Őszinte vélemény egy tokajhegyaljai borászat vezetőjétől

” Én itt a magyar érdekeket nem képviselem.” Ez őszinte vélemény egy tokajhegyaljai borászat vezetőjétől, bár magyar édesanya szülte. 

De akkor van egyáltalán valaki Hegyalján, aki a magyar érdekeket képviseli? Azért bátorkodom erre rákérdezni, mert újra sokan szeretnék a tokaji bor régi hírnevét helyreállítani, de egy megtagadott múlttal ez lehetetlen.

A filoxéra vész óta folyamatosan gondok vannak a Tokaji aszú értékesítésével. Ma arra hivatkoznak, hogy a világban nem divat édes bort iszogatni, visszaesett a fogyasztás. Ez így a mi tokajinkra nem igaz, és nem volt igaz. Lásd a konkurens Saturnes-it!

Lényegében a történelmi, aszúszemre alapozott Tokaji aszú most megszűnik.

Itt már régen nem a bor minőségéről van szó, hiszen egyik pillanatról a másikra jelentős mértékben lehetne a tokaji aszú minőségén úgy is javítani, hogy megmaradhatna a egyedül nálunk használt puttonyszám. Ezt még Rákosi sem merte megtenni, pedig neki igencsak bögyében volt a királyok bora, a luxusbor, az arisztokrácia itala.

Eléggé régen foglalkozom a magyar borral így a tokajival is, és teljesen érthetetlen számomra, hogyan lehet a tokaji bor régi hírnevét visszallítani, ha a régi borfajtákat megszüntetik!

Ez a 90 éves Tokaji Aszú ma nem kaphatna palackozási engedélyt, az érzékszervi vizsgálaton már elbukna Ez a bor jelenleg nem aszú! (A kép hátsó megvilágítással készült)

 

 

 1958-ban a Szőlészeti Kutatóintézet megalapításának 60. évfordulójára tartottak hazánkban egy nemzetközi borversenyt, melyen 17 ország 138 bortermelője és borkereskedője 645 borral indult. A borversenyről Scholtz Albin és Dr Szabó Jilek Jenő kiadott egy könyvet és ez tartalmazza a benevezett összes bor analitikáját, így lehetőségünk van egyes borokat összehasonlítani alkoholtartalom, cukormentes extrakt, szabad és összes kénessav alapján. Egy-két magyar bor analitikáját kiírom és ezt összetudjuk hasonlítani a francia riválisával. A borversenyen 20 pontos rendszerben értékeltek. Ezeket a pontokat is megadom. A franciák csak egy Saturnes-i borral neveztek, szerintem elküldték a legjobbat, mivel csak egy fajta és egy évjáratú Saturnes-i bort tartalmaz az adatbázis.

A borok termelője: Szőlészeti Kutató Intézet Tarcal.

1. Tokaji Aszú 5 puttonyos, évjárat 1949. Pontszám: 19,40.

2. Tokaji Aszú 5 puttonyos, évjárat 1947. Pontszám: 19,46

A bor benevezte a versenyre:  MONINPEX

3. Tokaji Aszú 5 puttonyos, évjárat 1947. Pontszám: 19,58

A bort benevezte a verseny:  Comité National de Propagande en Faveur du Vin Paris

4. Saturnes                           évjárat: 1952   pontszám: 19,40

A felsorolt borok:

Analitikai adatok:                1.                2                 3                  4.

Alkoholtartalom:          14,00           14,00          13,01        13,44

Maradék cukor            120,23          115,23        142,56        88,0

Cuk. mentes extrakt:   40,87             45,87           46,00        42,30

Szabad kénessav:        5                     4                   4               80

Összes kénessav:     24                   66                  28           324

 

Eléggé szemléletes a magyar Tokaji Aszú és a Francia Saturnes-i közötti különbség. Közelítőleg 20-szor nagyobb a szabad kénessavtartalma. Mégegyszer leírom: hússzor nagyobb. Jól lehet látni, hogy borok tartóssá tételénél a magyar borászok és tudósok még ekkor sem használták a szulfidot. Ezen kívül jól nézzük meg a borok cukormentes extraktját.

 A francia Saturnes-i borról a kiadványban az alábbiakat olvashatjuk:
“Ez a világ egyetlen bora, melyről a tokaji borászoknak is el kell ismerni, hogy méltán viselkedik a jó tokajival, bár karaktere éppen  a természetes cukortartalom megóvása végett nagymértékben (ez esetben 324 mg/l összes- és 80 mg/l szabad kénessav) alkalmazott kénezéssel a mi ízlésünktől és a kialakult tokaji borérleléstől teljesen eltérő.”

Érdekes, hogy  Scholtz Albin miért tartotta fontosnak azt rögzíteni, hogy a Saturners-i bor kialakult tokaji borérleléstől teljesen eltérő. Ez egy nagyon fontos megállapítás. Szintén Scholtz írja: Az aszúborok teljes kifejlődéséhez 5-8, sőt több év és tokaji pincekörnyezet szükséges.

Tanulságos, hogy a világ egyetelen bora, amely méltán viselkedik egy jó tokajival, még ebben az időszakban nem jobb.

Ez a 90 éves Tokaji Aszú, ma nem kaphatna palackozási engedélyt. Az érzékszervi vizsgálaton már elbukna. Ez a bor jelenleg nem aszú! (A kép hátsó megvilágítással készült)

 

 

A mai Tokaji aszú minden jellemzőjében ellentétes az őseink borával.

Régen:  tokaji pincekörnyezet –  ma: felszín feletti steril pince,

Régen: 6-8 év kishordós érlelés – ma: minimális 18 hónap,

Régen: szulfit mellőzése – ma: kénessav max. 400 mg/liter ,

Régen:  magas cukormentes extrakt 30-50 g/l –  ma: nincs minimális előírás,

Régen. alkoholtartalomnál a maximun van megadva – ma: nincs minimális érték, pl. 7 %vol is lehet

Régen: kötelező állami ellenörzöjegy – ma: nem kötelezö.

Régen: 5 p. aszúnál kötelező aszúszem 100 kg – ma: minimum 50 kg.

Régen: aszúszem feltárása, aszútészta használata kötelező – ma: nem kötelező a feltárás, lötykölhetnek.

Ezek után mondjanak nekem legalább egy olyan jellemzőt, amely megegyezik a régi és az új aszú között. Érthetetlen, hogy csak egyszerűen kitöröltek a magyar borkultúra és a történelmünk múltjából minimum 90 évet. Ennyi bizonyíték már egy bíróságon is elég, hogy megállapítsák idegen tollakkal ékeskednek!

Aki apjától, nagyapjától, dédapjától tanulta a Tokaji aszú elkészítését annak a bora betiltatott, de az aki autószerelőként, netalántán pék szakmával kezdett aszút készíteni az lett az Isten, az igaz aszú készítője, és most ezt az igaz aszút javítjuk úgy, hogy csak fele mennyiségű aszúszem kelljen hozzá.

Ne gondolják, hogy nekem a mai divatos aszúval van problémám, de igya aki szereti!

Átgondolatlannak és hibásnak tartom a legújabb stílusú, korábbi cikkekben ismertetett Tokaji aszú bevezetését. Mondjanak nekem egyetlen egy olyan jellemzőt amellyel markánsan megkülönböztethetjük a mi aszúnkat a világ több ezer, sőt több tízezer hasonló jellegű borától! Miért fogják ezt jobban vásárolni mint a jelenlegi aszút, melyből ráadásul igen jelentős eladatlan készlet van. Kinek jó, a tulajdonosokon kívül, ha fele mennyiségű aszúszemből dupla mennyiségü 5 puttonyos aszút lehet készíteni?

Miért gondolják a hölgyek és urak, hogy a megszüntetett 3-4-5-6 puttonyos megjelölésű aszút, a szamorodnit, a máslást nem fogják a jelenleg szlovák területen lévő hegyaljai borvidékről bepótolni? A történelem megismétli magát, hasonló hibát már 1893-ban az első bortörvényünkkel elkövettük. A világ egyik legszigorúbb bortövényének betartását hazánkban kötelezővé tették, de a monarhia többi országában hasonlót nem léptettek életbe. Ez lesz a sorsunk most is, az új tokaji minőségétől függetlelenül az EU tag szlovákia teljes egészében kielégíti majd a piaci igényt, maximum több moldáv bort isznak majd a borisszák.

A mai Tokaji aszúk friss fogyasztásra készülnek, véleményem szerint igen vitatható tartósítással és magyar aszútól teljesen eltérő érleléssel. Mindenkinek a magánügye mennyire szereti ezeket a borokat, de az már nem, hogy nem hívják fel a vásárlók és a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezeket a borokat ne tárolja évtizedekig, mert nem ilyen célból készülnek.

Ha őszinte vagyok, akkor el kell ismernem, nagyon ügyesen “csinálják”, és szép lassan eljön a végleges megoldás is. Nem azt mondták, hogy lelövöm, felakasztom, börtönbe zárom, aki ellent mer mondani. Sokkal diplomatikusabb megoldás kimondani az eredeti magyar aszúról, hogy nem aszú, ellehetetleníteni azt a pár borászt, aki még rendelkezik azzal a tudással, olyan aszút tud készíteni amely a Saturnes-it esetleg még letaszíthatja a trónjáról. A trónfosztás általában egy háború után történik. Nálunk ezt a tokajinál egy puccsal egyszerűen megoldották. Nézzék meg az 1997-ben beterjeszt és elfogadott bortörvény tokajira vonatkozó paragrafusát, láthatják az óriási különbséget! Ennek a puccsnak az áldozata tokaji gyógyhatása, eltarthatósága és az egész bor. Elkészítéséhez, érleléséhez nem szükséges a hegyaljai pince. A világörökség sem a mi borunkról szól. Semmi köze hozzá, egy szó sincs az évszázados borkultúra védelméről.
A világörökségbe a bort, és az évszázados borkészítési eljárásokat tegyék bele, ez az, amit védenie kellene! Védeni kellene a 21. századi nemzetellenes, kizárólag pénzszerzési borkészítési eljárásoktól. Olvassák el az interneten megtalálható a világörökség fogalma, és hoyg mi az amiért bevezették. Nekünk egy szép kis mesét adtak be, a bor és a borkészítési eljárások helyett kitalálták a kultúrtájat. Jelenleg csak megnehezíti a legjobb termőhelyek újra telepítését és még sok mindent. Ha rossz indulatú lennék, akkor azt írnám, hogy ez is volt a célja, különben a hegyaljai pincék és a pincékben érlelődő borokat tartalmazná.

Már 70-80 éves az a borász korosztály, akik még rendelkeznek azzal az ősi tudással, mellyel az eredeti aszúborokat, a gyógyborokat el lehet készíteni. Az öregek meghalnak és vége a “dalnak”!  Az Ő tiszteletükre fotóztam le a cikkben látható palackokat.

Ez a 90 éves Tokaji Aszú, ma nem kaphatna palackozási engedélyt, az érzékszervi vizsgálaton már elbukna. Maga idejében luxus bornak számított, fényúzési adóval sújtották. (A kép hátsó megvilágítással készült.)

 

Részben az előzőkben leírt folyamatról, az igaz aszúról szól a következő idézet Rraphael Reybie Chateau Cos d’Estoumel ikon borászat, a Hétszőlő  tulajdonosától:

“Szégyen, hogy egy évszázaddal ezelőtt a tokaji borok drágábbak voltak a bordeaux-iaknál és burgundiaknál, mára viszont a francia borok ára a sokszorosa lett, míg a tokajiké a tizedére csökkent. Érdemes lenne ezen elgondolkodni.”

Egy külföldi, a világ egyik legértékesebb borászatának a tulajdonosa javasolja, gondolkozzanak el a magyarok miért csökkent a Tokaji aszú ára kb. a tizedére! Miért a Hétszőlő tulajdonosának kell erre felhívni a magyarok figyelmét?

A  tokaji a világ egyik legrégebbi bora, van múltja és történelme, törvények és rendeltek tartalmazzák ezért jól követhető, hogyan lett a királyok borából a “koldusok aszúja”.

Szomorú ezt leírni, de ma a koldusok aszúját akarják feljavítani és nem a királyok borát elkészíteni.

Miért gondolják azt, hogyha megszüntetik az egyéb tokaji borkategóriákat, majd felemelik az aszú árát, akkor dzt a bort könnyebben tudják értékesíteni, és az visszaszerzi régi tokaji hírnevét?     

 

Tökéletes állapotban lévö 78 éves Tokaji Aszú, ma nem kaphatna palackozási engedélyt, az érzékszervi vizsgálaton már elbukna. A bor készítöje báró Waldbott Kelemen

 

Vélemény, hozzászólás?