Édesen is szép az élet

Elég sokan vannak az országunkban akik azt állítják magukról, hogy nem isznak bort, nem szeretik, nekik minden bor savanyú, szerintük ihatatlan. Azt mondják, nem szeretik a „bor ízét”.

A “bor Ízét” nem szeretőknek van egy jó hírünk. A magyar borászat is készít “bor íz” nélküli borokat. A rossz hírünk, hogy ezek a borok egy kicsit, illetve nagyon drágák. A nevezett bort jégbornak, (eiswein) nevezik és általában 0,375 literes palackban forgalmazzák. A múzeumban jelenleg a Borbély, Koch-Vin, Sipos, Sümegi, Monyók és a Vylyan pincészt által készített jégbor látható. A jégbor csak a nevében bor. Egy borhoz nem hasonlító, különlegesen finom illatú és aromájú édes ital. Ez a bor a nyári esték egyik meglepetése lehet, a bort nem szeretők, főleg a hölgyek körében. Szakboltokban megtalálhatók, megvehetők de a kiválasztásukkor kérjük az eladó segítségét. Minőségükben és az árukban különbségek vannak. Drága borok!

A “bor ízt” nem szeretők még választhatják a késői szüretelésű borokat. Felhívjuk a figyelmüket, az etiketten, a címkén lehet, hogy csak a „LATE HARVEST” felírat látható. Ez késői szüretelést jelent. Lényegében minden jelentősebb pincészet rendelkezik késői szüretelésű borral. Ezek között már megjelenik a bor íz! Ezért a bort a kiválasztása előtt célszerű megkóstolni. Amennyiben ez nem lehetséges a hátsó címkén feltüntetik a készítés módját és a visszamaradó cukortartalmat. 150 g/liter cukortartalom fölött igazán édes borral találkoznak. Egyedi különlegesség a  kissé fagyott botrytiszes szőlőből készült édes bor. Ennek az íze és aromája a jégbor és az aszú között van. A Takács és a Koppány pincészet által készített borokkal mi is rendelkezünk.

A jégbor és a majdnem jégbor csak egy kis része az édes boroknak. Igazán az édes borok kategóriájába a hagyományosan készített késői szüretelésű borok tartoznak. (Az aszúkkal egy másik cikkben foglalkozunk.) Ezek a borok már bor ízűek és igen változatosak. Elég drágák, ezért a vásárlásuk előtt érdemes megkóstolni, hogy az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelelő bort tudjunk kiválasztani. A legjobbakat általában 0,5 literes palackban forgalmazzák.

A múzeum is rendelkezik pár palack igazi édes borral, melyet bátran ajánlunk. Ilyen például:

Árvay Pincészet Édes Élet Cuvée 2000, Royal Tokaji, Áts Cuvée 2003, Tokajicum Tokaji Cuvée 2002, stb. Idetartozik a Wine For You Kft Rex Cuvéje olcsóbb változatban. Szakboltokban megtaláljuk a teljes választékot.

Ennek a cikknek az “édesen is szép az élet” címet adtuk, de talán pontosabb lenne, drágán szép az édes élet.

Ne feledjük, hogy igazán jó édes bort, olcsón, nem tudunk vásárolni!

Vélemény, hozzászólás?