1900 -1958 közötti Tokaji aszús palackok

Mint már korábban is leírtuk egy kezdő borgyűjtő nagyon gyorsan, nagyon sok pénzért, nagyon sok bizonytalan eredetű tokaji aszút vásárolhat. Úgy látjuk, vásárol is. A muzeális aszúkra jellemző a palack, a címke és a kapszula. Ezeknek az ismeretében kiszűrhetjük a bizonytalan eredetű aszúkat. Jellemző még a márkavédjegy, de ezt nem mindegyik pincészet használta. Ennek a négy jellemzőnek az ismerete szükséges annak megállapítására, hogy milyen a bor eredete.

Palackok

A szakboltokban és a pincészetben nem kaphatók az 1945 előtti eredeti palackozású aszúk. Ezeket árveréseken és az interneten lehet ritkán megvásárolni. A borász szakma árveréseiben megbízhatunk az internetes vásárlásban már nem.

Tudjuk, hogy 1897 előtti időszakban nem nem szabályozták a tokaji aszú palackjának méretét és kialakítását. 1897 után, a szabványosításnál már meghatározták a tokaji aszú palackjának főbb méreteit és színét. Ekkor került bevezetésre a most is használt színtelen fél literes palack.

Az 1945 előtti  színtelen palackoknak az egyik jellemzője, hogy nem egyformák. Általában nem egyezik meg a magasságuk, más a talpuk és szintén eltérő kialakítású a palack nyakrésze. A kialakítások  megismeréséhez szükségünk van legalább egy-egy eredeti palackozásra.

A kezdő gyűjtők általában ezzel nem rendelkeznek. Úgy látjuk, hogy mindegyik nagyobb pincészet ragaszkodott az általa használt típushoz. Évtizedekig ugyanazt használták. A palackok talpának a kialakítása a legjellemzőbb. Az ilyen talpú palackok felhasználása az 1950-es évek végén megszűnt. Az Állami Gazdaság, a Borkombinát már MSZ. palackot használt, ennek lapos a talpa, így ezek a palackok jól felismerhetők. Nyomáshibásak és a talpon a térfogat és egyéb jel látható. A képeken jól láthatóak az eltérések és a pincészetek által használt típusok. Általában valamennyi palackon látható öntési hiba, légzárvány. Háború előtti eredeti palackozású aszúknál ne fogadjuk el a később használt kialakításokat.

Gyakran találkozunk 1970-es, 1980-as évek aszújával 1996 óta használt tokaji felíratos üvegekben.Ezeket az aszúkat csak a  szakboltokban és a termelő pincéjében vásároljuk. Többi esetben kezeljük bizonytalan eredetűnek. Megvehetjük, ha meggyőződtünk az eredetiségéről. Az USA exportra palackozott tokaji aszúknál találkozhatunk a mienktől eltérő kialkítású és űrtaltalmú palackokkal. Ezeknek a felismerése, az eredetének az igazolása könnyű, mivel e a palackot telerakták mindenfajta címkével, márkavédjeggyel, kapszulabélyeggel, stb. A legfelső képen látható, hogy nem egyforma magasak a palackok és nem egyforma méretű az üveg szája. Ez szintén jellemző a pincészetekre. A háború előtt letöltött tokaji aszúk pincészetenként eltérő palackba kerültek forgalomba. Jelenleg úgy látjuk, hogy minden esetben találunk kisebb eltéréseket, ezért beazonosíthatók ezek a palackok.

Ha találkozunk ezekkel az egyedi palackozásokkal legyünk óvatosak, aránylag drága borok. Az áruk 100 000 Ft körül kezdődik.  Ha ennél sokkal olcsóbban árulják, ne vegyük meg!

Vélemény, hozzászólás?