II. Tolcsvai Borfesztivál

Augusztus 20-a, a fesztiválok napja. Az országban nagyon sok helyen tartottak fesztivált, borfesztivált. Mi a II. Tolcsvai Borfesztivált látogattuk meg az aszúgyűjteményünk gyarapítása céljából.

Ez a fesztivál egy HUNGARICUM! Itt nem a borászok és a pincészetek képeznek borutcát, hanem a tisztelt borivónak, kóstolójeggyel és pohárral felvértezve kell meglátogatni a nyitott pincéket. A kóstoló helye, a több száz éves, nemes penésszel borított pince.

A Kastélyparkban kialakított szabadtéri színpadnál tartották a gasztronómiai bemutatókat. Itt csak négy pincészet borával találkozhattunk.

Kiss István (Fitomark Kft) pavilonjában megvettük a 1972/6 puttonyos aszúját, amely 1996-ban Concours Mondial Bruxelles Borversenyen aranyérmet kapott. A palackon rajta van a makaron. Ennek a bornak az érdekessége, hogy 23 évig fahordóban érlelték. Jó kis ászkolt aszú. Megkóstolhattuk a pincészet 2000-es, SZÜRETLEN ESZENCIÁJÁT. Ez már nem bor! Közel méz sűrűségű, nektár. Ez egy gyógyital! Nem tudom, hogy miért kell leszűrni? Valószínű, hogy a várban már megvásárolható, de szürten. Aki „bio” módon szeretné élvezni, még időben keresse meg a borászt.

Babits Lászlónál vásároltunk egy palack 2003-as Tokaji Hárslevelűt. Töppedt, Botrytiszes szőlőből készült, 700 sorszámozott palackkal. Maradék cukortartalom 149 g/liter. Természetesen megvettük az 1999/6 puttonyos, VinAgora aranyérmes, makaronnal ellátott aszúját is.

A Pannon Tokaj Kft pavilonjánál találkoztunk először az új borcsaládjukkal.  A 2001- es  évjáratú DONINIUM Tokaji Aszúeszenciájuk 180 g/liter maradék cukrot tartalmaz.

A Tokaj Kereskedőház reduktív eljárással készített, 2004-es évjáratú sárgamuskotály bora keltette fel a figyelmünket. Ez a bor Tolcsva – Erdőhorváti Hegyközség 2005. évi borversenyén különdíjban részesült.

Látogatásunk eredeti célja, hogy a borgyűjteményből hiányzó, kisebb pincészetek aszújából vásároljunk, azokat a pincéket, melyek borával rendelkezünk, kénytelenek voltunk kihagyni. Több mint 20 pincét egy délután nem lehet végiglátogatni!

A rendező önkormányzat a település több pontján információs sátrakat állított fel. Az itt kapott, igen jól megszerkesztett, színvonalas programfüzet birtokában elindulhattunk a pincesorra. Igazán térképre sem volt szükség, mert a kihelyezett kis nyilacskák minden helyszínre elvezettek.

A tolcsvai pincesor az nem egy hagyományos pincesor! Talán pontosabb kifejezés, hogy ellátogattunk a hegyoldal pincéibe. Ezek a pincék a világörökség részét képezik. Általában elmondható, hogy  a pincéknek nincs előterük, ezért hirdetik a rendezvényt pincemustrának. A borokat lent, a 12 fokos, nemes penésszel borított vágatokban lehetett megkóstolni. Gyorsan rájöttünk, hogy miért nem rendelkezünk ezeknek a pincéknek, borászoknak a boraival. Kicsik és nem palackoznak. Csak Csoma Ernőnél tudtunk rendes, előírt címkével ellátott aszút venni. Király Mihálynál elkértük a felesége által készített, üvegfestékkel díszített palackot. Kádas József pincéjében vettünk pár liter furmintot, igazán szamorodnit, furmint árban. Debreczeni Józsefnél, Vojnár Lászlónál, Szűcs Lajosnál  megvettünk egy-egy palack aszút, a híresebb boraikból. Természetesen címkék nélkül.

Szűcs Lajos pincéje nem a településen található. A déli fekvésű szőlők aljában, elég távol a településtől. Több aranyérmes borral rendelkezik, ezért látogattuk meg. Címke hiányába a borok a pincéjében maradtak. Feleségének is köszönhetjük, hogy megismerkedtünk egy úrral és a községben megnézhettünk egy tokaji címkegyűjteményt. Eredeti, üres palackokon lévő címkéket eddig nem ismertük.  Ipartörténeti ritkaságok, még nem láttunk hasonlót.

Szűcséknél a helyszínen bográcsban készített gulyás volt az ebéd. Az invitálásukat vissza kellett utasítani, mivel nem sokkal előtte ebédeltünk. A pincesornál, Pauleczki Antal Családi Pincészeténél állt a bál. A borpavilon mellett, elég nagy üstökben készítettek gulyáslevest valamint vaddisznó pörköltet. Az odatévedt látogatók a készlet erejéig, élő cigányzene mellett elfogyaszthatták. A többi pincészet is várta a látogatókat, zsíroskenyérrel, pogácsával, sajttal, ásványvízzel és a borokkal. Tolcsván még a vaddisznó pörkölt is illik a tokajihoz.

Hasonló érzésünk volt a rendezéssel. Elég sok borfesztiválra eljárunk, de ilyen jól szervezett és előkészített rendezvénnyel még nem találkoztunk. (rendező: Tolcsvai Önkormányzat).

Ez a borfesztivál nem nőheti túl magát.  A pincék befogadóképessége korlátozza a résztvevők számát. Talán a legjobb időpontban tartják. Az agusztus 20-i fesztiváldömping miatt, tényleg csak azok mennek el akik igazán szeretik a tokajit és a Tolcsván termelt borokat.

Vélemény, hozzászólás?