Tokaji aszú érlelése

Tudtam, de eddig nem volt bizonyítékom arra, hogy az őseink nem csak néhány évet érlelték az aszúikat, hanem évtizedeket. A múzeumban csak egy palack 1909-es évjáratú bor van, melyen feltüntették a palackozás időpontját: ez 1934. Ez a bor 25 éves korában került palackba.

A Bilicki utódoktól kapott dokumentumok már tartalmaznak pontos adatokat a borok hordós érleléséről, tárolásáról.

“Nagy baj a pénzhiánya, mely az aszútermelést szinte lehetetlenné teszi, mert tudvalevő dolog, hogy az aszútermelésnél legalább 20 évet kell várakozni, amíg a bor tulajdonosa a pénzhez juthat.”

Bilicki Flórián 1943-ban a Földmívelésügyi Minisztertől palackozási és állami ellenőrzőjegy felhasználására kért engedélyt.  Az engedélyt az alábbi kiadvány tartalmazza.

A dokumentum elég nehezen olvasható, így most idézek belőle.

“Folyó évi julius 15.-én a fenti tárgyban hozzám intézet kérelmére az 1931 évi II. Tc 2 és 3. §-aiban foglat felhatalmazás alapján kiadott 2.060/1943.M.E.sz. rendelet értelmében megengedem a t.Cimnek, hogy az előírt feltételek betartása mellett Abaújszántó községben /kertalja 23./ lévő pincéjében”

1500 liter 1924. évi Tokaji szamorodni száraz,
1500 liter 1930. évi Tokaji szamorodni édes,
1000 liter 1920. évi Tokaji aszu 5 puttonyos,
1000 liter 1917. évi Tokaji aszú 5 puttonyos,
1000 liter 1904. évi Tokaji aszu 6 puttonyos
 aranysárga borát 0,5 l. fehér tokaji palackokba lefejthesse és a szóban lévő palackokat állami ellenőrzőjegy alkalmazásával hozhassa forgalomba.”

Jól olvasták, a minisztérium kegyesen megengedte, hagy a 39, 26, 23 éve hordóban érlelődő aszúkat Bilicki lepalackozhassa.

Ez egy nagyon fontos dokument, mivel ma gyakran olvashatjuk egyesek tollából, hogy a régi boltkészítők néha csupán egy-két éven belül eladták az aszújukat. De mint látszik ez tévedés!

Bilicki a korszak talán legnagyobb borásza volt, hihetünk neki és a “Földmívelésügyi minisztériumnak”. Nem egy-két év volt az aszúk érlelése, hanem évtizedek. Ma csak magyarázzuk a mechanizmust és csak a megnevezésében hasonlít az aszúnk az ősök borára. A szocializmusban puttonyszám +két éves érlelés már évtizedekkel lerövidítette a borok érlelését. A mai 2 év hordós és + egy év palackos érlelés teljesen megfosztotta a bort a hagymányoktól, a hegyaljai pincék mikroklímájától.

Nem a legnagyobb baj a pénzhiánya, mely az aszútermelést szinte lehetetlenné teszi, hanem a jogszabályi háttér, amely megtiltja a régi stílusú hagyományos aszúk elkészítését.

Mondja meg valaki, hogy ma miért nem lehet olyan aszút készíteni, melyet közel 400 évig az őseink készítettek?

vigbor.hu

Forrás: Bilicki utódoktól kapott dokumentumok.

Vélemény, hozzászólás?