Hegyaljai aranyszőlő

Tudva levő dolog, hogy a hegyaljai borok arany színe régóta izgatja az emberek fantáziáját.

Mitől lesz “aranyos” a tokaji bor, találgatták. Az okosabbak gyorsan rájöttek, hogy az arany csakis a talajból a vesszőn áthaladva kerülhet a szőlőbe. Ebből az adódik, hogy hegyalján arany szőlőszemek is teremnek.

Paterson Hain János porosz származású eperjesi orvos is felfigyelt erre az aranyszőlőre. 1670-ben arról tudósít:

” .. Szentiványi László Zemplény megyei alispán olyan fürtőt talált szőlőjében, melynek szeme aranyból volt. Ugyanilyet őrzött Leryfelner eperjesi föbíró is, ő pedig Alexander Lutomawszky krakkói palatinusnak adott egy arany szőlőbogyót, mely próbakővel megvizsgálva 27 karárosnak bizonyult. Adott neki továbbá Vay Péter saját kezével szedett szőlőszemből kivett aranymagot, amely 11 árpaszem sulyu volt”

Az előzőekből Hain János aszt a következtetést vonta le, hogy a föld ereiből az arany a temőtalajba mosódik és a szőlő az aranyat ebböl a talajból vonta magához.

Mit látjuk találtak aranyból szőlőmagot , szőlőbogyót és fürtöt. Találunk e Tokaj – Hegyalján színaranyból venyigét?

“Az aranyvenyige legendája szerint egy jobbágy a nemes ember szőlőjében egy sárga színű hajtást pillantott meg, melyet sem kihúzni, sem kivágni nem bírt. Végre nagy nehezen letört belőle egy darabot. Persze, hogy az aranymíveshez ment, aki tüstént megállapította, hogy a darab venyige színaranyból van. Egy hét mulva a jobbágy megint elment az aranytermő szőlőhöz és ime az újra kihajtott. Addig járt az aranytermő szőlőjéhez míg nagyon meggazdagodott.”

Valószínű mindenki hallott arról, hogy Tokaj – Hegyalja a világörökség része. Azt már  kevesebben ismerik, hogy a  világörökség nem vonatkozik a tokaji borra, nem tartalmazza a hegyaljai bor és borkészítési eljárások védelmét. Részben ebből adódik, hogy a hegyaljai bor szép lassan elveszti arany színét. Azért ne keseredjenek el, a legenda szerint  a hegyaljai borászaink a szőlőhegyen termett aranyból is megélhetnek.

Azt biztosan tudni, hogy aranyvesszőt már találtak. Én a hegyoldalak felhagyott, ligetes, erdős részén keresném, mivel az ott lévő szőlő korábban már “aranyat” termelt.  Sajnos tudják ezt mások is, ezért tiltották meg ezeken a részeken a szőlők újra telepítését, biztos nekik kell a képen látható aranyvessző.

 

Vélemény, hozzászólás?