Kapszulabélyeg fontossága

Már többször írtunk a boraink eredetvédelméről, alkalmazott márkavédjegyekről. A borász illtve a pincészet a bor palackozásakor – lehetséges, hogy nem tudatosan – de eldönti borának eredetvédelmét. Lehetőségük van jól védett címkék, kapszulák és kapszulabélyegek alkalmazására.

Manapság a címkék másolása egyszerű feladat, a technikai lehetőségek korlátlanok. A borainkat kizárólag egyedi címkével nem védhetjük meg.  Őseink kb 100 éve kezdték használni, színtén a boraik védelmére, az egyedileg elkészített kapszulát és a rajta lévő kapszulabélyeget, melyet jelenleg a leghatékonyabb eredetvédelemnek tartjuk a régi borospalackokon.

Jó látni, hogy egyre többen használnak szépen megtervezett, egyedi, a pincészetre jellemző kapszulabélyeget. Egyre többször ezek a kapszulabélyegek egy állandó minőséggel párosulnak. Nem jó látni, hogy a hosszú ideig eltartható tokaji aszúknál, nagyon sok, főleg a kisebb pincészeteknél, a legegyszerűb, legolcsóbb megoldást választják.

Sok nagy értékű nektár, aszúeszencia kapszulája és kapszulabélyege megegyezik az olcsó, tokaji aszúnak nevezett 3 puttonyos társával. Természetesen a palackok is azonosak.

15-20 év múlva, a borgyűjtőknek nem marad más lehetőségük, hogy ezeknek az aszúknak “kitotózzák” az eredetét. Sajnos ezek a borok így elveszíthetik az értéküket, ott vannak elrettentő példának a kalitkás aszúk, amik ugyanezt az utat járták be.

Nem igazán értjük, hogy miért nem védik a boraikat a pincészetek, pedig a Hegyaljai Borvidéken hagyománya van a kapszulás és kapszulabélyeges eredetvédelemnek. Az 1900-as évek elejétől az 1950-es évek végéig használták az ónlemezes kialakítást. A fenti képeken ezek láthatóak.

A teljes igénytelenség az 1960-1970-es évekre jellemző. Belföldi forgalomba csak ilyen kialakítású palackok kerültek.

A külföldre szállított aszúk kapszulabélyege már tartalmazott eredetvédelmet. A bélyegen a Budapest, Hungarovin és a Moninpex szöveg olvasható. A képet megnézve megérthetik, hogy miért neveztük a “bélyeget”, bélyegnek. A palackon műanyag zsugorfóliás a kapszula. Erre préselték a korong alakú réz lemezt. Ennek a réz lemeznek nem találtuk meg a szakirodalomban a megnevezését. Egyszerűen elneveztük kapszulabélyegnek.

Az 1980-as évektől egyre gyakrabban találkozunk a kapszulán bélyeggel. Minőségük változó. A kép egy 1983-as évjáratú palackról készült.

Jó hír, hogy ma már sok pincészettől, szépen megtervezett, nagyon jó védelemmel ellátott palackok kerülnek forgalomba. 1994-től nagyon sokat fejlődött ezen a területen az eredetvédelem. A rossz hír, hogy a borvidékek közül, hegyalja van talán legjobban lemaradva, pedig itt termelik a muzeális borok 90 százelékát. Pincészetenként nagy eltéréseket tapasztalhatunk. A képen egy jónak tartott kialakítást láthatunk.

Vannak pincészetek, akik a palackra szégyenlik feltüntetni a nevüket, csak a palackozó azonosító számát jelölik a címkén. Ezeknél tapasztaljuk, hogy a kapszulabélyeg, nem minden esetben azonos az általuk használtakkal.

Kétes eredetű borainkat, filléres, gyenge minőségű kapszulával vásároltuk. Tanultunk belőle. Többet ilyen palackot nem veszünk.  A kapszula és a kapszulabélyeg anyagához, kialakításához tartozik egy igényesség és egy borminőség.

Múzeális borainkra jellemző egyfajta kapszula és kapszulabélyeg. Ezek az eredetvédelem egyik legfontosabb eszközei. Borok vásárlásakor figyeljünk rájuk, sokat tudnak segíteni.

Vélemény, hozzászólás?