Termelte vagy palackozta? Mi a fontos a palackozásnál?

Egy érdekes kérdést kellene megválaszolnunk. Az eredeti palackozású aszúknál számít-e, ha a címkén nem a tényleges termelő van feltüntetve? Mit a helyzet azokkal a palackokkal, amelyekről tudjuk, hogy téves a címkéken feltüntetett adat?

A képen egy 1924-es évjáratú aszú címkéje látható. A címke szerint a palackban a Vinea Tokaj-Hegyaljai Bortermelő és Borértékesítő Kft. által forgalomba hozott aszú található. Tudjuk, hogy a palackban lévő aszút a Zimmermann pincészet készítette. A Vinea egy budapesti székhelyű társaság és 1933-ban megvásárolta a Zimmermann pincészet szőlőit, a pincéjét, és a benne tárolt összes bort.

A Zimmermann is és a VINEA is a címkéin feltüntette a szőlőit. Mind a kettő címkén láthatjuk a Gelencze dűlőt. Ezek szerint a Vinea címkéjét csak 1933. után készíthették. Azt is tudjuk, hogy az 1924-es évjáratú aszú 1943-ban került forgalomba. Ebben az évben már a Vineanak nem volt a tulajdona a Zimmermanntól megvásárolt szőlőterület, 1937-ben eladták a szőlőket és a pincét Bilickinek, tehát 1943-ban a palack forgalomba kerülésekor a címkén feltüntetett dűlők már a Bilicki tulajdonát képezik.

Az adás-vételi szerződésből ismerjük, hogy a Vinea az abaújszántódi pincéjét 1937-ben kiürítette, az ott tárolt borokat elszállította. A borkészlet nagy része valószínű, hogy Budapestre került. Ezt bizonyítja a palack. Mint a képen látható a címkéjére egy kiegészítő szalagot ragasztottak. Olvashatjuk rajta: “Palackozva A Viena Tokaj-Hegyaljai Bortermelő és Borértékesítő Kft. pincészetében Budapesten.”

Összegezve: van egy 1924-es évjáratú aszúnk. A palackon az eredeti termelő nincs feltüntetve, ráadásul már a címkén lévő információ is elavult.

A képen látható Zimmermann egy igen érdekes palack. Érdemes részletesebben is megismerkedni vele.  A palackon lévő igazoló szalagon olvashatjuk, eredeti hordóból letöltve. A palackozás pontos időpontját nem ismerjük, 1955. vagy 1956-ban vásárolták 9 db társával. Az eltelt évtizedeket Svájcban töltötte és a rendszerváltás után került haza.

A kapszulájára a korszaknak megfelelően egy ötágú csillagot nyomtak. Ránézésre a palack erdeti, 1934-es évjáratú bort tartalmaz. Csak egy a probléma, hogy nem készíthette a Zimmermann, ugyanis 1934-ben már nem volt szőlője és pincéje Abaújszántón. Ezt a bort 1934-ben a Vinea készítette, tehát a címkéjén lévő infomráció nem igaz.

Ezeknél az eredeti palackozásoknál fontos-e a termelő ismerete?

Nézzük végig az utóbbi évtizedben megjelent tokaji aszúk palackjait és a címkéket. Keressük meg rajtuk a termelőt és a palackozót.

A bormúzeumban lévő aszúk a 20. század borai, az 1880-as eszenciát is 1915-ben vásárolták.  Az 1906, 1909, 1911, 1918, 1924, 1925, 1928, 1930, 1937-es évjáratok eredeti palackozások. Egy palack kivételével (Windischgraetz) az összes címkéről hiányzik a termelő. Őseink ezt nem tüntették fel. Ezt a gyakorlatot 1945. után is folytatták.

Az Állami Gazdaság és Borkombinát által kiadott aszúknál is csak a palackozót írták a címkére.

A képen nem látszik, de ezen a palackon sincs megadva a termelő.

Megállapíthatjuk, hogy lényegében a rendszerváltásig nem volt fontos a Tokaji Aszúk termelőjének az ismerete, gyakorlatilag ezt nem írták rá a címkére, nem tartották fontosnak.  Mi volt akkor a garancia arra, hogy az van a palackban amit a címkére írtak? A garanciát a maga a palack jelentette.

Az 1924-es évjáratú aszú eredetileg a Zimmermann pincéjéből került ki, de ez nem jelenti azt, hogy a bort a Zimmermannék készítették. Fel is vásárolhatták, hasonlóan az 1945 utáni gyakorlatnak megfelelően.

Az eredeti palackozások egyben eredetigazolások is. Ezért nagyon fontos  a palackok, címkék, kapszulák ismerete. Ezek bizonyítják az évjáratot és a puttony számot. Ide tartozik még az 1936. után forgalomba hozott boroknál az állami ellenőrzőjegy.

Az állami ellenőrzőjegy az 1936-1945 közötti időszak minőségi bizonyítványa.

Az 1934-es évjáratú aszún látható igazoló szalag hitelességét el kell fogadnunk. A palack 1934-ben készített aszút tartalmaz. A címkéket utólag 1955. vagy 1956-ban tették a palackra. Ma már tudjuk, hogy ez hamis, nem a Zimmermann a termelő, de az előzőkben rögzítettük, hogy nem tartották fontosnak a termelő beazonosítását, megneve-zését, ezért lényegében mindegy, hogy Zimmermann vagy Vinea címkével kerül forgalomba. Nincs jelentősége, mert felvásárolt, mások által készített aszú is lehet benne.

Úgy gondolom, hogy az eredeti palackozások eredet igazolása maga a palack, nem fontos a termelő. A felhasznált palacknak és a rajta lévő azonosítóknak a feladata, hogy bizonyítsa az évjáratot és a bor minőségét. Ha ez nem így lenne, akkor hamisnak kellene tekintenünk az Oremus, Hétszőlő, Megyer stb pincészetek által kiadott összes 1972, 1975, 1983, 1988-as évjáratú Tokaji Aszút is. Itt a címkéken termelőként van feltüntetve az Oremus, Hétszőlő, Megyer, stb pincészet. Érdekes módon még sem tatjuk hamisnak ezeket a borokat. Elfogadjuk, hogy a feltüntetett évjáratokat tartalmazzák.

Bizonyított évjárat és puttonyszám esetén a palack értékét nem csökkenti, ha tudjuk, hogy téves adatok szerepelnek a címkén. A palack hitelessége, az évjárat és az aszúknál a puttonyszám a fontos.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?