Tokaji aszú engedélyezett kénessavtartalma

Ezen a képen az látható, hogy egy liter aszúborban milyen mennyiségű lehet maximum a kénessav (60 mg. a szabad és 400 mg/liter a összes molekulárisan lekötött). A szervezetünkbe egy palack tokaji elfogyasztásakor a képen látható mennyiségnek maximum csak a fele kerülhet.  A szakirodalom szerint az emberi szervezetnek csak a szabad kénessav okozhat problémát, de általában rendelkezünk egy enzimmel amely ezt lebontja. A gond csak az, hogy ez az összes lekötött mennyiség jelentősen több, amint a nemzetközi szervezetek javasolnak.

Az Európai Unió 606/2009/EK rendelet Tokajira Aszúra vonatkozó fejezetéből:

“Engedélyezett kénessavtartalom literenként 400 milligramm a következö borok esetében:

– Sauternes, Barsac, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Monbazillac, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux du Layon, Coteaux de l’Aubance, Graves Supérieures, Sainte-Foy Bordeaux, Saussignac, Jurançon (kivéve, ha a„sec” jelölés követi), Anjou-Coteaux de la Loire, Coteaux du Layon (a származási település nevével kiegészítve), Chaume, Coteaux de Saumur, Pacherenc du Vic Bilh (kivéve, ha a „sec” jelölés követi), Alsace és Alsace grand cru (a „vendanges tardives” vagy a „sélection de grains nobles” jelöléssel kiegészítve), –

a Görögországból származó, túlérett szölöböl, illetve töppedt szölöböl készült édes borok, amelyek cukorban kifejezett maradékcukor-tartalma legalább 45 g/l, és amelyek jogosultak a következő oltalom alatt álló eredetmegjelölések valamelyikére:

Σάμος (Samos), Ρόδος (Rhodes), Πατρα (Patras), Ρίο Πατρών (Rio Patron), Κεφαλονία (Céphalonie), Λήμνος (Limnos), Σητεία (Sitia), Σαντορίνη (Santorin), Νεμέα (Neméa), Δαφνές (Daphnès), továbbá azok a túlérett, illetve töppedt szölöböl készült édes borok, amelyek jogosultak a következö oltalom alatt álló földrajzi jelzések valamelyikére: Σιάτιστας (Siatista), Καστοριάς (Kastoria), Κυκλάδων (Cyclades), Μονεμβάσιος (Monemvasia), Αγιορείτικος (Mount Athos – Holy Mountain), –

a Cseh Köztársaságból származó, a „výbor z bobulí”, a „výbor z cibéb”, a „ledové víno” vagy a „slámové víno” megjelölésre jogosult borok, –

a Szlovákiából származó, oltalom alatt álló eredetmegjelölésre jogosult és a „bobu?ový výber”, a „hrozienkový výber”, a „cibébový výber”, a „?adové víno” vagy a „slamové víno” jelöléssel ellátott borok, továbbá a„Tokajský výber”, a „Tokajská esencia” és a „Tokajská výberová esencia” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott szlovákiai tokaji borok, –

a Magyarországról származó, oltalom alatt álló eredetmegjelölésre jogosult és a magyar rendelkezésekkel összhangban a „Tokaji máslás”, a „Tokaji fordítás”, a „Tokaji aszúeszencia”, a „Tokaji eszencia”, a „Tokaji aszú” vagy a „Töppedt szőlőből készült bor” megjelölést viselik, –

az „Albana di Romagna” oltalom alatt álló eredetmegjelölésre jogosult borok.”

Az egyik híres hegyaljai borász mondta, hogy a világ megtanult hűteni, fűteni, kénezni és sürítményezni. Az előző felsorolásból látjuk van borválaszték.

 Érdemes lenne ezen elgondolkozni, hogyan került ebbe a kategória a mi Tokaji Aszúnk?

77 éves Tokaji Aszú, ma nem kaphatna palackozási engedélyt, az érzékszervi vizsgálaton már elbukna Ez a bor ma nem aszú, pedig a tokaji bor “pápája” készítette. Nézzék meg ennek a 77-éves bornak a színét! A palackban lévő bor tökéletes állapotban van. 6 puttonyos minőséget nagyon ritkán készítettek, Mit gondolnak mi tartósítja ezt a bort?

Ha jól megnézik a 400mg/liter kategóriába tartozó borokat akkor feltünhet, hogy hiányzik belőle a portugál, spanyol és az olasz bor. Mit gondolnak miért?

Miért hagyták meg a portugálok, spanyolok és az olaszok a boraik nemzeti jellegét? Miért nem kezdtek ők is mint mi természetes bort készíteni?

Idézek az Európai Unió 606/2009/EK rendeletéböl:

“Azoknak az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott likörboroknak a jegyzéke, amelyek térfogatszázalékban kifejezett összes alkoholtartalma – az e likörborok tekintetében 1985. január 1-je elött alkalmazott nemzeti jogszabályok kifejezett rendelkezéseivel összhangban – kevesebb, mint 17,5 térfogatszázalék, de legalább 15 térfogatszázalék. (A 479/2008/EK rendelet IV. mellékletének 3. b) pontja)

SPANYOLORSZÁG. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott likörborok A termék közösségi vagy nemzeti jogszabályokban meghatározott megjelölése Condado de Huelva, Vino generoso, Jerez-Xérès-Sherry, Vino generoso,  Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vino generoso, Málaga, Seco, Montilla-Moriles, Vino generoso, Priorato, Rancio seco, Rueda, Vino generoso, Tarragona, Rancio seco

OLASZORSZÁG, Trentino.

PORTUGÁLIA. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott likörborok. A termék közösségi vagy nemzeti jogszabályokban meghatározott megjelölése: Porto – Port, Branco leve seco.”

Mint láthatjuk megjelent a spanyol Málaga, az olasz Trentino és a portugál Portoi.

Valószínű tudják, de bátorkodom még egyszer leírni. Történelmünk első magyar gyógyszerkönyvében, amely 1880-tól hatályos a gyógyborok kategóriájában a malaga tipusú borok szerepeltek. Ide tartozott a mi tokaji aszúnk is. Úgy látszik egy évszázadon át tévhitben éltek az őseink amiért nem egy francia jellegű aszút készítettek, ragaszkodtak a bor gyógyhatásához.

Ez egy 74 éves Tokaji Aszú, tényleg Tokaji Aszút készítetek az őseink?

 

Vélemény, hozzászólás?