A Bilicki tokaji aszú története

A borárveréseken ritkán eladásra kínálnak egy-egy palack Bilicki Flórián által készített Tokaji aszút. Az eladók és a vevők sem tudják, hogy egy-egy “kincset” tartanak a kezükben.

Ezek Zimmermann címkék.

 

Nem tévedtem, Bilicki Flórián Tokaji aszújához Zimmermannon keresztül jutunk el. Ismerjük, hogy a Zimmermann pincészetet 1856-ban alapították. Erre nem nehéz rátalálni, mivel az évszám sok Zimmermann palackon rajta van.

Mai napig nem tudjuk pontosan, hogy mikor szűnt meg a Zimmermann pincészet. Egyesek állítják, hogy ez az évszám 1910. Ez téves, felejtsük el, 1910-ben nem szűnt meg a Zimmermann Pincészet.

Két fajta Zimmermann palackkal találkozhatunk. Az egyik amit még ők palackoztak – ezek ritkák – a másik pedig, amit az 1950-es években a bormúzeum adott ki. Ennek az eredetigazoló szalagját láthatjuk a képeken. Ezt a szalagot 1955-ben vagy 1956-ban ragasztották a palackra, amely igazolta, hogy az aszú eredeti hordóból került letöltésre.

Valószínű, hogy a Bilicki család története közelebb visz bennünket a Zimmermann “vég” megismeréséhez.

Bilicki Flórián lengyel származású és az Abaújszántón lévő Zimmermann pincében dolgozott, mint pincemester, borászati vezető. A Zimmermann Pincészet csődbemenetele után, megvette a pincészetet, 22 hold szőlő szintén a Bilicki családhoz került.

Bilicki Flórián nem kereskedett  palackos Tokaji Aszúval. Hordóban értékesítette a borait. Csak saját célra palackoztak, illetve a vendégeiket, valamint az üzleti partnereket ajándékozták meg velük. Esetenként kérésre, kisebb mennyiségeket palackoztak (mint pld. 1944-ben egy német magánkereskedő küldöttségnek). Bilicki Flórián csak két fajta címkét használt. Ezekből csak az egyik címkét ismertük, a másik újdonság.

A címkéken a Bilicki bírtok egyik dőlője látható.

Mint már olvashatták a palackos kiszerelésű Bilicki aszúk kereskedelmi forgalomba nem kerültek, így a megmaradt eredeti palackok igen ritkák és értékesek.

A II. világháborúban a Bilicki pincében lévő aszúkészlet megsemmisült. Először a német csapatok robbantották be a két kilométer hosszúságú pince egy-egy szakaszát, ezután a még épségben megmaradt hordókat az oroszok szúrták ki. Az államosítással végleg megszűnt a pincészet.

Bilicki Flórián utódai Magyarországon még megtalálhatók. Ebben a cikkben felhasznált címkék és információk tőlük származnak. Egy pontos Bilicki éltrajz részben megoldhatja a Zimmermann rejtélyt. Megtudhatjuk ennek a pincészet megszünésének pontos időpontját, de azt még nem, hogy hogyan kerültek ki a későbbi évjáratok aszúi Zimmermann címkékkel és milyen aszút államosítottak, melyet később eredeti Zimmermann névvel hoztak forgalomba.

vigbor-hu

Forrás: Bilicki utódok

Vélemény, hozzászólás?