Állítva vagy fektetve tároljuk a borospalackokat?

Nálam a bormúzeumban eléggé feltűnő módon “lógnak” a palackok.

Gyakran elhangzik a kérdés a látogatóktól, hogy nem félek-e attól, hogy kiszárad a dugó és tönkre megy a bor.

A kíváncsiság nagy úr, így elhatároztam, hogy a végére járok a dugókérdésnek.

Van elég sok borom, melyek nem képeznek muzeális értéket, így ha kiveszem belőlük a dugókat akkor meg tudom nézni, hogy milyen mértékű az átázás, illetve fenyeget-e a kiszáradásuk veszélye.

Fontos, hogy az elején tisztázzuk, ebben a cikkben a palackokban lévő borral nem foglalkozom, de annyit azért megjegyeznék, hogy egyes boroknál át kéne értékelnünk a borok eltarthatóságáról kialakított véleményünket.

Lássuk a medvét! Hogyan viselkedik egy dugó, ha sokáig nem érintkezik a palackban lévő borral?

Az általam megvásárolt és azóta állva tárolt palackoknál lehetőségünk van megvizsgálni a “kiszáradási” jelenséget. A megvizsgálandó palackok átlagosan 7 éve állnak, pontosabban “lógnak” a múzeumban.

Az első palack, melyből a dugó kikerült egy 2000-es évjáratú hárslevelű.

A cuppanás után meglepődve láttam, hogy műanyag dugós kiszerelés. Nem foglalkozom vele, nem ide tartozik.

A következő dugónk egy Hilltop palackból származik.

Nem sikerült egy darabban kivennem, de ezt a dugót látva, talán nem is az én hibám. A képen jól látható az átnedvesedés, ennek mértéke kb. 2 mm.

A következő dugó egy 2000-es évjáratú chardonnay-t zárt be a palackba.

Hordós érlelésű, szép kis dugója van, önmagáért beszél.

Következik Szekszárd.

Mint látható ez egy szekszárdi chardonnay-t tartalmazó palack dugója.  kb 7 éve állítva tárolom. A dugón 1 mm mélységű átnedvesedés látható.

Volt egy időszakom amikor nálam a Nyakas volt a “király”, ezért elég sok korosabb palackkal rendelkezem.

Ez a dugó már jelentősebb mértékű átnedvesedést mutat.

Higgyék el nekem, hogy a dugón látható jelenség nem nálam alakult ki. Több mint 50 %-os az átázás.

A cuvée dugóján egy kb 5 mm-es átnedvesedés látható.

Újból kijelentem, hogy semmi közöm az előbbi dugóhoz, bor tárolási stílusom nem járult hozzá az átázáshoz!

Az előző palackok dugói meglépően rosszul néznek ki. Ezek elvileg nem elfektetett palackok dugói! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezeket a palackokat mindig állva tároltam, enne  pedig a dugók ellentmondanak. Ilyen mértékű átázás csak a gyenge minőségű dugóknál jelentkezik a fekve tárolás során.

Ez a dugó a Hilltop 2002-es évjáratú palack tartozéka. A dugó felületén minimális átázást tapasztalunk.

A Gundelék furmintjánál szemmel is jól látható a 2-3 mm mélységű nedvesedés.

Összegzés

Összesen 13 palackból vettem ki a dugókat. Mindegyik palackot előtte éveken keresztül állítva tároltuk, de arról nincsen információm, hogy mielőtt hozzám kerültek a palackok, milyen módon és mennyi ideig voltak fektetve tárolva.

A dugók vizsgálatakor egyértelműen megállapítható, hogy az állítva tárolt palackoknál nincs kiszáradás. Ezt a jelenséget a dugók kategórikusan cáfolják. Felejtsük el, hogy a dugók a palackok állva tárolásákor kiszáradnak!

Mielőtt hozzám, a bormúzeumba kerültek ezek a palackok, már akkor kialakult az átnedvesedés. Ennek mértéke a tárolási módtól, a dugó minőségétől, és a fekve tárolás időtartalmától függ. Nálam már csak a szinten tartása történt meg! A palackban lévő párolgás elegendő, hogy a korábban kialakult átnedvesedést fenntartsuk.

A borházban elég sok dugóval találkozom. A kereskedelmi tétel palackjait praktikus okok miatt fekve tárolom. Azt tapasztalom , hogy az átázás mértéke lényegében a dugó minőségétől függ, és nem a tárolási időtől. Egy jó minőségű bor, jó minőségű dugója 10 év alatt sem ázik át 1 mm-nél jobban, míg vannak olyan palackok melyeknél már 2 éves korában jelentkezik a teljes átázás.

Állva vagy fektetve tároljuk a borokat?

Mindegy, hogy állítva vagy fektetve tároljuk a borokat, de azért egyre ügyeljünk, csak jó minőségű dugóval palackozott borokat tároljunk hosszabb ideig fektetve.

Huzamosabb ideig fekve tárolt boroknál javaslom, hogy borfajtánként egy-egy palacknál vizsgálják meg a dúgó minőségét. Erről egyértelmüen megállapítható, hogy kb mennyi ideig tárolható elfektetve a palack. A borházban felbontott palackoknál úgy látom, hogy egy jó minőségű bor jó minőségű dugóval túléli a tulajdonosát, míg egy rossz minőségű dugóval palackozott bor már 2 év után is átázhat. Az átázott dugójú bor pedig megromlik!

vigbor.hu

Forrás: A palackok a Váci Bormúzeum tulajdonát képezték.

Vélemény, hozzászólás?