Tokaji Bortermelők Társasága Rt. 1918, 5 puttonyos aszú

A XIX. század végén Tokaj – Hegyalján is pusztított a filoxéra. Az ültetvényeket újratelepítették. A hegyaljai szőlők fekdolgozására és a borok forgalmazására  Tokaj székhellyel megalapították a Tokaji Bortermelők Társasága Részvénytársaságot. Az Rt. tulajdonában került a tokaji Rákóczi Pince. 1910-ben csatlakozott a részvénytársasághoz herceg Windischgraetz Lajos.
A részvénytársaság borkereskedelme mindig gazdaságos volt, de ettől függetlenül a nagy gazdasági világválság idején csődbe mentek. A Tokaji Bortermelők Rt. megszűnt.

A részvénytársasság két volt alkalmazottja Krausz Ernő tokaji és Holló János újhelyi vállalkozó megszervezték a saját cégüket. Krausz Ernő 1931-ben megvette a tokaji Rákóczi Pincét. Vállalkozásuk 1932-től 1944-ig működött.

Borgyűjtők szempontjából érdekes, hogy ez a vállalkozás herceg Windischgraetz Lajos Borpincészete tokaji Rákóczipince név alatt tevékenykedett.

A Windischgraetz név egy jól csengő, remekül bevezetett név volt a borkereskedelemben. Tudjuk, hogy a hercegnek ebben az időben már jelentős anyagi gondjai voltak. Úgy gondoljuk, hogy Krausz és Holló egyszerűen megvette a márkanevet és vele a piacot.
Windischgraetz sárospataki birtoka és pincészete 1945-ig működött és szintén forgalmazott aszúkat a régi címkéjével.

Jelenleg nem tudjuk, hogy Krausz és Holló féle aszú, valamint a Windischgraetz aszú 1932-1944 között meg volt-e különböztetve a palackon. Lehetséges, hogy a kapszulára ragasztott feliratokat használták a megkülönböztetésre. (lásd a Windischgraetz aszúnál)

A Tokaji Bortermelők Társasága Rt. 1918-as évjáratú 5 puttonyos aszúja igen jó márkavédjeggyel rendelkezik.  Az aszút, az abban időben használt szabványos palackba töltötték. Ón kapszulás. A kapszulabélyegen, a gallércímkén és a címkén a társaság címere látható. A kapszulára van ragasztva a címeres márkavédjegy. A márkavédjegy érdekessége, hogy rajta van a sorozat és a palackszám. (II. 25). A gallér címkén látható az évszám. Ezt az aszút a háború alatt befalazták, eldugták. Nem régen találták rá. A címkéi lényegében sértetlenek, de a bornál már jól látszik a tárolás körülménye. A palackban lévő bor üledékes, zavaros, de ettől függetlenül méltó helyre soroljuk a muzeális tokaji aszúk között.

vigbor.hu

Forrás: Honismeret 2003/4

Vélemény, hozzászólás?