A kortalan borok színei

Ismerik ezt a színt?

Kevés embernek adatik meg, hogy ebben a színben gyönyörködjön. Még kevesebb embernek van olyan lehetősége, hogy ezt a természet által alkotott “rubint” a kezébe tartsa.  Ez a szín a kén, tartósítószer mentes Tokaji Aszúk színe. Nem fogalmaztam pontosan, helyesen ez így hangzik: a kortalan borok színe.

Ezek a kortalan borok az őseink aszújai. Az egyik legfontosabb jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak tartósítószert. Ma nehéz elhinni, de kb. 1920-ig ezt az aszú készítési technológiát használták és még ma is találkozhatunk vele. A képen látható szín és a közeli árnyalatai jellemzője a muzeális aszúknak. Alig van különbség egy 1912-es, 1936-os 1940-es és egy 1959-es évjáratú bornál.

Nem ismerik a gyerekeink és az unokáink az őseink aszújának ízvilágát és még ráadásul ezeknek az aszúknak a színétől is megfosztjuk őket. Agyon kénezzük a hegyaljai borokat.

A kapitalizmus aszúja, sokak szerint az “igaz aszú” tényleg igen finom, illatos és aromás erjesztett szőlőlé. Jó kis természetes édes bor, csak azt minden esetben elfelejtik hozzá tenni, hogy ezt milyen áron elvezhetjük.  Ezeket a földi gyönyöröket közvetve egy gyenge méregnek az  E-224-nek köszönhetjük.  Az aszúk ma érvényes kémia jellemzői:

A Tokaji Aszúkban hihetetlenül sok az engedélyezett 400 mg/liter kálium-metabiszulfid. Ez gyenge méreg és az erre érzékenyeknél kiszámíthatatlan reakciókat okozhat, rosszullétet, fejfájást, hasmenést, rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart.  Egyszerűen nem értem, hogy miért szükséges a természetes cukortartalom megőrzésére kénessavat használni mikor van egy évszázadokig alkalmazott technológiánk ennek mellőzésére. Az alábbi jegyzőkönyv Takács János borász által készített 1959-es évjáratú 5 puttonyos aszújáról készült.

 

Az Országos Borellenőrző Állomás 1990.12.19-én kelt borvizsgálati jegyzőkönyvében olvashatjuk: az összes kénessavtartalom 0,184 g/l, a szabad kénessavtartalom 0,013 g/l.  Ez gyakorlatilag nulla érték. Érdemes bele tekinteni a következő jegyzőkönyvbe.

A jegyzőkönyv három bor vizsgálatát tartalmazza . A borokat szintén Takács János készítette Ezek is tartósítószer mentesek. A következő egy 1989-es évjáratú furmint jegyzőkönyve.

Ebben az összes kénessavtartalom 0,044 g/l és a szabad kénessavtartalom 0,003 g/liter.

Ugyan ritka, de van, létezik és kapható még az őseink aszúja.

A képek Takács János 1959-es évjáratú 5 puttonyos aszújáról készültek. Ha a jegyzőkönyvekben megnézik, a borok cukormentes extrakját megértik, hogy miért mondogatom, hogy a gyorsított érlelésű aszúk hígak.  Ha nekem nem hisznek akkor keressék meg Takács Jánost vagy jöjjenek el a Váci Curia Bormúzeumba és kóstolják meg az őseink ízvilágát.

Ezek a magas beltartalmú, tartósítószer mentes aszúk a múlt borai és remélem csak rajtunk múlik, hogy megmaradjon a jövőnek.

Mentsük meg ezt a kihalásra itélt technológiát!

vigbor

Forrás: Magyar Borkönyv, Takács János Tarcal, János pince, Váci Curia Bormúzeum.

Megjegyzés: A borban csak a szabad kénessavnak lehetnek mellékhatásai.

Vélemény, hozzászólás?