Báró Waldbott Kelemen 1909. Tokaji aszú állami ellenőrző jegye

A báró úr 1909-es évjáratú Tokaji Aszúját 1934. év, szeptember havában, USA exportra palackozták. A palack, a korszakra jellemző kapszulával került lezárásra. A kapszula-bélyegen a Waldbott export pecsétje látható. A kapszulára spirál alakban a Waldbott címerrel ellátott igazolószalagot ragasztották.

Közvetlenül az igazolószalag alá, utólag került felragasztásra egy általunk eddig nem látott állami jegy. Ezt a cikket ennek a jegynek köszönhetően írtuk. Úgy gondoljuk, hogy a palackon a múzeum legkorábbi állami ellenőrzőjegye látható.

A jegyet nyomdában készítették, közepén a magyar koronával. A korona felett magyarul, alatta angolul olvasható a következő felírat:

MAGYAR ÁLLAM ELLENÖRZÉSE ALATT

A korona bal oldalán lévő sorozatszám szintén nyomdailag került a jegyre 87670/1933. A jobb oldalán az F.M.SZ. rövidítés van. A jegy sorozatszáma az C.  Utólag került rányomtatásra a 36414.

Jelenleg nem tudjuk, hogy 1934-ben miért nem volt elegendő a korábban használt, a múzeumban is meglévő palackokon alkalmazott eredetigazolás. Szintén nem tudjuk, hogy miért kellett felragasztani az ellenőrzőjegyet, és ezt mióta használták.

A báró úr palackja dugóhibás. A benne lévő bor romlott, ihatatlan, de az állami ellenőrző jegye miatt egy értékes ipartörténeti emlékként kezeljük.
vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?