Ezt a 1934-es Tokaji Aszút nem Zimmermann készítette

A korábbi cikkekben már említettem, hogy a Bilicki utódoktól jelentős mennyiségű dokumentumot kaptam, melyek pontos adatokat tartalmaznak a Zimmermann és Fiai pincészet megszűnéséről. Ezek alapján állítom, hogy a képen látható 1934-es évjáratú Tokaji Aszút nem a Zimmermann készítette.

Tudomásom szerint ezt a palackot a tokaji bormúzeumtól 1955-ben vagy 1956-ban vásárolták meg és 10 db társával együtt Svájcba vitték.

A rendszerváltás után hozták vissza a borokat Magyarországra, valószínű, hogy 9 darab palackot, mert egyet korábban már megittak.

A Bilicki dokumentumok megjelenéséig nem ismertük a Zimmermann pincészet megszűnésének pontos időpontját, így természetes volt hogy elfogadtuk a palack hitelességét. Nem a palackban lévő aszú évjáratát vitatom, hanem, hogy a palackon lévő adatok tévesek és egy 1934-ben már nem létező pincészet van a palackon feltüntetve.

Öncsőd a Zimmermann Pincészetnél!

A magyar állam 1926 környékén kedvezményes kölcsönt biztosított a tokajhegyaljai szőlők felújítására. A kölcsön felvételekor a szőlők tulajdonosai még az álmukban sem gondoltak az 1929-1933-as gazdasági világválságra, ezért jelentős mértékben eladósodtak. A válság idején drasztikusan visszaesett a tokaji bor értékesítése. A kölcsön törlesztésében nehézségek adódtak. Az erre  vonatkozó iratokat a későbbiek során közzé teszem.

Özvegy Zimmermann Jenőné 1929. március 22-én a szőlőit a pincékkel együtt eladta Szalay Gyula váci lakosnak. Az előző cikkben ez az adás-vételi szerződés látható. (Szalay Gyula úr ebben az időben már a Tokaji Bortermelő és Borértékesítő Kft. vezérigazgatója.) Szalay úr még ugyanezen a napon a szerződésben szereplő szőlőket és pincét tovább adta Zimmermann Nándornak.

Valószínű, hogy sohasem fogjuk megtudni, hogy az adás-vételnél miért iktatták közbe Szalayt és ennek milyen anyagi összefüggése volt.

Bortörténeti szempontból a Szalay közbeiktatásának nincs jelentősége, Zimmermann Nándor jogutódnak tekinthető.

Ténylegesen mikor szünt meg a Zimmermann Pincészet?

Zimmermann Nándor 1933. szeptember hó 28-án eladta a tulajdonában lévő összes szőlőt és pincészetet a Tokajhegyaljai Bortermelő és Borértékersítő Kft-nek, a Vinea cégnek.

Ez az adás-vétel jelentette a Zimmermann Lipót és Fiai cég végleges megszűnését. A Zimmermann pincészet megalakult 1856-ban és ténylegesen megszünt 1933. szeptember 28-án.

Miért van 1934-es évjáratú Zimmermann Tokaji Aszú?

A Vinea a szőlőkkel együtt megvette a Zimmermann Pince teljes  készletét is, így igen jelentős mennyiségű borhoz jutott. (Bilicki szerint kb. 20 év érlelés után kerültek piacra az aszúk.)  Az 1934-es évjárat a többi borral együtt az állam tulajdonába került. A Váci Bormúzeumban látható egy 1930-as évjáratú Zimmermann, melyet szintén az ötvenes években palackoztak. Ez a palack teljesen megegyezik az 1934-es évjárattal, az egyiknél a Zimmermann a termelő, a másiknál pedig a Tokajhegyaljai Bortemelő és Borértékesítő Kft.

Az 1950-es években ezek a muzeális palackok külföldi értékesítésre készültek. A Zimmermann egy jól bevezetett márka volt, így már érthető, hogy nem egy ismeretlen Viena címkével forgalmazták. A lényeg, hogy mi már tudjuk, hogy ez az igen ritka palack nem Zimmermann által készített bort tartalmaz. A termelője a Tokajhegyaljai Bortermelő és Borértékesítő Kft.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?