta a rendelet megalkotóját amikor  nemzeti borainkat egyszerűen leminősítette egy alvázsorszámra. A zár és ellenőrzőjegy nem egy nemzeti jelkép. Ez egy adójegy.  Semmi köze a márkavédjegyhez.

Tokaj – Hegyaljáról  kb. 1997 óta, két teljesen különböző Tokaji Aszú kerül forgalomba. Ezeknél a boroknál elfelejtették a címkén feltüntetni, hogy hagyományos ászkolt, vagy modern, új technológiával készülnek. A színük kivételével csak az állami ellenőrzőjegy évszámából lehet következtetni a palackban lévő borra. Ez a lehetőség is megszűnik, mivel a zár és ellenőrzőjegy nem tartalmaz évszámot. Miért nincs rányomtatva franciául, angolul, hogy ez egy ellenőrzőjegy is.

Az adójegy az nem márkavédjegy. Jó lenne a kettőt egyesíteni, a piacon már ismert állami ellenőrzőjegyet egyszerűen kiegészíteni. Miért kell nekünk mindíg egy lépést előre és kettőt hátra menni?

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?