1978-as évjáratú Sauvignon Blanc

Általában egy bor életpályáját ismerjük. Megalkotja a borász, megszületnek, fejlődnek, a csúcsra érnek, öregednek és szétesnek, elvesztik élvezeti értéküket. De vannak kivételek, amelyek öregségükre átalakulnak..

A képen látható bort réges-régen, 1978-ban Hajóson készítették. 1978-1996 közöttii időszakot hordóban töltötte. Nyugalmas időszakának végét, kálváriájának kezdetét az OBI 31-02229/1996 számú forgalomba hozatali engedélyéjétől számítjuk. Akkor palackba került, hogy valahol Oroszországban megigyák.

Ez a bor egy nagy túlélő. Túlélte Oroszországot és az ezt követő 12 évet. Megmaradt nekünk, hogy különlegességével büszkélkedjen.

Organoleptikus minősítése. (Idézet a szakvéleményből)

“0,5 liter egyedi fehér “Rusztik” üvegpalackban (Tokodi Üveggyár) volt található a bor. Jó minőségű, egészséges 54×24-es Super minőségű jelzés nélküli parafa dugó amelyen bekeretezett stilizált két szőlőlevél között egy szőlőfürt található.

A bor tükrös tisztaságú. Aranysárga érett színű. Jó illat intenzitású. Inkább töppedt szőlő illatra emlékeztető (palack bukéval rendelkező) de nem tipikus fajta jellegű illat melynek minősége nagyon jó.

Íz hatásában a bor  íz intenzitása jó – erősen óbor jellegű. Fajta karaktert nem vagy csak igen kismértékben visel magán, de érezhető a töppedt íz és a hosszas érlelés a boron.

Tompa savak, kissé bomlott hatás jellemző a borra, utóízében kissé emelkedettebb illósav tartalom is felfedezhető. Aromaanyagok kevésbé harmónikusak, jótól gyengébb minőségű található ízeiben amely ó jellegű, nem minden összetevője kellemes.  A bor ízhatása nem túl hosszú.

Összhatásában: illatai és ízei egymáshoz tartoznak, nem szétesettek de öregedő, kevésbé harmónikus borra utalnak, ennek ellenére összességében jónak minősíthető.

A késői szüretelésű hosszasan palackba érlelet óborokat kedvelő fogyasztók számára kimondottan kedvező benyomást keltő tiszta jellegzetes karaktert mutató bor amely már túl van a minősége csúcsán (biztosan állítható jó néhány évvel ezelőtt nagy minőséget képviselt!) de még ma is forgalmazható bizonyos bor fogyasztói ízlést kielégítve mint “presztizs”-bor”.

A bor már többször megjárta az Országos Borminősítő Intézetet. A legutolsó 2004. 05.03-án készült vizsgálat eredményeit közzé teszem.

Alkoholtartalom 11,19 %V/V, összes extrak 41,8 g/l, invertcukor-tartalom17,9 g/l, cukormentes extrak 24,9 g/l, ecetsav 0,63 g/l, borkősav 6,0 g/l, összes kénessav 111 mg/l, szabad kénessav 4 g/l.

A palackon lévő címke eltávolítható, egyedi logóval, felirattal az alkalomhoz illő külsővel ideális karácsonyi ajándék cégeknek, magán személyeknek.

Az 1978-as évjáratú Sauvignon Blanc a Váci Curia Borházban vásárolható meg.  Nagyobb  mennyiség megrendelése esetén a kívánt helyre elszállítjuk.

Ára: 6.000 Ft (bruttó)

Elérhetőség:

e-mail: curiaborhaz@invitel.hu. telefon 06-27-307-238, 06-30-9310-786.

Cím: Váci Curia Borház. 2600 Vác, Március 15 tér 20.

vigbor.hu

Megjegyzés: Az idézet szakvéleményt dr. Dula Bence Igazságügyi Szakértő készítette, a szakértői véleményből idéztünk.

Vélemény, hozzászólás?