Gyógytokaji, a mediziner tokajer
” a tokaji bornak kiváló gyógyhatása van, tehát a tokaji bort a legrosszabb esetben, mint gyógybort tudjuk exportálni.”
Nem szeretnék a múlttal sokat foglalkozni, de ahhoz, hogy a jövöt megértsük van egy pár dolog amit jó ha tudnunk. Elöször is, az elözö idézet Görgey Tokaj-hegyalja országgyülési képviselöjétöl származik, Ö még 1934-ben elmondhatta,hogy a tokaji bornak kiváló gyógyhatása van.
Mondhatta, mert ebben az idöszakban az USA polgárai a prohibizició, szesztilalom megszünése után szorgalmasan iszogatták a még megtalálható ösrégi, tokaji borokat. Ezeket a borokat vitalitást emelö, életeröt biztosító italként fogyasztották. Legkelendöbbek az 50-70 éves aszúk voltak! Ezeket az idös aszúkat borászati müemlékként kezelhetjük. A szakirodalom szerint a jó évjáratból származó magas puttonyszámú aszúk 5-6 éves hordós érlelés után kezdik felvenni a tokajira jellemzö iz és illatanyagokat, kb 50 éves korukig fejlödnek és ezután kezdödik az öregedés lassú folyamata. .
1934-ben a lepalackozott aszúknál még nem használták a boros államiellenörzöjegyet, ez csak 1936-tól volt kötelezö. Hegyalján az ösrégi boroknál az évjáratok bizonylatolása sok esetben kifogásolható volt. Elöfordult, hogy az évjáratot sem tudták pontosan megállapítani.
Az évjárat bizonylatolására a tejtermékeknél kötelezöen elöírt állami ellenörzöjegyet használták fel . Ez látható a Báró Waldbott pincészetéböl kikerült 1909-es évjáratú aszún is.
1934-ben a borértékesítési gondjaink miatt még jelentös mennyiségü idös – ösrégi tokaji aszúval rendelkeztünk. Abban az idöben a tokaji aszú egy drága bor, ráadásul hazánkban fényüzési adóval is terhelték, így luxus cikknek számított.. A következö képen a fényüzési forgalmi adójegyet láthatjuk. Ez az adónem érdekes területe a magyar borkultúrának, így valamikor késöbb szeretnék róla részletesebben is írni.
Az elkészített tokaji aszú többségét exportálták. Trianon után a külföldi értékesítését jelentösen gátolta hazánkkal szemben alkalmazott bojkott, és az azt követö gazdasági válság, ezért sokat segített a muzeális készlet értékesítésben az aszú gyógyhatásának elterjedése.
Elég ritkán, de találkozunk olyan palackokkal melyek címkéjéröl hiányzik a puttonyszám.Ez az 1934-1935-ben az USA-ba exportált aszúkra a leginkább jellemzö. Az évjáratot meg valahogy meghatározták, de a bor pontos puttony számának megadására már nem vállalkoztak. Megelégedtek azzal, hogy a bor ösrégi jellemzökkel rendelkezzen. Ezt részben kóstolással is megtudták határozni. Gondolkozzanak el azon, hogy miért nem a fiatalabb aszúkat vásárolták?
Német nyelv területen a borunkat gyakran gyógytokajiként (Mediziner Tokajer) névvel árusították. Nem csak az aszút hanem a szamorodnit is. Hazánkban a gyógytokaji elnevezés nem terjedt el. A Német Birodalommal kötött vámszerzödésünk becikkejezése, törvényre emelése az 1908. XX. Törvénycikkben történt meg. Itt találkozhatunk ezzel a megnevezéssel.
” … ezen törvény érvényességének területén tilos oly italokat, melyek tokaji, gyógytokaji (Medizinal-Tokajer,) tokaji aszu, szamorodni vagy a tokaji borvidék helyiségeire utaló egyéb elnevezéssel …”
Ennek a vámszerzödésnek van egy nagyon fontos mondandója. Nézzék meg, a tokaji borfajták felsorolásánál megkülönbözteti a gyógytokajit és a tokaji aszút. Egyértelmü, nem minden tokaji aszú gyógytokaji.
Miért kellett a törvényben külön borfajtaként feltüntetni a gyógytokajit (Mediziner Tokajert) és a tokaji aszút? Ez jelenleg egy megválaszolatlan kérdés, hiányos az ez irányú ismeretem, de van logikus magyarázat. Azt látjuk, két külön borfajtát tartalmaz!, van gyógytokaji és van tokaji aszú. Miben különbözhet a két bor?
A vámszerzödés elökészítésekor, tárgyalásáakor még hazánkban tilos volt a bor tartóssá tételéhez ként és kénessavat a borba beletenni.
Ebben tehát nem különbözhetnek. Az érlelési idöben? Ebben sem különböznek mivel Ausztriában már öt éves tokajit árultak gyógyborként.
Kizárásos alapon már csak arra gondolhatunk, hogy a gyógytokaji és a tokaji aszú megkülönböztetése annak készítési módjára utalhat. Mielött erre rátérnék nézzük meg a magyar gyógyborunkat.
Hazánkban mint már korábban említettem nem terjedt el a gyógytokaji elnevezés, más névvel találjuk meg a Magyar Gyógyszerkönyvekben. Tudva levö dolog, hogy nálunk az a gyógybor amely a Magyar Gyógyszerkönyvben tartalmaz.
Idézek a harmadik kiadású gyógyszerkönyvböl. : Magyar Gyógyszerkönyv PHARMACOPOEA HUNGARICA Hatálybalépés 1910. január 01.
Vinum Tokajense.
A tokaj-hegyaljai borvidékröl származó s odavaló asszuszölö hozzáadásával szürt legalább is úgynevezett kétputtonyos, megbízható helyröl beszerzett asszubor. 100 köbcentiméterben legalább 10 gramm alcohol és 8 gramm vonatanyagot tartalmazzon. Világos sárga szinü, tiszta és átlátszó, jellemzöen aromás szagú és édeses bor. A polarizált fény síkját balra téríti.
A gyógytokajit 1910 és 1934 között VINUM TOKAJENSE névvel forgalmazták és a gyógyszertárakban vásárolhatták meg.
A Magyar Gyógyszerkönyv negyedik kiadása 1934 június 01-én lépett hatályba. Itt már a szamorodni borunk is szerepel.
Szamorodni bor.
Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén fekvö hegyi szölöben termelt furmint, hárslevelü vagy muskotály szölöfajtából szüretelt, a bortörvénynek megfelelö szamorodni bor, amely 13-15 térfogat % vagyis 100 kcm.-kint 10,3-12 gr. alkoholt tartalmaz: kivonat-tartalma 100 kcm.-kint legalább 3.0 gr.
A gyógyszerkönyv a szamorodni mellett tartalmazza még a tokaji aszút is.
Vinum Tokajense Passum,
Tokaji aszúbor Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén fekvö hegyi szölöben termelt furmint, hárslevelü vagy muskotály szölöfajtából szüretelt és ugyanezen borvidéken termelt aszúsodott, töppedt vagy nemesen rothadt szölö hozzáadásával erjesztéssel készült, a bortörvénynek megfelelö u.n. háromputtonyos aszúbor, mely 13-18 térfogat % tehát 100 kcm.-kint 10,3 – 14,3 gr. alkoholt tartalmaz, kivonat-tartalma 100 kcm.-kint legalább 9 gramm.
Ez már ismerös: VINUM TOKAJENCE PASSUM, szép latin kifejezés.
A gyógytokaji fogyasztását a legyengült szervezet felerösítésére javasolták, a sírból hozták vissza vele az embereket. Emlékezzenek rá, hogy az USÁ-ba vitalitést emelö italként fogyasztották. Ma is meg lehetne ugyanez a hatása, de valamilyen okból nem az öseink borait készítjük és így a tokaji aszú helyett a gyógyszeripar által készített termékeket használunk. Megszeretttük sok-sok-sok “E” betüvel készített terméket.
A tokaji aszú gyógyhatása annak minöségében és az elkészítési módjában rejlik. A mai elöírások lényegében kizárják a gyógyborként történö forgalmazását., de az elkészítését is tiltják. Az eltelt évtizedekben sokat változott a világ, a fejlett országokban fontos lett az egészséges életmód, szabadulnak az “E” betüktöl, elötérbe kerültek a természetes anyagokat tartalmazó készítmények, így fontossá vált a polifenol és az ORAC érték.
Az öseink nem tudták pontosan meghatározni miért hatásos a tokaji bor fogyasztása, miért gyógyít és miért erösíti a szervezetet. Ma már sokkal közelebb vagyunk ahhoz, hogy megismerjük ezt a folyamatot.
ORAC érték – Oxigéngyök Abszorbciós Kapacitás.
Több száz különbözö antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevöjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.
Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítö vagy összetevö szabad gyök pusztító és semlegesítö képességét.
Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítö, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
A törvényjavaslat eredeti szövegét az alábbiakban olvashatják.
6) Tokaji aszú: a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis Cinerea hatására nemesen rothadt, tõkén aszúsodott, töppedt, szüretkor külön szedett szõlõbogyóknak és a feldolgozott anyagára öntött meghatározott termõhelyrõl származó különleges minõségû musttalvagy borral áztatott szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség, mely a puttonyszámtól függõen meghatározott mennyiségû cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmaz, és amelyet a hagyomány alapján fahordóban a puttonyszámnak megfelelõen 3-6 évig érlelnek. Az évjáratmegjelölés az aszúszemek évjáratára vonatkozik.
A törvényjavaslatban olvasható a must vagy a bor., de itt az utolsó mondatra figyeljünk.
Az évjárat megjelölés az aszúszemek évjáratára vonatkozik, tehát jó minöségü ó bort is használhattak. A bortörvény tokajira vonatkozó pontját annak tárgyalásakor képviselöi javaslatokra megváltoztatták, így ma egyetlen egy kereskedelembe, polcokra kerülö aszú sem gyógybor.