Herceg Windischgraetz Lajos Tokaji aszújának márkavédjegyei

A bormúzeum legjobb eredetvédelemmel rendelkező palackja.

Herceg Windischgraetz Lajos, az 1848-as Windischgraetz unokája, Tokaj – Hegyalja egyik jelentős Tokaji Aszú termelője és forgalmazója. A családjuk tulajdona a Sárospataki Vár és a Sárospataki Rákóczi Pince. Fiatal kora ellenére kitűnően vezette pincészetét és népszerűsítette borait. Tudta, hogy a tetszetős, figyelemfelkeltő borcímke, a palack díszítése, nagy jelentőségű a borkereskedelemben. A borcímke mindig a versengés egyik leghatékonyabb eszköze. 1910-ben így került a Windischgraetz Pincészet által palackozott borokra a sárospataki hercegi vár. Megalkotta, az egyik legjobb eredetvédelemmel rendelkező Tokaji Aszút.

A palack kapszulája ónlemez, amely zöldre festettek. Nagyon jó minőségű mélyen nyomott a kapszulabélyeg. A bélyegen, középen a koronás címer látható és körülötte ORIGINAL TOKAY – ABAÚJSZÁNTÓ – HUNGARY felírat olvasható. A kapszulára oldalt, egy 10 mm széles, kemény papírból készített szalagot ragasztottak. A szalagon piros betűkkel a felirat:
HERCEG WINDISCHGRAETZ LAJOS PINCÉSZETÉNEK EREDETI TÖLTÉSE.

A gallércímkén a koronás családi címer, alatta az évszám szerepel. A gallércímkét vastag, kemény papírra nyomtatták. A palack címkéjének anyaga kissé hasonlít a vékony zsírpapírhoz. Külön erre a célra készülhetett, mert a papír anyagában van színezve és mintázva. Erre a papírra  klisével nyomták a címke szövegét és ábráit. A címkén a Sárospataki vár és fölötte a családi címer látható. A címke és a gallércímke színes nyomat, kb 8 fajta színnel készült. A címke alján a HERCEG WINDISCHGRAETZ LAJOS TOKAJHEGYALJAI BORPINCÉSZETE, RÁKÓCZI PINCE felírat olvasható.

Ez a Windischgraetz palack igazán jó márkavédjeggyel rendelkezik. 1932-ig biztosak lehetünk benne, hogy ezekbe a palackokba a Windischgraetz aszút töltöttek. 1932-től már nem ilyen egyértelmű a helyzet. ( Ezzel egy külön cikben majd foglalkozunk.)

A bormúzeum 1928. as évjárat 5 puttonyos aszúja látható.

Vigbor.hu

Forrás: Honismeret 2003/4

Vélemény, hozzászólás?