Hamis az aszúm!

Kétséget nem szenved, hogy az ország egy pár városában sok hamis tokaji gyártatik, a jegylapjaikra a valódinak a neve hazudtatik fel. ámde remélni lehet, hogy e visszaélés hatósági úton gátoltatni fog.” (1867)

Ez az idézet 1867-böl származik, de még ma is aktuális. Elég kellemetlen érzés amikor egy muzeális bor tulajdonosa kezdi sejteni, hogy valami nincs rendben az igen tisztelt borával, ennél már csak az kellemetlenebb amikor rájön, hogy hamisított a palack.

Amióta világ a világ és bort készítenek azóta hamisítják is.  Ez idöszakonként változott, de az eljött “szabadságunkkal” újra megérkeztek a hamisított palackok. Mi borgyöjtök egy kicsit másképpen állunk e témához mint a borisszák. Gyakorlatilag a palackban lévö bor minöségével ritkán foglalkozunk, de azért a képen látható palackot  “vörös borként ” mi sem vásároljuk meg. Ezek külön kategóriát képeznek.

A képen az elmúlt rendszer egyik “vörös bora” látható.

Nálunk a palack az érdekes és a rajta lévö kütyük, magyarul a palackban lévö bor és az évjárat egyezzen meg az etiketten lévövel és rendelkezzen a korszakra jellemzö kiszereléssel.  A borisszák foglalkozzanak a palack belsejével, a borral.

A magyar emberre jellemzö, hogy általában a saját kárán tanul, így kénytelen megfizetni a tanulópénzt. Nekem nem volt kitöl tanulnom, tehát fizetövé váltam.  A drágán “megvásárolt” tapasztalatok egy  részét most közre adom. Ne felejtsék el, itt a tanulópénz elég drága!

Rájöttem, hamis az aszúm.

Az “öskorban”az aszúgyüjteményem egy címke gyüjteménynek indult, így azokat a palackokat kerestem amelynek a címkéje hiányzott a gyüjteményböl. Az interneten találtam is jó párat.

Ezt az 1967-es évjáratú palackot jó vételnek tartottam. Örültem neki, olcsón több palackot is megvehettem.  Csak a címke volt fontos és a palack többi kötelezö tartozékával nem foglalkoztam. Az ismeret hiányom miatt semmi olyat nem kerestem a palackon ami az eredetinek a tartozéka.

Mit kellett volna megnéznem minden esetben?

A palackot, a kapszulát a rajta lévö lenyomattal. Ezt a lenyomatot én kapszula bélyegnek nevezem. Az állami ellenörzöjegy fontos tartozéka volt az aszúknak.  A címke vagy címkék vizsgálata a legnehezebb feladat, de ennek hiányában úgy járnak mint én. Késöbb fognak rájönni, hogy hamis aszút vásároltak.

Jó tanács, amennyiben a képen látható gagyi müanyag kapszulát lát muzeálisnak árult palackon azt soha sem vegye meg.

Én is mint laikus megvásároltam ezt a 67-es aszút, pedig minden hiányzik róla, egyedül a palack típusa megfelelö

1950-töl, amikor áttértünk az MSZ szabványra tele talpú palackokat használtak. Ez az egész kommunista  idöszakra jellemzö.

Feltönö, hogy nincs a palackon az állami ellenörzöjegy, pedig 1936-tól 2004-ig kötelezö tartozéka minden kereskedelmi forgalomba hozott aszúnak.

Állami ellenörzöjegy 1943-ból.

Ezt tessék megjegyezni, minden forgalomba került aszúnak!  A címkéröl hiányzik a termelö  és az eredet igazolás.

A kövtekezö változatot a 67-es után vásároltam, természetesen ezt is az interneten.

A palackon lévö etikett a kalitkás, fakeretes muzeális kiszerelés tartozéka. Az alkotója a borkombinát címerét is kivágta. Amit nem értettem és nem értek ma sem, ez a pecsét. Késöbb erre még visszatérek.

Ilyen gyenge minöségü hamisítványt általában már nem vásárolnak meg az emberek. Én is ezt a palackot mint hamisítványt már a gyüjteménybe vettem.

Folytatás egy 56-os aszúval. Szép kiszerelés pedig semmi köze a Moninpexhez. Kétfajta címkét dolgoztak össze. Néha hallani olyan pletykát, hogy nem került 56-os címkével forgalomba aszú. Ez így nem igaz. Még most megtalálható ez az évjárat, de igen ritkán.

1945 után elfelejtkeztek róla, hogy minden értéket hamisítani fognak, így a Tokaji Aszút is. Szomorú ebben, hogy úgy kerültek és kerülnek kereskedelmi forgalomba palackok, hogy nem tartalmaznak eredet védelmet. Ennek hiányában szép sorban elértéktelenednek a muzeális aszúink, az egyre jobb minöségü másolatok miatt.

1989 után a hamisított tokajik a számítástechnika robbanás szerü fejlödésével jelentek meg. A Tokaji Aszúk hamisítása a fakeretes, általunk kalitkásnak nevezett muzeális palackokkal kezdödött. Ennek egyszerü a magyarázata.  A “jegylapja” illetve az eredet igazolása  tökéletesen másolható.  Elég kevesen tudják, de az elsö hamisított szériákat nem szülinapi bornak szánták.

Egy kis magyarázat:  A muzeális palackokat legtöbbször születésnapi ajándékként vásárolják. A megmaradt muzeális készlet nem tartalmaz minden évjáratot. Ezek a hiányzó évjáratok a hamisítók kedvencei.

Visszatérve a kalitkás aszúkhoz, az elsö jelentösebb mennyiségü hamis palackok az 1800-as évek évjáratait tartalmazták és 2000 körüli években kerültek piacra. A palackokban lévö bor gyakorlatilag nem volt látható a ráragasztott vastag penész miatt. Ma már eljutottunk oda, hogy biztonsággal nem lehet megkülönböztetni az eredetit a hamistól. Részben ennek köszönhetö, hogy ez a kiszerelés elvesztette az értékét. A magyar állam tulajdonában több mint 300.000 hasonló muzeális palack van. Azt mondják erre, hogy felbecsülhetetlen az értéke, de ha ebben a kiszerelésben kerül piacra akkor egy fillért sem ér. Ma egy 1940-es évjáratú aszúeszenciát több mint 300.000 Forintért vásárolhatjuk meg, de ha elszeretnénk adni, akkor 20.000 Forintért sem találunk rá vevöt.

Képzeljek el, hogy tudatlanul vásárolnak egy hamisított palackot., ajándékként odaadják a legjobb barátjuknak és késöbb kiderül róla, hogy egy fillért sem ér, ez  már gáz.

Ennél a kiszerelésnél az eredet igazoláson lévö pecsét is másolt. Ez nagyító nélkül is jól látható.

A másolt címkék mellett még van egy hátránya,  a palackot nem rögzíti tökéletesen, egy kis gyakorlással a pecsét megsértése nélkül kicserélhetö benne a palack.

Hegyalján a pincében lévö muzeális palackokat szép lassan beborítja a penész. Ezt a kiszerelést ezeknek a penészes palackoknak a forgalmazására találták ki, de ma már kortárs aszúknál is használják..

A csata eldölt, ez a kiszerelés elvérzett, gyöztek a hamisítók. Jelenleg a magán tulajdonban lévö palackok az évjárattól függetlenül értéktelenek, eladhatatlanok.

Már korábban is leírtam, hogy 2004-ig kötelezö tartozéka az aszúnak az állami ellenörzöjegy. Ez a kalitkásokra is vonatkozik.

A muzeális készletböl eladott palackoknál az ellenörzöjegy a keret tetején található meg. Ez a legelsö amit megnézünk. Ha nincs a kiszerelésen akkor lehetséges, hogy hamisított a  kiszerelés..

A következö palackot a Laci barátomtól kaptam, hogy elrettentés céljából állítsam ki a múzeumban.  Ez egy  kreatív  címkés palack, csak azt nem tudjuk róla, hogy mit tartalmaz.

Ne tévesszen meg senkit a palackokon lévö pecsét. Azt , hogy miét van ezeken a palackokon kérdezzék meg a tulajdonost.

Jól megy nekünk. Mi magyarok  1975-ös évjáratból készítünk aszalt meggyes aszút.

Ittak már aszalt meggyes Tokajit? Bevallom öszintén én még nem.

A következö egy igen gyenge minöségü hamisítvány.

A képen alig látható a termelö, Tittes Rudolf szölöbírtokos és vasútépítö mérnök. 1945 elött palackozott Tokaji Aszút. Közel áll hozzám a vasútépítés , így egy  palack bort én is vásároltam a tokaji árverésen. Természetesen eredetit.   Álmomban sem gondoltam volna, hogy  kommunista borként még találkozok vele. Aki ezt a kiszerelést készítette az valószínü megbukott történelemböl. Érdekes egy palack. Asztali bor  védett tokajis palackban állami ellenörzöjeggyel.Tipikus szüli napi palack, ezért a tudatkan honfitársaim meg is vásárolják., ugyanis 1954-es évjáratú bor nem maradt ránk, tehát kellett egyet készíteni. Ime!

Innen már szomorúbb a történet.

A kb 300.000 darabos muzeális készlet hamisítása kalitkás kiszerelésben már nem üzlet, igen nehéz értékesíteni a rossz híre miatt.

A kalitkás utódja lett az 1945 elötti eredetii palackozás. Tittes, Bilicki, Windischgraetz és a többiek. Itt két igen gyenge minöségü hamisítást láthatnak, de legtöbbször nagyon jó minöségü másolatokkal találkozhatunk. Már eljutottunk oda, hogy külföldön hamisított muzeális tokajit kóstoltatnak

Már megint egy Rákóczi. Ez is egy bizonytalan eredetü palack.

1852, 1856, 1874 és 1880-as évjáratú aszúk.  Szép kis kollekció. Ha lenne elég pénzük akkor megvásárolnák a palackokat? A helyes válasz, nem.

Miért nem venném meg ezt itt a kérdés. Az öseink jelmondata. Védd a dugót, de nem ráragasztott penésszel. Nem sorolom fel, hogy miért nem venném meg, helyette bemásoltam egy eredeti, de általam eltorzított 1872-es évjáratú aszút.

 


Van egy nagyon fontos amit miden minden eredeti palackon megnézünk. A palackon lévö kapszula, címkék korosodása. Olyan nincs, hogy újnak látszó kapszula csillog-villog a palackon és a címkéje eloxidált. Ez fordítva is igaz. A papírt tudják korosítani, de a kapszulát elég nehéz. Általában a muzeális palackokat nem illik megtisztítani a rárakodott portól. Ezek jól látható módon rácementálódnak a palackra. Ha láthatóan összesározták a palackot akkor az valószínü, hogy hamis!  Ilyet gyakran lehet látni.

Ha ezt látná Kádár elvtárs. Az arany színü kapszulája kifehéredett.

Vártuk, de nem ilyen korán, hogy megjelennek a kombinátos, állami gazdaság aszús palackok másolatai.

A palackok címkéjét gyakorlatilag tökéletesen lemásolhatják. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy általában nem ismerik az emberek az eredeti kiszerelést, címkéket, így már ha egy kicsit hasonlít az eredetire akkor meg is vásárolják. Ilyen palack látható a képen is.

Jelenleg a kapszulájukról lehet legjobban felismerni az “utánnyomott” palackokat, de ehhez egy minimális ismeretre szükségünk van.  Ismernünk kell a palackhoz tartozó kapszulát

Ha bizonytalanok az aszújukban itt a  vigboron a jellemzö kapszula fajtákat megkereshetik.  A kapszula anyaga és kialakítása a rajta lévö lenyomat, kapszulabélyeg jellemzö egy adott korszakra. Az állami ellenörzöjegy után ez a következö amit jól megnézünk. Már az öseink is tudták, hogy a kapszulát jó minöségben igen nehéz hamisítani, Ezért volt fontos, védd a dugót, mondás.

Minden palackon lévö kapszula valamilyen mértékben oxidálódik. Ha címkén nem találunk beazonosítható eltérést  még jó táppontot adhat a kapszula. A Megjelent hamisított palackokon ezek eredeti fényükben ragyognak. Nincsenek oxidálódva.

Felfrissített kapszulás kombinátos borok.

Itt egy egész sorozat látható.

A kalitkás aszúk, az 1945 elötti eredeti palackozások és már a kombinátos aszúk között is gyakran találunk “utánnyomott ” palackokat. Azt a tényt használják ki, hogy nagyon kevesen vannak akik ismerik az eredeti palackozások jellemzöit.

Erre nagyon jó példa a következö.

A tokajker pár palack muzeális aszút piacra dobott mint múzeum kollekció. Az eredeti palackokon a címke aranyozott dombornyomással készült és a szöveg angol nyelvü.

 

Ezt a címkét másolták le. Az eredetihez  viszonyítva könnyen felismerhetö, de mivel kevesen ismerik az eredeti  kiszerelést ezért ma 2011-ben ez a sláger. Gyakorlatilag minden évjárat megkapható 20-40.000 Forint közötti összegért.

A hátsó címkéje természetesen szintén másolt, és az évjárattól függetlenül mindegyik palackon  a vonalkód száma megegyezik.

A képen jól felismerhetö a különbség, de egyröl ne feledkezzenek meg. Hízeleg az embernek, ha olcsón tud idös aszút vásárolni és mindenki beleeshet ebbe a csapdába. Én is megvettem mint eredetit és igen jó vételnek tartottam. Ez a kiszerelés régóta a piacon van, tehát megéri elkészíteni, mivel még ma is megvásárolják.

Kérem figyeljenek egy kicsit jobban.  A hamis illetve bizonytalan eredetü aszúk nem növelik a gyüjtemény értékét. Ha  tovább adják  akkor nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatják magukat, és fölösleges pénz kidobás. 1867-ben iöbb hamis palackozott aszú volt magántulajdonban mint eredeti. Mit gondolnak ma mennyi lehet?

Igen sok, de csak remélni lehet,, hogy e visszaélés hatósági úton gátoltatni fog.”

vigbor.hu

A láthtó képek a bormúzeum palackjairól valamint  Vatera.hu oldalról készültek.

Vélemény, hozzászólás?