A kedvenc Tokaji aszú palackom

Gyakran megkérdezik tőlem a borgyűjtemény látogatói, hogy melyik a kedvenc palackom. Általában meglepődnek a válaszomon, mert nem az 1880-as eszenciát vagy az 1906-os Windischgraetz-et kapják meg válaszul. Most elárulom a titkom.

A képen látható palack a kedvenc. Ez a gyűjtemény egyik legértékesebb palackja számomra. Ha végig olvassák ezt a cikket valószínű megértik, hogy miért.

A bor egy 1953-as évjáratú 3 puttonyos aszú. Az 1956-os forradalom után Kádár pártfőtitkár gondolt egyet és benevezte Magyarországot az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra. Ezt a palackot a világkiállításra palackozták. A világkiállításra készítettek egy magyar pavilont, és ebben működött egy 600 személyes étterem. A látogatók nem csak ehettek, és megkóstolhatták a magyar borokat, így a képen látható 3 puttonyos aszút is. Ezt az aszút a világkiállítás egyik legjobb borának választották meg, champion díjat kapott. Ez a nagydíj persze még nem indokolná, hogy a legértékesebb palackom legyen.

Választhattam volna ebből a korszakból az 1956-os 4 puttonyost, 1957-es aszúeszenciát, az 1963-as aszúeszenciát, az 1975-ös 5 puttonyos aszút, vagy az 1983-as 5 vagy 6 puttonyos aszút is. Ezek Ljubjanában Bordauxban, Londonban, Veronáben nagydíjat kaptak, de itt nem csak a bor fontos. A legfontosabb a készítője: ennek a nagydíjas aszúnak még él és alkot a borásza és borokat készít Mádon.

Ez a borász id. Terjék Lajos.

Ne keressék a borait a boltok polcain, nem fogják megtalálni.  Tudják, hogy mi a probléma Lajos bácsival?
id. Terjék Lajos bácsi már nem ismeri a mai Tokaji aszú készítését.
Lehetséges, hogy az elméleti ismerete hazánkban a legjobbak közé tartozik, de az általa készített szulfidmentes, hagyományos érlelésű borokat már nem ismerhetik meg a borisszák, így csak páran vagyunk, akik élvezhetjük az évszázados hagyományok alapján készített borait.

Olvasom a Földmivelésügyi Miniszter 1898. évi 9. számú kiadványát. Ennek a tárgya az 1893. évi XXIII. Tc. A bortörvény ismertetése. 1898-ban csak a boroshordót kénezhették. Ha a szulfidot kimutatták a borban borhamisításként kezelték. Szintén olvasom, hogy ma 2011-ben a mi aszúnk a világ egyik legmagasabb (400 mg/liter) szulfidját tartalmazhatja. Évszázados félremagyarázás lehet, hogy aszút készíthetnek mustból és borból is. Ez két fajta, teljesen eltérő bort eredményez. Olvasom, hogy az 1924-es bortörvényben az aszú maximális alkoholtartalma 18%vol, ma ez minimum 9%vol.
Szintén olvasom, hogy egyes tudósok szerint a magyar aszú optimális hordós érlelési ideje 5-8 év, ma ez az érték minimum 2 év. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet több mint száz évig kísérletezett a Tokaji Aszúval. Szerintük 13, 5 -16,5 %vol a bor optimális alkoholtartalom. Hol van ez a 9-10 %-hoz!

Több mint 20 éve keresem azokat a tudósok által készített dolgozatokat melyek megcáfolják az őseink borkészítési eljárásait és igazolják az “igaz új aszúk” készítőit.

Miért a képeken látható 1953-as évjáratú aszú a nekem legértékesebb borom?
Mert a készítője mindent tud a magyar Tokaji aszúról.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?